Παράλληλα ετοιμάζονται διαγωνισμοί για νέες περιοχές για τις οποίες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον μεγάλοι πετρελαϊκοί όμιλοι, ενώ την Πέμπτη άνοιξε το data room της νορβηγικής PGS, της εταιρείας που διενήργησε τις σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, για την πώληση των πρώτων πακέτων δεδομένων, με τις ενδείξεις να μιλούν για τις «μεγάλες προοπτικές» των δύο περιοχών.
Μέσα στους επόμενους μήνες θα ξεκινήσουν οι έρευνες για τον εντοπισμό και την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου. Υστερα από διαγωνισμό που διήρκεσε ενάμιση χρόνο, ο υπουργός Περιβάλλοντος- Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης ανακοίνωσε προχθές τις δύο κοινοπραξίες, που κόβουν πρώτες το νήμα σε Ιωάννινα και Δυτικό Πατραϊκό Κόλπο. Πρόκειται για την Energean Oil and Gas, την εταιρεία που εκμεταλλεύεται το κοίτασμα του Πρίνου, στην οποία πρόσφατα απέκτησε μερίδιο το fund Τhird Point μαζί με την καναδική Petra Petroleum (εξαγοράστηκε από την Taurus) και την αμερικανική Shlumberger, στα Ιωάννινα. Για τον Δυτικό Πατραϊκό επιλέγηκαν τα Ελληνικά Πετρέλαια με την ιταλική Edison και τη βρετανική Melrose, η οποία ανήκει πλέον στην ιρλανδική Petroceltic.
Η επιλογή για το Κατάκολο καθυστερεί, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο προσφορές που έχουν κατατεθεί είναι πολύ κοντά μεταξύ τους και θα χρειαστεί περαιτέρω αξιολόγηση και νέα συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής για να αποφασιστεί ο ανάδοχος. Υποψήφιοι είναι η κοινοπραξία Energean Oil -Τtrajan Oil – Shlumberger και η εταιρεία Grecoil Energy Ventures με έδρα την Κύπρο.
Στο Δυτικό Πατραϊκό Κόλπο και στα Ιωάννινα είχαν γίνει έρευνες στο παρελθόν, οι οποίες σταμάτησαν πριν ολοκληρωθούν.
Οι γεωλογικές δομές που έχουν εντοπίσει τα σεισμικά στον Πατραϊκό Κόλπο δίνουν ενδείξεις για απολήψιμα αποθέματα πετρελαίου της τάξης των 200 εκατ. βαρελιών. Προηγούμενη γεώτρηση που είχε αναλάβει η αμερικανική εταιρεία Triton δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, καθώς η εταιρία εγκατέλειψε το πρότζεκτ για δικούς της επιχειρηματικούς λόγους. Βόρεια των Ιωαννίνων, η ορεινή περιοχή θεωρείται ενδιαφέρουσα αλλά δύσκολη και θα απαιτήσει υψηλού κόστους έρευνα σε βάθος άνω των 4.000 μέτρων. Οι πρώτες εκτιμήσεις τοποθετούν τα απολήψιμα αποθέματα σε 50-80 εκατ. βαρέλια πετρελαίου. Η γειτνίαση με την Αλβανία, όπου έχουν εντοπιστεί κοιτάσματα, σε συνδυασμό με την τεχνολογική εξέλιξη και την άνοδο των διεθνών τιμών του πετρελαίου έχουν αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον για την περιοχή, σε σχέση με την πρώτη έρευνα που είχε διεξαχθεί πριν από περισσότερο από δέκα χρόνια.
Στο Κατάκολο, που απασχολεί την πετρελαϊκή κοινότητα πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, έγιναν έρευνες το 1982 από την τότε ΔΕΠ και είχαν ανακαλυφθεί κοιτάσματα με απολήψιμα αποθέματα πετρελαίου 3 εκατ. βαρέλια, σε βάθος 2.400-2.600 μέτρων. Το κοίτασμα όμως θεωρήθηκε ασύμφορο τότε, λόγω του μεγάλου βάθους, των τιμών του αργού εκείνη την εποχή και την υψηλή περιεκτικότητά του σε H2S και CO2, που υποδηλώνουν χαμηλή ποιότητα πετρελαίου. Σήμερα όμως η τεχνολογία επιτρέπει την εκμετάλλευσή του με χαμηλότερο κόστος και εξετάζεται η πλάγια γεώτρηση από την ακτή, που εκτός των άλλων θα περιορίσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Περιβάλλοντος -Ενέργειας τα έσοδα του Δημοσίου από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων σε Πατραϊκό και Ιωάννινα θα φθάσουν τα 11 δισ. ευρώ σε βάθος 25ετίας.
Οι δύο κοινοπραξίες που έχουν επιλεγεί θα κληθούν εντός των επόμενων ημερών να υπογράψουν την οριστική σύμβαση.
Ιόνιο-Νότια Κρήτη
Στα μέσα του 2014 αναμένεται να προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί για την παραχώρηση των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, δύο ανεξερεύνητες μέχρι πρόσφατα περιοχές αλλά πολλά υποσχόμενες, με βάση όχι μόνον τις εκτιμήσεις των γεωλόγων, αλλά και τις ενδείξεις από τα πρώτα στοιχεία που συνέλεξε με σεισμικές έρευνες η εξειδικευμένη νορβηγική εταιρεία PGS. Tα πρώτα πακέτα δεδομένων, με την ταχεία επεξεργασία fast track βγήκαν ήδη προς πώληση, ενώ οι εκτιμήσεις γεωλόγων όπως του επίτιμου καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης Αντώνη Φώσκολου για τεράστια κοιτάσματα που προσεγγίζουν αυτά της Αλάσκας, σε συνδυασμό με τις ανακαλύψεις στην Ανατολική Μεσόγειο, σε Κύπρο και Ισραήλ έχουν «ανάψει» το ενδιαφέρον των πετρελαϊκών εταιρειών.
Ηδη η PGS σε ανακοίνωσή της για την έναρξη πώλησης των δεδομένων, μιλά για το «μεγάλο δυναμικό των περιοχών» σε συνδυασμό με τον ενθουσιασμό για τα υποσχόμενα πεδία της Μεσογείου. Η πλήρης επεξεργασία και η τελική ερμηνεία των στοιχείων θα ολοκληρωθούν στο τέλος του 2013 με αρχές του 2014, έναντι του Σεπτεμβρίου- Οκτωβρίου 2013 που προέβλεπε το πρώτο χρονοδιάγραμμα, καθώς η νορβηγική εταιρεία έκανε έρευνες σε γραμμές 12.500 χλμ, έναντι των αρχικών 8.500 χλμ.
Τα πακέτα που διαθέτει τώρα στην αγορά περιέχουν στοιχεία για 6.000 χλμ επιπλέον. Πρόκειται για παλαιά στοιχεία ιδιοκτησίας του υπουργείου Περιβάλλοντος-Ενέργειας (ανήκουν στο Εθνικό Αρχείο Υδρογονανθράκων) που δόθηκαν στους Νορβηγούς για επανεπεξεργασία.
Τα πακέτα δεδομένων καλύπτουν τρεις ζώνες, τη βόρεια περιοχή στο Ιόνιο Πέλαγος, τη λεγόμενη Πριαπούλια Ζώνη (Pre Apulian Zone) που αποτελεί επέκταση της ανθρακικής ζώνης της νοτίου Αδριατικής, τη νότια περιοχή, γύρω από το κοίτασμα του Κατάκολου, που ανήκει στην Ιόνιο Ζώνη και έχει αναλογίες με χερσαία κοιτάσματα στην Αλβανία και νοτίως της Κρήτης, της πιο υποσχόμενης από όλες τις περιοχές, με τα πρώτα δισδιάστατα στοιχεία (2 D) απεικόνισης του βυθού για τη Μεσογειακή Ράχη και τους εβαπορίτες του Μεσσήνιου.
«Με τις έρευνες για πετρέλαιο και αέριο που ξεκινούν, καθώς και με την επιλογή του αγωγού ΤΑΡ η Ελλάδα αποκτά διακριτή θέση στο ενεργειακό γίγνεσθαι της νοτιοανατολικής Μεσογείου», δήλωσε ο κ. Μανιάτης.