H ένωση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας με τη Ρωσία εγκρίθηκε από το 96,6% των ψηφισάντων στο δημοψήφισμα που διεξήχθη χθες Κυριακή, σύμφωνα με τα οριστικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ο φιλορώσος πρωθυπουργός Σεργκέι Αξιόνοφ.
“Οριστικά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος 96,6% υπέρ!”, έγραψε ο Αξιόνοφ στο twitter.Το κονοβούλιο της Κριμαίας πρόκειται να συνδριάσει το πρωί για να εγκρίνει επισήμως την υποψηφιότητα της Κριμαίας για ένωση με τη Ρωσία, βάσει του δημοψηφίσματος αυτού το οποίο θεωρείται παράνομο από το Κίεβο και τη Δύση.
Ενώ οι αρχές της Κριμαίας αναμένεται να ζητήσουν επίσημα από σήμερα Δευτέρα την ένταξή της στη Ρωσική Ομοσπονδία, ΗΠΑ και ΕΕ δηλώνουν πως το δημοψήφισμα είναι άκυρο. Αντίθετα το Κρεμλίνο το θεωρεί σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο και δηλώνει πως θα επισπεύσει τη νομοθεσία για ένταξη της Κριμαίας. Ομπάμα και Πούτιν τηλεφωνήθηκαν τη νύχτα, αλλά διαφωνούν και σε άλλα σημεία. Δεν αναγνωρίζουν το δημοψήφισμα Ιαπωνία, Καναδάς. Αυτοσυγκράτηση στην Ουκρανία συνιστά η Κίνα.
Εξελίξεις πυροδοτεί από σήμερα Δευτέρα το δημοψήφισμα στην Κριμαία, καθώς η ηγεσία της Αυτόνομης Δημοκρατίας, πρόκειται να υποβάλει επίσημο αίτημα προς το Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, για ένταξή της στη Ρωσική Ομοσπονδία.
Αργά τη νύχτα της Κυριακής, με τις μισές ψήφους να έχουν καταμετρηθεί, το BBC, μετέδωσε, επικαλούμενο τις τοπικές αρχές, πως περίπου 95,5% των ψηφισάντων υποστήριζε την ένωση της Κριμαίας, με τη Ρωσία.
Η Κριμαία, η οποία μέχρι σήμερα υπάγεται στην κρατική κυριαρχία της Ουκρανίας, αναμένεται να εισαγάγει εντός της επόμενης εβδομάδας το ρούβλι ως δεύτερο νόμισμα, παράλληλα με την ουκρανική χρίβνα.
Ο πρόεδρος της περιφερειακής συνέλευσης της Κριμαίας Βλάντιμιρ Κονσταντίνοφ δήλωσε ότι η Μόσχα θα ανταποκριθεί γρήγορα στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Κυριακής στη νότια περιοχή της Ουκρανίας με το οποίο οι πολίτες αποφάσισαν την ένωση τους με την Ρωσική Ομοσπονδία.
Συνομιλία Πούτιν- Ομπάμα
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, συνομίλησαν τη νύχτα της Κυριακής, όπως ανέφεραν τα διεθνή μέσα. Ωστόσο οι εκδοχές γι αυτό που ειπώθηκε ήταν διαφορετικές από τις δύο πλευρές.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, φέρεται να είπε σύμφωνα με το ΑΠΕ, ότι το δημοψήφισμα είναι απολύτως σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο και εξέφρασε την ανησυχία του για την ανικανότητα ή απροθυμία των αρχών του Κιέβου να εμποδίσουν την αυξανόμενη βία των εθνικιστών.
Ο ρώσος πρόεδρος πρότεινε την αποστολή παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη σε όλες τις περιοχές της Ουκρανίας εξαιτίας της βίας.
Την αποστολή παρατηρητών του Οργανισμού, είχαν συζητήσει νωρίτερα ο Βλ. Πούτιν και η καγκελάριος της Γερμανίας, Ανγκέλα Μέρκελ.
Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι, παρά τις διαφορές τους, είναι αναγκαίο να συνεργασθούν για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στην Ουκρανία.
Όμως ο Λευκός Οίκος έδωσε τελείως άλλη εκδοχή για την τηλεφωνική συζήτηση. Από αμερικανικής πλευράς λοιπόν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, εμφανίζεται σύμφωνα με το BBC, να επιμένει ότι το δημοψήφισμα ήταν παράνομο και δεν θα μπορούσε ποτέ να γίνει αποδεκτό και κάλεσε τη Μόσχα, να υποστηρίξει τη διεθνή αποστολή παρατηρητών στην ανατολική Ουκρανία, όπου σημειώθηκαν τα επεισόδια.
Υπενθυμίζεται, ότι και από την ΕΕ το δημοψήφισμα χαρακτηρίζεται παράνομο και σημειώνεται ότι το αποτέλεσμα δεν πρόκειται να αναγνωρισθεί.
Ιαπωνία και Καναδάς
Η Κίνα