Την 27 Νοε 2009, στο ξενοδοχείο Hyatt, η Ένωση Νέων Αγροτών Θεσσαλονίκης προσκάλεσε και προκάλεσε την πρώτη συντεταγμένη προσπάθεια προσέγγισης των δύο σημαντικών σημειακών άκρων της Αγροτοδιατροφικής Εφοδιαστικής Αλυσίδας, των αγροτών-παραγωγών και των καταναλωτών, με την παρουσία του επιστημονικού-ερευνητικού τομέα και της διοίκησης.
Στην συνάντηση-συζήτηση για το μέλλον του αγροτικού κόσμου (και κόσμος είναι οι άνθρωποι και η κοινωνία) συμμετείχαν η πρόεδρος της ΕΝΑ Θεσσαλονίκης κα Όλγα Παναγιωτίδου, ο πρόεδρος του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών-ΚΕΠΚΑ κ. Νικόλαος Τσεμπερλίδης και η Γ. Γραμματέας κα Κεκελέκη, ο Αντινομάρχης Θεσσαλονίκης κ. Γεώργιος Τσαμασλής, ο κ. Στέλιος Βογιατζής Πρόεδρος Συνεταιρισμού Κτηνοτρόφων «ΧΑΨΑΣ» και Αντιπρόεδρος ΕΝΑ Θεσ/νίκης, η πρόεδρος του Συλλόγου Μελετητών-Αγροτικών Συμβούλων Βορείου Ελλάδος κα Μαρία Λαζαρίδου, η Δ/ντρια του Ινστιτούτου Κτηνιατρικών Ερευνών Θεσ/νίκης-ΕΘΙΑΓΕ Δρ. Σοφία Μπελιμπασάκη, ο Προϊστάμενος στην Δ/νση Αγροτ. Ανάπτυξης Περιφέρειας Κεν. Μακεδονίας κ Ιωάννης Σιδηρόπουλος, ο Ερευνητής ΕΘΙΑΓΕ Δρ Σπύρος Βυζαντινόπουλος, η κα Μαρία Μαγγίνα (Μέγαρα, Αττικής), η ερευνήτρια ΕΘΙΑΓΕ Δρ Σμαράγδα Σωτηράκη, ο κ. Ι. Κουφός (συνταξιούχος ΑΤΕ, τ. Αντινομάρχης Κιλκίς), ο καθ Αθανάσιος Τσαυτάρης (ΑΠΘ & cluster Αγροβιοτεχνολογίας), ο κ. Βασίλειος Κανάκας αγρότης-Νομ. Σύμβουλος Θεσ/νίκης, ο πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Ημαθίας κ. Νικόλαος Αγγελόπουλος, ο Ειδ. Γραμματέας της ΠΕΝΑ και Πρόεδρος ΕΝΑ Ηλείας κ. Θεόδωρος Βασιλόπουλος, ο κ. Παναγιώτης Γκιοργκίνης από τον Ν. Σκοπό Σερρών-μέλος του ΔΣ της ΠΕΝΑ και πολλοί άλλοι συμπολίτες.
Η πολύ σημαντική συνάντηση αποκατέστησε την επαφή μεταξύ αγροτών-παραγωγών και καταναλωτών, οι οποίοι έχουν κοινά ενδιαφέροντα, κοινά συμφέροντα και βέβαια τα κοινά αγροδιατροφικά προϊόντα. Και οι δύο ομάδες έχουν ωφέλειες από την ιχνηλασιμότητα και από την αναγραφή του τόπου και τρόπου παρασκευής κάθε τροφίμου. Και οι δύο ομάδες αισθάνονται να τους εκμεταλλεύονται οι απαραίτητοι «ενδιάμεσοι». Και οι δύο ομάδες καταλαβαίνουν ότι αν προσεγγίσουν, θα μπορέσουν ίσως να κλείσουν και την ψαλίδα τόσο της αξιοπιστίας όσο και την ψαλίδα μεταξύ των τιμών καταναλωτού-παραγωγού. Και οι δύο ομάδες επιθυμούν να υπάρχει και να εκφράζεται η ταυτότητα της περιοχής στα προϊόντα που συναλλάσονται. Και οι δύο ομάδες, αγρότες και καταναλωτές, επιθυμούν να αναπτυχθεί η τυποποίηση και πιστοποίηση, ώστε να μπορούν να καταλαβαίνονται, να συνεννοούνται και να συμφωνούν. Άλλωστε χωρίς τους αγρότες-παραγωγούς δεν θα υπήρχαν τροφές για τους κυρίως αστούς-καταναλωτές, είπε ο κ. Ν.Τσεμπερλίδης
Στην προσέγγιση αγροτών-καταναλωτών είναι απαραίτητη η υποστήριξη της πολιτείας με τους μηχανισμούς της, αλλά και η επιστήμη. Η Επιστήμη σήμερα μπορεί να βοηθήσει ώστε η παραγωγή τροφίμων να μην είναι χύμα, αλλα να διατηρεί την διαστρωμάτωση, ικανοποιώντας συγκεκριμένη ομάδα καταναλωτών από συγκεκριμένη διαδικασία μεταποίησης, από συγκεκριμένη μέθοδο παραγωγής, από συγκεκριμένη ποικιλία σπόρων ή φυτών. Σήμερα η πρόοδος της επιστήμης επιτρέπει ώστε «το πιρούνι του καταναλωτή (ανάλογα με τις διατροφικές του ανάγκες) να κατευθύνει την παραγωγή στο χωράφι», και τότε η διάθεση των αγροτικών προϊόντων και η τιμή τους θα είναι εξασφαλισμένη, με κοινή ωφέλεια.
Η επιτυχημένη σειρά των συνατήσεων-συζητήσεων των Νέων Αγροτών στον Λαγκαδά, στην Χαλάστρα και στην Θέρμη ολοκληρώνεται με την πρόσκληση στην Γενική Συνέλευση της Ένωσης Νέων Αγροτών Θεσσαλονίκης, την Κυριακή, 7 Φεβ 2010, στις 12.00, στην αίθουσα Corona, μέσα στην Agrotica.
Αμέσως μετά, στις 13.00, στον ίδιο χώρο, η ΕΝΑ Θεσ/νίκης σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών οργανώνουν την ημερίδα «Αγροτική Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία» με συμμετοχή Νέων Αγροτών από όλη την Ελλάδα.
Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382