– Το άρθρο για τη Δημοτική Αστυνομία είχε τις μεγαλύτερες “απώλειες” με τους Α. Κακλαμάνη (ΠΑΣΟΚ) και Δ. Κυριαζίδη (ΝΔ) να είναι απόντες και τον Π.Κουκουλόπουλο (ΠΑΣΟΚ) να το καταψηφίζει- Δυσαρέσκεια για τη στάση του Κοιν. Εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ- Απών από τη διαδικασία ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ- Αγωνία, παρασκήνιο και μεγάλες αλλαγές μέχρι το “παρά πέντε”
Ψηφίστηκε το κρίσιμο πολυνομοσχέδιο από την Ολομέλεια της Βουλής το οποίο καθορίζει την ομαλή χρηματοδότηση της χώρας.
Από το κυβερνητικό στρατόπεδο ο κ. Πάρις Κουκουλόπουλος καταψήφισε το άρθρο 81 που θέτει σε διαθεσιμότητα τους Δημοτικούς Αστυνομικούς με αποτέλεσμα αρκετοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να βάζουν ζήτημα για τον θεσμικό του ρόλο (σ.σ. ο κ. Κουκουλόπουλος είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος). Επίσης από την διαδικασία της ψηφοφορίας έλλειπε ο κ. Δημήτρης Κυριαζίδης (ΝΔ) ο οποίος αντιμετώπιζε σοβαρό οικογενειακό θέμα και ο κ. Απόστολος Κακλαμάνης που ήθελε να δείξει με τον τρόπο αυτό την διαφωνία του κυρίως με το άρθρο που βάζει σε διαθεσιμότητα τους εκπαιδευτικούς τεχνικών Λυκείων. Από την άλλη υπήρξαν άρθρα που συγκέντρωσαν την θετική ψήφο και των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ και ορισμένων ανεξάρτητων.
Υπο αυτά τα δεδομένα, το τελικό αποτέλεσμα για τα 17 άρθρα που μπήκαν σε ψηφοφορία έχει ως εξής
-Υπέρ του άρθ. 14 ψήφισαν 168 βουλευτές (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΔΗΜΑΡ, Αν. Λοβέρδος και Χρ. Αηδόνης) κατά ψήφισαν 125 βουλευτές
-Υπέρ του αρθ. 30 ψήφισαν 157 βουλευτές (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Σ. Λυκούδης, Γρ. Ψαριανός, Μ. Ρεπούση, Μ. Γιαννακάκη). Κατά ψήφισαν 136 βουλευτές
-Υπέρ των άρθρων 74,76, 77, 78, 80, 82, 90, 91, 93, 103 ψήφισαν 153 βουλευτές της ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, κατά 140
-Υπέρ του άρθρου 81 ψήφισαν 152 βουλευτές (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ) κατά 141 μεταξύ των οποίων και ο κ. Π. Κουκουλόπουλος
-Υπέρ των άρθρων 105 και 106 ψήφισαν 155 βουλευτές (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Αν. Λοβέρδος και Χρ. Αηδόνης) κατά 138 βουλευτές
Επίσης, από την διαδικασία έλλειπε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης αν και παρακολούθησε την συζήτηση.
Νωρίτερα, η συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από έντονο παρασκήνιο με συνεχείς διαβουλεύσεις στους διαδρόμους της Βουλής εξελίσσεται τις τελευταίες ώρες προκειμένου να βελτιωθούν στο μέτρο του δυνατού μια σειρά απο διατάξεις του πολυνομοσχεδίου και να καμφθούν με τον τρόπο αυτό οι διαφωνίες βουλευτών της συμπολίτευσης.
Υπο αυτά τα δεδομένα, οι υπουργοί Εσωτερικών, Μεταρρύθμισης και Οικονομιών σε πλήρη και συντονισμένη συνεννόηση με τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκο κατέθεταν συνεχώς νομοτεχνικές αλλαγές.
Σε κάθε περίπτωση οι υπουργοί βρίσκοντανσε συνεχείς συνεννοήσεις με τους επικεφαλείς των ΚΟ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να μην διαταραχθεί η συνοχή. Παρά ταύτα ήταν ενδεικτική και η φράση κυβερνητικού αξιωματούχου που είπε «κάνουμε προσπάθειες. Αν κάποιος θέλει να καταψηφίσει ας το κάνει και ας στείλει την χώρα για εκλογές τον Αύγουστο»
Νωρίτερα, έντονος προβληματισμός επικρατούσε στο κυβερνητικό επιτελείο για την έκβαση της κρίσιμης ψηφοφορίας του πολυνομοσχεδίου, καθώς μια σειρά γεγονότων έθετε υπό αμφισβήτηση το τελικό αποτέλεσμα.
Πιο αναλυτικά, δεν έχει ξεκαθαριστεί, εάν θα καταφέρουν να παραβρίσκονται στη διαδικασία οι κ.κ. Νίκος Σηφουνάκης (ΠΑΣΟΚ) και Δημήτρης Κυριαζίδης (ΝΔ).
Ο κ. Σηφουνάκης αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας και δεν έχει γίνει γνωστό, εάν οι γιατροί θα του επιτρέψουν την παρουσία στη Βουλή,αλλά τελικά προσήλθε και ψήφισε. Από την άλλη, ο κ. Κυριαζίδης βρίσκεται στην ιδιαίτερη πατρίδα του, λόγω ξαφνικού οικογενειακού προβλήματος.
Πέραν αυτών, σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Κώστας Κουκοδήμος (ΝΔ) επιμένει πως θα καταψηφίσει άρθρα του πολυνομοσχεδίου.
Σε εξέλιξη από χθες το πρωί η συζήτηση
Η συζήτηση του κρίσιμου πολυνομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής ξεκίνησε το πρωί της Τετάρτης και ολοκληρώθηκε σήμερα νωρίς το πρωί με τη σχετική ψηφοφορία, το αποτέλεσμα της οποίας θα καθορίσει και την ομαλή χρηματοδότηση της χώρας.
Σήμερα αναμένεται να γίνουν πράξεις οι δεσμεύσεις των υπουργών για μια σειρά βελτιώσεων άρθρων του νομοσχεδίου, προκειμένου να καμφθούν οριστικά οι ισχυρές ενστάσεις που έχουν εκφράσει οι βουλευτές της συμπολίτευσης. Νωρίς το απόγευμα, άλλωστε, έγινε γνωστό ότι εντάχθηκε στο πολυνομοσχέδιο η ρύθμιση για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Ενδιαφέρον είχαν οι τοποθετήσεις στην Ολομέλεια των υπουργών που υπογράφουν τα βασικότερα άρθρα του πολυνομοσχεδίου, δηλαδή των Γιάννη Στουρνάρα, Κυριάκου Μητσοτάκη και Γιάννη Μιχελάκη, αλλά και οι τοποθετήσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνου Καμμένου.
Κυρ. Μητσοτάκης: «Nέο συμβόλαιο μεταρρύθμισης με την σιωπηλή πλειοψηφία που θέλει αλλαγές»
Πολιτικό μανδύα στα προωθούμενα μέτρα της διαθεσιμότητας και της κινητικότητας επιχείρησε να δώσει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης εξηγώντας ότι «το κράτος ήταν προϊόν του τρόπου με τον οποίο τα κόμματα άσκησαν εξουσία και ο τρόπος για να παραμείνουν σε αυτή» και επισημαίνοντας ότι απαιτείται «ένα νέο συμβόλαιο μεταρρύθμισης με την σιωπηλή μειοψηφία των πολιτών που ζητά αλλαγές». ( Διαβάστε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ )
Κυβερνητική «ζυγοστάθμιση» για να μην διαταραχθεί η συνοχή
Πλέον, αρκετοί βουλευτές της συμπολίτευσης (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) που το προηγούμενο διάστημα -είτε δημόσια είτε πίσω από κλειστές πόρτες- ξεκαθάρισαν ότι θα καταψηφίσουν μια σειρά διατάξεων, αναμένουν να δουν ως νομοτεχνικές βελτιώσεις τις αποφάσεις που έλαβαν χθες οι κ.κ. Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος για να «αποσύρουν» τις όποιες ενστάσεις τους και να υπερψηφίσουν τα 108 άρθρα του κρίσιμου πολυνομοσχεδίου κατά την σχετική ψηφοφορία που αναμένεται σήμερα αργά το βράδυ.
Πρέπει, άλλωστε, να σημειωθεί ότι η επεξεργασία του πολυνομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, που έγινε τις προηγούμενες ημέρες, αποκάλυψε μία σειρά από διαφωνίες μεταξύ των βουλευτών των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης, που αν δεν αντιμετωπιστούν με «διορθώσεις» άρθρων του πολυνομοσχεδίου, απειλούν να τινάξουν στον αέρα την ήδη εύθραυστη κυβερνητική πλειοψηφία των 155 βουλευτών.
Με το βλέμμα στραμμένο στην κρίσιμη ψηφοφορία, λοιπόν, υπουργοί της ΝΔ έχουν επιδοθεί τις τελευταίες ώρες σε μαραθώνιο διαβουλεύσεων με βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου -έστω και την τελευταία στιγμή- να συμφωνηθούν βελτιωτικές διορθώσεις και να καμφθούν οι όποιες ενστάσεις επί του πολυνομοσχεδίου. Προσδοκία τους, μάλιστα, είναι να συμπεριληφθούν ρυθμίσεις, οι οποίες ενδεχομένως να υπερψηφιστούν και από τους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ.
Σε αυτό το πλαίσιο, εχθές το πρωί, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, και συμφώνησαν μια σειρά από συγκεκριμένες διορθώσεις στο πολυνομοσχέδιο. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης.
Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν τις εξής βελτιωτικές ρυθμίσεις:
– Παραμένουν στους Δήμους οι σχολικοί φύλακες και οι δημοτικοί αστυνομικοί που κατέχουν μεταπτυχιακό ή διδακτορικό τίτλο.
– Παράλληλα θα γίνουν νομοτεχνικές βελτιώσεις στο άρθρο της δημοτικής αστυνομίας, ούτως ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία ένταξης των εργαζομένων στην Ελληνική Αστυνομία.
– Ικανοποιείται το αίτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που αφορούσε το στάδιο της κατάρτισης των προϋπολογισμών των Δήμων και των Περιφερειών. Απαλείφεται η διάταξη για έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης και προβλέπεται πλέον η παροχή οδηγιών από τα Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών.
– Θα εισαχθεί ειδική πρόβλεψη για το μεταβατικό χρονικό διάστημα έως το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την οποία, για τους Δήμους που το επιθυμούν, με Κοινή Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, που θα εκδίδεται κατόπιν προτάσεων των οικείων Δημάρχων, μπορεί να ανατίθεται στην Ελληνική Αστυνομία, σε έναν ή περισσότερους Δήμους, η παράλληλη άσκηση μίας ή περισσοτέρων εκ των ανωτέρω αρμοδιοτήτων.
– Θα υπάρξει πρόβλεψη της δυνατότητας των σχολικών φυλάκων να συνιστούν κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις προς παροχή υπηρεσιών σχετικών με τη φύλαξη σχολικών κτιρίων στο πλαίσιο προγραμματικών συμβάσεων, με τους οικείους Δήμους, σύμφωνα με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο.
Απαντήσεις Στουρνάρα, Μητσοτάκη στις καταγγελίες Κακλαμάνη
Απάντηση στην σφοδρή κριτική που εξαπέλυσε εχθές ο βουλευτής της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης στους υπουργούς για την τακτική τους να απουσιάζουν από την αίθουσα της Ολομέλειας κατά την συζήτηση του πολυνομοσχεδίου επιχείρησαν να δώσουν οι κ.κ. Γιάννης Στουρνάρας και Κυριάκος Μητσοτάκης.
Πιο αναλυτικά, ο κ. Μητσοτάκης είπε «Ένας λόγος που οι υπουργοί δεν βρισκόμασταν στα έδρανα στη Βουλή ήταν ότι επεξεργαζόμασταν τις νομοθετικές βελτιώσεις τις οποίες, εσείς ως βουλευτές μας προτείνατε, αντιλαμβάνεστε ότι είναι δύσκολο να κάνουμε δυο πράγματα ταυτόχρονα».
Ο κ. Στουρνάρας εξήγησε πως «είμαστε επί 6 ώρες εδώ, έξω για να ετοιμάσουμε νομοθετικές βελτιώσεις, δεν είναι αληθινό και δεν είναι πραγματικό ότι δεν είμαστε εδώ».
Πέραν αυτών, ο εισηγητής της ΝΔ Απόστολος Βεσυρόπουλος επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση για την φράση «ραντεβού στα γουναράδικα» που χρησιμοποίησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Διαμαντόπουλος και είπε «κάποιοι μας έδωσαν ραντεβού στα Γουναράδικα… Θλίβομαι που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν καταδίκασε αυτές τις δηλώσεις, δεν είναι εδώ ήθελα όμως να πω πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει θεσμικό ρόλο, δεν μπορεί να μας γυρνούν πίσω 68 χρόνια».
Ο κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ αναμένει τις βελτιωτικές προτάσεις από τους υπουργούς Παιδείας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εσωτερικών.
Εκτός αυτού έθεσε και αυτός το θέμα των αποζημιώσεων των απολυμένων της ΕΡΤ λέγοντας «ο υπάλληλος της ΕΡΤ θα πάρει 80.000 αποζημίωση και μετά από λίγες ημέρες θα επαναπροσληφθούν στην ΕΡΤ με αορίστου χρόνου; Για ένα δημοσιογράφο δηλαδή. Δεν πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σε αυτό;».
Να καταψηφίσει τα άρθρα για την διαθεσιμότητα απειλεί ο Κωνσταντίνος Κοντογεώργος
Πρόκειται για τα άρθρα που βάζουν σε διαθεσιμότητα σχολικούς φύλακες, δημοτικούς αστυνόμους και εκπαιδευτικούς.
Πέραν αυτών ο βουλευτής ζήτησε να υπάρξει αλλαγή στις παραγράφους 5 και 6 του άρθρου 74 για τον φόρο πολυτελείας έτσι ώστε να λυθεί η «αδικία» που όπως είπε «κάνει κάποιον που έχει ένα Λάντα 2.000 κ.ε. να πληρώνει φόρο πολυτελείας και κάποιον που έχει Μερσεντές 1.800 κ.ε αξίας 100.000 ευρώ να απαλλάσσεται». Πιο αναλυτικά, ο κ. Κοντογεώργος είπε «δεσμευτήκαμε να μην πάρουμε οριζόντια μέτρα και εγώ θα το κάνω πράξη…. Λέω ναι στην κινητικότητα και αξιολόγηση και στη βελτίωση δομών, όχι όμως στα οριζόντια μέτρα. Όχι σε εκείνα που υπονομεύουν την οικογένεια και καταστρέφουν το μέλλον του τόπου. Κάνω έκκληση : μην δολοφονείτε την ελληνική πολύτεκνη και τρίτεκνη οικογένεια της περιφέρειας. Να εξεταστούν την ύστατη στιγμή και να εξαιρέσετε από την διαθεσιμότητα τις τρίτεκνες οικογένειες. Δεν θα δεχθούμε τέτοια μέτρα».
Να σημειωθεί ότι ανάλογο αίτημα, να εξαιρεθούν δηλαδή από την διαθεσιμότητα οι τρίτεκνες οικογένειες έχουν εκφράσει αρκετοί βουλευτές της ΝΔ.
Στουρνάρας: «Ο δρόμος που ακολουθούμε φέρνει αποτελέσματα»
Επιπροσθέτως, ο υπουργός στην βασική του τοποθέτηση στην Ολομέλεια επί του πολυνομοσχεδίου επιτέθηκε στους επιφανείς οικονομολόγους που προεξοφλούσαν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ λέγοντας «Από την έναρξη αυτής της κρίσης δημόσιες δηλώσεις από αξιωματούχους και επιφανείς οικονομολόγους διαψεύστηκαν. Που είναι ο πολύς Ρουμπινί και οι άλλοι που προεξοφλούσαν την έξοδο από το ευρώ…. Οι μη εποικοδομητικές δηλώσεις τους επιβάρυναν τα σπρεντς και την ζωή των πολιτών». Εστρεψε τα βέλη του προς τον ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας «Μπορείτε να πείτε κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ με ποιους είστε; Με τον Ρουμπινί ή τις υγιείς φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις; Ποια χρηματοδοτικά μέσα προτείνετε; Όλα αυτά που λέτε όσο ηρωικά φαίνονται παραπέμπουν στο : «όμορφες προτάσεις όμορφα καίγονται»».
Αναφέρθηκε στον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας «Ο κ. Τσίπρας μας λέει «και μετά τα μέτρα τι;» αντιστρέφω το ερώτημα «και μετά τις δικές σας προτάσεις και την έξοδο από το ευρώ τι;» ας αναλογιστείτε τις συνέπειες των δικών σας προτάσεων. Διαφωνείτε με την μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση;»
Εξήγησε ότι «Το τελευταίο καιρό πολλοί προσπαθούν να διαψεύσουν την μεταρρυθμιστική προσπάθεια. Το πρόγραμμα πάει μια χαρά και η απόδειξη είναι ότι καταβάλλονται οι δόσεις. Σας υπενθυμίζω ότι πριν ένα χρόνο η χρηματοδότηση είχε διακοπεί» πρόσθεσε πως «Η Ελλάδα κάλυψε την μεγάλη απόσταση στα δίδυμα ελλείμματα (δημοσιονομικό – ανταγωνιστικότητα)… Στην ανταγωνιστικότητα καλύψαμε όλη την απώλεια… Για να αξιολογηθεί ολοκληρωμένα η προσπάθεια να συνυπολογίσουμε και την ύφεση από το 2008 και ο δείκτης του ελλείμματος – πλεονάσματος που δείχνει ότι η Ελλάδα το 2013 θα έχει διαρθρωτικό πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ το υψηλότερο στην Ευρωζώνη».
Τέλος αναφερόμενος στις ενστάσεις που ακούστηκαν από την πτέρυγα της ΝΔ είπε «Αναλύσεις ειδικών λένε ότι έγινε πιο δίκαιος ο κώδικας φορολογίας . Κάποιοι μιλούν για νομοσχέδιο κουρελού και υποτιμούν την προσπάθειά μας»
Απ. Κακλαμάνης: «Αν νομίζετε ότι θα ψηφίσω την διαθεσιμότητα εκπαιδευτικών αυταπατάστε»
Στον χορό των βουλευτών της συμπολίτευσης που απειλούν να καταψηφίσουν άρθρα του πολυνομοσχεδίου μπήκε και ο κ. Απόστολος Κακλαμάνης λέγοντας ότι δεν θα στηρίξει την διάταξη που βάζει σε διαθεσιμότητα του εκπαιδευτικούς Τεχνικών Λυκείων.
Πιο αναλυτικά, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής είπε πως «υπάρχει πρόβλημα σχετικά με την επιτυχή πορεία του προγράμματος και πρόβλημα με την διαπραγματευτική της δικής μας πλευράς ενώπιον μιας απέναντι ευρισκομένης Τρόικας… Το Κοινοβούλιο δεν λειτουργεί και δεν το σέβεται ούτε η κυβέρνηση ούτε η αντιπολίτευση. Υπάρχουν διατάξεις που καταργούν την αυτοτέλεια της τοπικής αυτοδιοίκησης και γι αυτό δεν ήρθα και στην ψηφοφορία για την ένσταση αντισυνταγματικότητας. Γίνεται τσεκούρωμα στα θέματα της παιδείας. Είναι ντροπή που δεν είναι εδώ ο κ. Αρβανιτόπουλος. Αν νομίζετε ότι θα ψηφίσω τέτοιες διατάξεις αυταπατάστε γιατί δεν θα είμαι συνεπής στην πορεία μου στο υπουργείο παιδείας».
Αρβανιτόπουλος: «Κανείς άλλος εκπαιδευτικός δεν θα τεθεί σε διαθεσιμότητα»
Δέσμευση για το ότι οι εκπαιδευτικοί που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα δεν θα ξεπεράσουν τους 2.500 εξέφρασε ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος στην Βουλή ξεκαθαρίζοντας «Γι αυτό στον ποσοτικό προσδιορισμό των 7.500 εκπαιδευτικών αποδείξαμε με μεθοδολογική αρτιότητα, με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αξιολόγησης δομών που στελεχώνονται από 170000 εργαζόμενους, την οποία όλοι απεδέχθησαν, ότι οι εκπαιδευτικοί που δύνανται να τεθούν σε διαθεσιμότητα δεν υπερβαίνουν τους 2.500. Και σας το δηλώνω απερίφραστα, κανένας άλλος δεν περισσεύει».
Πρόσθεσε δε ότι «Κανένα ΕΠΑΛ και καμία ΕΠΑΣ δεν κλείνει. Καταργούνται 50 ειδικότητες καθηγητών που δίδασκαν 12 ειδικότητες επαγγελμάτων από τις 39 που παρέχονται στα ΕΠΑΛ και στις ΕΠΑΣ. Ειδικότητες που θα παρέχονται από τα Δημόσια ΙΕΚ, σε μεταλυκειακό επίπεδο, όπου δεν υπάρχουν ήδη. Πέραν αυτού πιστεύουμε, και έχουμε ήδη μεριμνήσει, η πλειοψηφία τους να απορροφηθεί είτε από το Υπουργείο Υγείας είτε από τους Δήμους σε ολόκληρη τη χώρα».
Επισήμανε πως «προχωρούμε σε στρατηγικές επιλογές αναφορικά με το ποια επαγγέλματα παρέχει τόσο η τυπική τεχνική εκπαίδευση όσο και η μεταγυμνασιακή και μεταλυκειακή επαγγελματική κατάρτιση από τα Δημόσια ΙΕΚ» και πρόσθεσε πως «Με αναδιάταξη προσωπικού διαμέσου της κινητικότητας με μετατάξεις που θα προχωρήσουν και μάλιστα άμεσα, ώστε να επιλύσουμε το ζήτημα της κακής κατανομής που ταλανίζει επί χρόνια τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Καλύπτουμε τα κενά στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, στις ειδικότητες Γυμναστών, Πληροφορικής, Γαλλικής Φιλολογίας, Θεατρικών Σπουδών, Μουσικής και Καλλιτεχνικών. Σταματάμε το απόστημα των αποσπάσεων 3500 ετησίως εκπαιδευτικών χωρίς κριτήρια, χωρίς μελέτη, με την κάλυψη διοικητικών θέσεων από εκπαιδευτικούς τόσο στις περιφερειακές υπηρεσίες όσο και στα Δημόσια ΙΕΚ, που σήμερα λειτουργούν μόνον με αποσπασμένους εκπαιδευτικούς».
O Kαμμένος για τα στοιχεία της Εurostat
Να καλλιεργήσει κλίμα διχασμού ανάμεσα στους βουλευτές της ΝΔ και τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα επιχείρησε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος καλώντας τον υπουργό να απαντήσει στο ερώτημα: «ποιος λέει ψέματα για τα στατιστικά, ο υπόδικος πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ ή ο Καραμανλής;».
Πιο αναλυτικά, ο κ. Καμμένος κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής γύρισε στα υπουργικά έδρανα που εκείνη την ώρα καθόταν ο κ. Στουρνάρας και του είπε «πείτε μου ήταν ο Ανδρέας Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ που έδωσε σωστά στοιχεία στην Εurostat;».
Ο υπουργός έγνεψε καταφατικά με αποτέλεσμα ο κ. Καμμένος να του πει «άρα ήταν ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής που έδωσε πλαστά στοιχεία. Ορίστε κύριοι της ΝΔ το νομοσχέδιο αυτού του υπουργού θα ψηφίσετε»