Άσπρο νερό σαν το γάλα τρέχει κατά διαστήματα τον τελευταίο καιρό ο Γεροπόταμος που διασχίζει τα χωριά Νεοχωράκι και Μελίτη του νομού Φλώρινας.
Το φαινόμενο αποδόθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες σε μία ουσία με μορφή γαλακτώματος που χρησιμοποιεί η ΔΕΗ στο σύστημα αποθείωσης του ατμοηλεκτρικού σταθμού Μελίτης. Οι κάτοικοι της περιοχής και κυρίως οι κτηνοτρόφοι είναι ανάστατοι, καθώς εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα ασθενειών στα κοπάδια τους. Σύμφωνα με την πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου Νεοχωρακίου, Μαίρης Γκιορτζίνη, «στα δύο από τα τρία κοπάδια του χωριού που ποτίζουν τα ζώα τους στο συγκεκριμένο ποτάμι έχουν αρρωστήσει τρία – τέσσερα πρόβατα, με συμπτώματα εμετού», ενώ πρόσθεσε ότι «τοιχοκολλήσαμε στο δημοτικό κατάστημα και στα καφενεία ανακοίνωση με την οποία ενημερώνουμε τους κτηνοτρόφους να μην ποτίζουν τα ζώα τους στον Γεροπόταμο». Ο πρόεδρος του σωματείου της ΔΕΗ «Λυγκηστίς» και κάτοικος Μελίτης, Χρήστος Δεληγιώργης, κατήγγειλε ότι «εντοπίστηκαν κρούσματα ασθενειών σε τσοπανόσκυλα».
Το θέμα αποκάλυψε το σωματείο Λυγκηστίς, το οποίο σε ανακοίνωσή του, μεταξύ άλλων σημειώνει: «Πριν από λίγο καιρό δημιουργήθηκε πρόβλημα στον ΑΗΣ Μελίτης με επίχειρα τη μόλυνση του ποταμού που διασχίζει τα δημοτικά διαμερίσματα Μελίτης και Νεοχωρακίου. Το πρόβλημα οφείλεται σε γαλάκτωμα που χρησιμοποιείται σε ψεκασμό του συστήματος αποθείωσης. Το σύστημα του βιολογικού καθαρισμού δεν μπορεί να συγκρατήσει την ποσότητα του γαλακτώματος, με αποτέλεσμα ένα μέρος να διοχετεύεται μέσω του καναλιού στον ποταμό. Εκτός αυτού δεν γνωρίζουμε τι συνέπειες έχει στον υδροφόρο ορίζοντα η μακροχρόνια χρήση του γαλακτώματος αυτού».
Από την πλευρά του ο διευθυντής του ΑΗΣ Μελίτης, Αναστάσιος Λοβάτσης, παραδέχτηκε ότι «πριν από λίγο καιρό είχε διαφύγει γαλάκτωμα λόγω βλάβης». Πρόσθεσε ότι «πήραμε αμέσως κάποια μέτρα, μειώσαμε φορτία και δεν διαφεύγει πλέον το υλικό αυτό. Περιμένουμε κάποια ανταλλακτικά, προκειμένου να επιδιορθώσουμε τη βλάβη στην προγραμματισμένη συντήρηση του Οκτωβρίου, η οποία μπορεί να γίνει και νωρίτερα».
Πάντως, τρία δείγματα νερού που πάρθηκαν από τη διεύθυνση Περιβάλλοντος της νομαρχίας Φλώρινας και εξετάστηκαν από το Γενικό Χημείο του Κράτους, κρίθηκαν «μη σύμφωνα», ως προς την απόφαση του νομάρχη Φλώρινας του 1998, καθώς παρουσιάζουν μεγάλες υπερβάσεις στην «αγωγιμότητα», στο «χρώμα», στα «διαλυμένα στερεά» και στα «χλωριούχα». Με βάση αυτή την ανάλυση ο νομάρχης Φλώρινας Ιωάννης Βοσκόπουλος επέβαλλε πρόστιμο 60.000 ευρώ στη ΔΕΗ, για «ρύπανση – υποβάθμιση του περιβάλλοντος που προκλήθηκε από βλάβη στο σύστημα αποθείωσης», ενώ συγχρόνως η διεύθυνση Περιβάλλοντος έστειλε ερώτημα στα αρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης και ΥΠΕΧΩΔΕ, για το αν συντρέχει λόγος διακοπής λειτουργίας του ΑΗΣ Μελίτης.
Βεβαίως, πρέπει να σημειωθεί ότι δεν αρκούν τα πρόστιμα, ούτε λύνουν το πρόβλημα, καθώς όπως δήλωσε ο προϊστάμενος της Χημικής Υπηρεσίας Φλώρινας, Στράτος Κουτσουμπίδης, «πρέπει οπωσδήποτε να ελεγχθεί αν το γαλάκτωμα που χρησιμοποιείται είναι τοξικό ή όχι. Αυτό μπορεί να φανεί από τις προδιαγραφές της κατασκευάστριας εταιρίας του συγκεκριμένου προϊόντος ή με ειδικές αναλύσεις του ίδιου του γαλακτώματος». Πρόσθεσε επίσης ότι «οι αναλύσεις που έγιναν δείχνουν κάποιες υπερβάσεις, αλλά δεν δείχνουν τοξικά στοιχεία. Όμως δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι πως δεν υπάρχει τοξικότητα, αφού οι χημικές ενώσεις είναι χιλιάδες ή και εκατομμύρια, τις οποίες δεν μπορούμε να εξετάσουμε μία προς μία». Το ερώτημα πάντως είναι γιατί μέχρι τώρα η ΔΕΗ δεν έστειλε γραπτώς τις προδιαγραφές του γαλακτώματος και γιατί δεν διενεργήθηκε ειδική ανάλυση της ουσίας αυτής. Απαντώντας σε ερώτηση του «Π» ο διευθυντής του ΑΗΣ Μελίτης, είπε ότι «το γαλάκτωμα δεν είναι τοξικό, αντιθέτως είναι απλός γύψος». Γίνεται όμως φανερό ότι οι προφορικές διαβεβαιώσεις δεν αρκούν, καθώς απαιτείται να δοθούν γραπτώς στις αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά και να κοινοποιηθούν στους πολίτες.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ