Δόλο και όχι απλή αμέλεια απέδωσε η επιθεωρήτρια του υπουργείου Οικονομικών σε εφοριακούς της Θ’ ΔΟΥ που ελέγχονται από τη δικαιοσύνη γιατί επί 12 χρόνια δεν έλεγξαν τον Δήμο Θεσσαλονίκης για τη μη καταβολή των φόρων που παρακρατούνταν από τους υπαλλήλους.
Εξεταζόμενη στο πλαίσιο της δίκης σε δεύτερο βαθμό για το σκάνδαλο της υπεξαίρεσης, η βασική μάρτυρας κατηγορίας, Α. Τσεμπερά, απάντησε σε σχετική ερώτηση πως επί πολλά χρόνια «έβλεπαν τι γινόταν και δεν μιλούσαν». Επισήμανε πως οι εφοριακοί είχαν την υποχρέωση να ελέγχουν τη μη πληρωμή παρακρατηθέντων φόρων από τον Δήμο Θεσσαλονίκης, που είναι ο μεγαλύτερος «πελάτης» της Θ ΔΟΥ με ετήσια έσοδα περίπου 5 εκατομμυρίων ευρώ, που αντιστοιχούν στο 60%-70% των εσόδων της.
Σημειώνεται πως με πολυσέλιδο πόρισμα που κατέθεσε στις εισαγγελικές αρχές πριν από τις γιορτές, η επιθεωρήτρια αποδίδει ευθύνες σε 30 και πλέον εφοριακούς της Θ Εφορίας, μεταξύ αυτών και 11 προϊσταμένους. Ο οικονομικός εισαγγελέας, Λάμπρος Τσόγκας, πρότεινε την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον τους, ενώ ο εισαγγελέας αντιμετώπισης εγκλημάτων διαφθοράς, Α. Δημόπουλος, λίγες μέρες πριν από την έναρξη της δίκης, παρήγγειλε προκαταρκτική εξέταση ζητώντας να καταθέσει συμπληρωματικά η επιθεωρήτρια.
Κατά δημάρχου
Η κ. Τσεμπερά επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι τόσο ο τέως δήμαρχος όσο και ο πρώην γενικός γραμματέας του δήμου Μιχάλης Λεμούσιας, οι οποίοι καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη γνώριζαν για την υπεξαίρεση των 17,9 εκατ. ευρώ από τα ταμεία του δημου.
«Στο συμπέρασμα αυτό θα κατέληγα και χωρίς τα λεγόμενα του Σαξώνη», απάντησε σε σχετική ερώτηση, τονίζοντας ότι ο πρώην γενικός γραμματέας αναμείχθηκε στη διαχείριση τού πρώην δημοτικού υπαλλήλου Παναγιώτη Σαξώνη.
Την ίδια ώρα, ο εκ των υπερασπιστών του Λεμούσια, ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας, παρουσίασε έγγραφα στο δικαστήριο για να αποδείξει τη βασική υπερασπιστική γραμμή του εντολέα του, ότι ο Σαξώνης έκλεβε και πριν από το 1999, χρονιά που ανέλαβε τη διοίκηση του δήμου ο Παπαγεωργόπουλος, όπως κι ότι τα χρήματα της υπεξαίρεσης πήγαν αποκλειστικά και μόνο στις τσέπες του πρώην ταμία.
Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε να γίνει γραφολογική πραγματογνωμοσύνη σε έγγραφα που κατά τον ίδιο χρησιμοποιήθηκαν σε προγενέστερο χρόνο του 1999 για να διαπιστωθεί εάν αυτά είναι γνήσια ή πλαστά. Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να αποφασίσει για το αίτημα, ενώ ο εισαγγελέας της έδρας εισηγήθηκε να γίνει δεκτό.