Στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου και με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 4ου Γενικού Λυκείου Κοζάνης την Παρασκευή 29/1/2010 οργανώθηκε η δεύτερη ομιλία-συζήτηση με θέμα « Ενέργεια και Περιβάλλον-Η συνύπαρξη απαιτεί βαθιές τομές» και με ομιλητή τον δόκτορα καθηγητή του ΤΕΙ Κοζάνης και πρόεδρο της Οικολογικής Κίνησης Ν. Κοζάνης κ. Λάζαρο Τσικριτζή.
Η εκδήλωση είχε ως στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών και καθηγητών του σχολείου πάνω στο τόσο επίκαιρο θέμα του περιβάλλοντος τόσο τοπικού όσο και παγκόσμιου που απασχολεί την τοπική κοινωνία μας με αμείωτη ένταση και το ίδιο έντονο πάντα ενδιαφέρον.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο ομιλητής «οι μαθητές για να αγαπήσουν τον τόπο τους πρέπει να τον γνωρίσουν και τόπος δεν είναι μόνο η ιστορία, και τα μουσεία αλλά και η παραγωγική δομή, το περιβάλλον και τα καθημερινά προβλήματα.»
Η εκδήλωση είχε μεγάλη επιτυχία. Οι μαθητές παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον την εισήγηση σε power –point του καθηγητή, ο οποίος με γλαφυρότητα και πολύ παραστατικό τρόπο ανέπτυξε σύνθετα σύγχρονα προβλήματα όπως αυτό των κλιματικών αλλαγών, της επιτακτικής ανάγκης μείωσης του ρόλου των παραδοσιακών μορφών ενέργειας όπως αυτή που βασίζεται στο λιγνίτη και της αύξησης αντίθετα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Mικρή περίληψη της εισήγησης
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
ΕΙΣΗΓΗΣΗΣ
«Μία από τις πιο επιβαρυμένες περιβαλλοντικά περιοχές της Ευρώπης είναι και η λεκάνη Κοζάνης – Πτολεμαίδας Φλώριανς.
Η εξορυκτική δραστηριότητα της ΔΕΗ έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις. Χαρακτηριστικό δείγμα της ραγδαίας αύξησης του ρυθμού εξόρυξης αποτελεί το γεγονός ότι από το 1960 μέχρι το 1975 η λιγνιτική παραγωγή διπλασιάζεται κάθε 5 χρόνια, δηλαδή αυξάνεται με ρυθμό 20% ετησίως. Ανάλογη φυσικά είναι και η αύξηση των θερμοηλεκτρικών μονάδων που έχουν φτάσει τις 15, με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 4300 MW και καλύπτουν το 60% των αναγκών όλης της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια.
Λόγω των ορυχείων του λιγνίτη και των θερμοηλεκτρικών σταθμών της ΔΕΗ αλλοιώνεται και διαταράσσεται σοβαρά η μορφολογία και η αισθητική του τοπίου, δεσμεύονται χιλιάδες στρέμματα γεωργικής γης (250.000 στρ, 2006), ανασκάπτονται εκατομμύρια τόνοι εδάφους (χωρίς – ή με μερική – αποκατάσταση), καταστρέφονται οι υδροφόροι ορίζοντες, που κινδυνεύουν και από τη μη ασφαλή διαχείριση τοξικών ουσιών.
Σοβαρές είναι επίσης οι επιπτώσεις στη χλωρίδα και στην πανίδα, στα επιφανειακά νερά, στο κλίμα, στη σεισμικότητα του εδάφους, όπως και οι διαταραχές στη σύνθεση και στην κατανομή του πληθυσμού, στην κοινωνική ζωή και στον πολιτισμό του.
Κυρίαρχο βέβαια πρόβλημα αποτελεί κατά πρώτο λόγο η ατμοσφαιρική ρύπανση, η οποία πλήττει όλο το λεκανοπέδιο Κοζάνης – Πτολεμαίδας και δημιουργεί σοβαρές παρενέργειες στην υγεία των κατοίκων. Οι σχετικές έρευνες, αν και αποσπασματικές, επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές και δειχνουν ότι οι ασθένειες του άνω αναπνευστικού είναι διπλάσιες στην περιοχή αυτή.
Ο λιγνίτης εμφανίζεται πλασματικά φτηνός, γιατί δεν υπολογίζεται το «εξωτερικό κόστος» και ο φόρος στερεών καυσίμων, ενώ τα «πράσινα πρόστιμα» λογω εκπομπών CO2 αυξάνουν ακόμη περισσότερο το κόστος της λιγνιτικής κιλοβατώρας.
Η λύση εινια η σταδιακή απεξάρτηση από το λιγνίτη και η στροφή στις ΑΠΕ, λύση που επιβάλλεται και από τις υποχρεώσεις μας ως χώρας έναντι της ΕΕ»
Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων
4ου Γενικού Λυκείου
Κοζάνης