Κι αναβαθμίζονται 3 Δημοτικά και 3 Νηπιαγωγεία
Το νέο σχολικό χάρτη της χώρας που περιλαμβάνει σχεδόν όλα τα σχολεία-δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια- στα οποία επέρχονται αλλαγές από τον επόμενο Σεπτέμβριο παρουσίασαν «Τα Νέα».
Στις αλλαγές περιλαμβάνονται και οι πρώτες ιδρύσεις σχολικών μονάδων μετά το 2011 –που είχαν γίνει οι μαζικότερες συγχωνεύσεις στην εκπαίδευση- θα παρουσιαστούν τις επόμενες ημέρες από τον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο και τον αρμόδιο εκ των υφυπουργών Συμεών Κεδίκογλου, αφού προηγουμένως οι σχετικές αποφάσεις υπογράφουν και από το υπουργείο Οικονομικών.
Στο χάρτη που δημοσιεύουν «τα Νέα» μεταξύ των σχολείων που προάγονται, γίνονται δηλαδή για παράδειγμα από 4θέσια 6θέσια, περιλαμβάνονται τρία Δημοτικά Σχολεία της Π.Ε. Κοζάνης, και συγκεκριμένα: Το 8ο Δημοτικό Σχολείο Κοζάνης το οποίο από 7θέσιο γίνεται 9θέσιο, το 18ο Δημοτικό Σχολείο Κοζάνης που από 10θέσιο προάγεται σε 11θέσιο και το Δημοτικό Σχολείο Πύργων Εορδαίας το οποίο από 4θέσιο προάγεται σε 5θέσιο.
Τα νηπιαγωγεία που προάγονται (αυξάνουν τις τάξεις τους) είναι τα εξής: 14ο Νηπιαγωγείο Κοζάνης που από μονοθέσιο (1θέσιο) γίνεται 2θέσιο. Το 2ο Νηπιαγωγείο Βελβεντού που επίσης από μονοθέσιο γίνεται 2θέσιο και το Νηπιαγωγείο της κοινότητας Παπαγιάννη στη Φλώρινα που από μονοθέσιο γίνεται επίσης 2θέσιο.
Τα Δημοτικά Σχολεία που υποβιβάζονται ανέρχονται συνολικά σε εννέα σε ολόκληρη τη Δυτική και είναι συγκεκριμένα: δύο στην πόλη της Κοζάνης, δύο στην Πτολεμαΐδα, ένα στη Δεσκάτη Γρεβενών και 4 στην Π.Ε. Φλώρινας. Πρόκειται συγκεκριμένα για το Δημοτικό Σχολείο «Γ. Κονταράς» Κοζάνης που από 7θέσιο υποβαθμίζεται σε 6θέσιο. Το 7ο Δημοτικό Σχολείο Κοζάνης που από 8θέσιο υποβαθμίζεται σε 6θέσιο. Το 5ο Δημοτικό Σχολείο Πτολεμαΐδας που 8θέσιο υποβαθμίζεται σε 6θέσιο και το 12ο Δημοτικό Σχολείο Πτολεμαΐδας που από 7θέσιο υποβιβάζεται σε 6θέσιο.
Στην Π.Ε. Γρεβενών υποβιβάζεται το 1ο Δημοτικό Σχολείο Δεσκάτης από 8θέσιο σε 6θέσιο.
Στην Π.Ε. Φλώρινας υποβαθμίζονται τα Δημοτικά Σχολεία τεσσάρων οικισμών: Αγίου Παντελεήμονα από 6θέσιο σε 5θέσιο, Βαρικού από 4θέσιο σε 3θέσιο, Νεοχωρακίου από 4θέσιο σε 3θέσιο και Σκοπιάς από 3θέσιο σε 2θέσιο.
Σύμφωνα με «τα Νέα», σε ό,τι αφορά τις συγχωνεύσεις, στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, τα περισσότερα Δημοτικά Σχολεία που συγχωνεύονται βρίσκονται στην Αττική και εξ αυτών τα περισσότερα στην Α’ Αθήνας, πέριξ του Κέντρου και σε συνοικίες όπως ο Βύρωνας, το Γαλάτσι, του Ζωγράφου. Ακολουθεί η Β’ Αθήνας (Ηράκλειο, Μελίσσια, Χολαργός, Αγ. Παρασκευή) και η Γ’ Αθήνας (Περιστέρι, Αιγάλεω, Πετρούπολη), ενώ λίγα είναι τα Δημοτικά που συγχωνεύονται σε Δ’ Αθήνας (Καλλιθέα, Γλυφάδα). Επίσης, στον Πειραιά 10 σχολεία συγχωνεύονται σε 5 νέες μονάδες σε Νίκαια, Κερατσίνι και Κορυδαλλό. Τα υπόλοιπα συγχωνευόμενα Δημοτικά βρίσκονται σε Καβάλα, Αχαΐα, Καρδίτσα, Λάρισα, Τρίκαλα, Δ. Θεσσαλονίκη, Ημαθία, Λασίθι, Αργολίδα, Μεσσηνία, Βοιωτία και Φωκίδα. Αρκετά από τα σχολεία αυτά συστεγάζονται.
Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, η έμφαση εντοπίζεται στις ιδρύσεις νέων Επαγγελματικών Λυκείων με πλήθος ειδικοτήτων, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι Εσπερινά, συνεπώς πρόκειται για σημαντική συνδρομή στην ειδικευμένη τεχνική εκπαίδευση των νέων εργαζομένων. Ιδρύονται νέα ΕΠΑΛ σε Μαρούσι, Αχαρνές, Ραφήνα, Σαλαμίνα, Πειραιά, Χίο, Αγρίνιο, Λευκάδα, Νέα Μουδανιά, Ρέθυμνο, Πλατανιά, Σαντορίνη, Καλαμάτα και Λιβαδειά.Αξιοσημείωτη είναι τέλος η επισήμανση που κάνουν «τα Νέα», ότι το τελευταίο διάστημα είχε αρχίσει να διακινείται έντονα στο Ιντερνετ η πληροφορία ότι επίκεινται 1.670 συγχωνεύσεις σχολείων, κάτι που τελικά δεν αποδεικνύεται.