24 χρόνια περιμένουν 1800 οικοπεδούχοι
Ξεπέρασε και το κάθε ανθρώπινο όριο, ο εμπαιγμός, η ανευθυνότητα, η ανικανότητα και η αναλγησία των κάθε φύσεως εμπλεκομένων, στην υπόθεση της πράξης εφαρμογής για την περιοχή ΚΕΠΤΣΕ της Πτολεμαΐδας. 1800 περίπου συμπολίτες μας, περιμένουν επί 24 ολόκληρα χρόνια να τακτοποιηθούν τα οικόπεδά τους, για να τα αξιοποιήσουν και να στεγάσουν τα παιδιά τους.
Η επέκταση αυτή του σχεδίου της πόλης ξεκίνησε εμπρόθεσμα έχοντας όλα τα εχέγγυα για ένα αίσιο αποτέλεσμα το 1990 με την ανάθεση της μελέτης με δημόσιο διαγωνισμό σύμφωνα με το Ν.716/77. Σε διάστημα 3-4 χρόνων θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί αλλά δυστυχώς βάλτωσε τελικά στην χρηματοδότηση.
Αν και η υποχρέωση για την πληρωμή ήταν του κάθε Δήμου, την εποχή εκείνη το υπουργείο ΠΕΧΩ και η εκάστοτε Νομαρχία συμμετείχαν με 1/3 ο καθένας στην χρηματοδότηση.
Στην περίπτωση της Πτολεμαΐδας το ΥΠΕΧΩΔΕ πλήρωσε άμεσα σχεδόν το 1/3 που του αναλογούσε και ο Δήμος το μερτικό του περίπου σε 15 χρόνια, ενώ η Νομαρχία δεν έδωσε δραχμή.
Η πολύχρονη αυτή καθυστέρηση, δημιούργησε και δημιουργεί προβλήματα στην οικιστική ανάπτυξη της πόλης καθώς και στην κίνηση της οικοδομής, που αναμενόταν να δώσει δουλειά σε πλειάδα επαγγελμάτων καθώς και ανόρθωση της τοπικής οικονομίας.
Για να λυθεί το πρόβλημα το 2006 επί Νομαρχίας Ιορδάνη Ανδρεάδη αποφάσισε η Νομαρχία να πληρώσει την δική της συμμετοχή κάνοντας προγραμματική σύμβαση με την ΑΝΔΕΠ η οποία ανέλαβε την ολοκλήρωση της μελέτης με χρηματοδότηση της γενόμενης πλέον Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.
Ενώ η περιοχή μας είχε το πλεονέκτημα να διαθέτει ένα τέτοιο δυναμικό εργαλείο ανάπτυξης, όπως η ΑΝΔΕΠ (Αναπτυξιακή Δημοτική Επιχείρηση Πτολεμαΐδας) που πρόσφερε πάρα πολλά στην εκπόνηση μελετητικού έργου στην πόλη μας και στην ευρύτερη περιοχή γενικά, δυστυχώς και πάλι αυτό το εργαλείο δεν αξιοποιήθηκε σωστά. Διοικητικές παραλείψεις και διαχειριστικές δυσλειτουργίες αρκετών διοικητικών της συμβουλίων δημιούργησαν ένα τραγικό αδιέξοδο, με αποτέλεσμα, έργα και μελέτες να καθυστερούν ανεπίτρεπτα, καθυστερώντας και την ανάπτυξη της περιοχής.
Έργα που έπρεπε να ενταχθούν, δεν εντάχθηκαν και πολλές μελέτες δεν παραδόθηκαν ή ενώ παραδόθηκαν δεν πληρώθηκαν με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η αξιοποίησή τους, γιατί η ΑΝΔΕΠ όχι μόνο δεν λειτούργησε μεθοδικά, αλλά κυρίως διότι πρόωρα και απότομα οδηγήθηκε σε αναγκαστική εκκαθάριση με απόφαση της πολιτείας το 2010, όπως έγινε με το μεγαλύτερο μέρος των Δημοτικών Επιχειρήσεων, χωρίς να προλάβει να ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις της, και ενώ θα μπορούσε να μεταφερθεί και πάλι σε άλλη Δημοτική Επιχείρηση όπως στο ΒΙΟΠΑ, η δημοτική αρχή δεν το σκέφθηκε ή δεν το τόλμησε.
Έτσι όμως ο ξαφνικός θάνατος της ΑΝΔΕΠ συσσώρευσε πολλές και μεγάλες υποχρεώσεις. Μία από αυτές είναι και η πληρωμή της πράξης εφαρμογής. Για να μην αναφερθούμε και σε αρκετές ακόμη μελέτες, τις οποίες ανέθεσε και για γραφειοκρατικούς λόγους δεν παρέλαβε.
Και ενώ υπάρχουν κατατεθειμένα κονδύλια από τον τοπικό πόρο ανάπτυξης, ειδικά γι’ αυτόν τον σκοπό, δυστυχώς δεν αξιοποιούνται λόγω αγκυλώσεων στην επιτροπή δημοσιονομικού ελέγχου της περιφερειακής αρχής και του Υπουργείου Οικονομικών. Επανειλημμένες συσκέψεις στην Περιφέρεια και το Δήμο καθώς και κάθοδοι στο Υπουργείο Οικονομικών (τρεις μόνο το τελευταίο δίμηνο) δεν απέδωσαν, λόγω της ευθυνοφοβίας και της γραφειοκρατίας των κρατικών μανδαρίνων.
Η πόλη μας, όμως συνεχίζει να έχει το πρόβλημα και την καθυστέρηση. Η ανάπτυξή της να καθυστερεί και οι οικοπεδούχοι να βρίσκονται σε απόγνωση μη μπορώντας να αξιοποιήσουν την περιουσία τους και να κτίσουν επιτέλους τα οικόπεδά τους.
Οι Δημοτικοί άρχοντες οφείλουν να λάβουν επιτέλους αποφάσεις, σταματώντας την αδιέξοδη πρακτική, να μεταβιβάζουν στους επόμενους την υπόθεση της πράξης εφαρμογής.
Σύμφωνα με το νόμο, όταν κλείνει μία δημοτική επιχείρηση, η περιουσία και οι υποχρεώσεις της μεταβιβάζονται στο Δήμο. Ήδη ο ειδικός εκκαθαριστής από το σώμα ορκωτών λογιστών ολοκλήρωσε και παρέδωσε το πόρισμά του, προ εξαμήνου ήδη στο Δήμο Εορδαίας.
Περίπου έχει ολοκληρώσει και την εκκαθάριση. Εφόσον διαπιστώνονται λάθη, παραλείψεις και κακοδιαχείριση ο Δήμος θα τα αναζητήσει.
Η υπόθεση όμως δεν πρέπει να φρενάρει άλλο.
Πληροφορούμαστε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο που θα γίνει αυτές τις ημέρες, περιλαμβάνει στην ημερησία διάταξη και θέμα ΑΝΔΕΠ.
Με απόφαση του Δήμου μπορούν (και πρέπει) οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα της ΑΝΔΕΠ να μεταφερθούν σ΄αυτόν, έτσι μέσα από αυτήν την διαδικασία θα δοθεί οριστικά η λύση με την πληρωμή της πράξης και θα ελευθερωθεί ο κόσμος από τα δεσμά του, θα υπάρξει τελικά κίνηση στην περιοχή μας δεδομένης της μετεγκατάστασης της Μαυροπηγής και της Ποντοκώμης και θα ανακουφιστούν κοινωνικά στρώματα που οδηγηθήκαν στην ανεργία εξ΄αιτίας της υπάρχουσας οικονομικής κρίσης.
Ας πάρουν επιτέλους οι διοικούντες την πόλη την περιβόητη απόφαση και ας ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την οριστική λύση. Τα προβλήματα δεν τα βάζουν κάτω από το χαλί. Τα προβλήματα συζητώνται και οι λύσεις αποφασίζονται και δρομολογούνται σε όφελος των πολιτών, εκεί άλλωστε φαίνονται οι πραγματικοί άρχοντες που πρέπει τελικά να αποφασίζουν και να δίνουν λύσεις με σκοπό και στόχο το κοινό καλό. Το ευχόμαστε και ας το ελπίσουμε. Η κοινωνία άλλωστε περιμένει!