Ιάπωνες ερευνητές ανακάλυψαν δύο γονίδια που επιτρέπουν σε ορισμένες ποικιλίες ρυζιού να επιζούν από τις πλημμύρες επιμηκύνοντας εντυπωσιακά τους βλαστούς τους. Η έρευνα ίσως αποδειχθεί σημαντική, δεδομένου ότι το ρύζι είναι η βασική τροφή για δισεκατομμύρια ανθρώπους.
Ποικιλίες που φέρουν τα δύο γονίδια καλλιεργούνται ήδη σε περιοχές της Ασίας που πλημμυρίζουν την εποχή των βροχών, το πρόβλημα όμως είναι ότι αποδίδουν τρεις με τέσσερις φορές λιγότερο ρύζι σε σχέση με τις πλέον παραγωγικές ποικιλίες.
«Αν συνδυάσουμε τα γονίδια των βαθέων υδάτων με το ρύζι υψηλής αποδοτικότητας, θα είχαμε τον καλύτερο συνδυασμό» εξήγησε στο Reuters ο Μοτογιούκι Ασικάρι, επικεφαλής των ερευνητών στο Πανεπιστήμιο του Ναγκόγια.
Η έρευνα υου Ασικάρι, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature, έδειξε ότι η μεταφορά των γονιδίων Snorkel («αναπνευστήρας») σε ποικιλίες που κανονικά ζουν μόνο σε ρηχά νερά τους επέτρεψε να επιζούν από την άνοδο της στάθμης.
Όταν μεγαλώνει σε σχετικά μεγάλο βάθος, το ρύζι παράγει μεγάλες ποσότητες του αέριου αιθυλενίου, το οποίο δρα ως φυτική ορμόνη.
«Καθώς η στάθμη του νερού ανεβαίνει, η συσσώρευση της φυτικής ορμόνης αιθυλένιο πυροδοτεί την έκφραση [λειτουργία] των γονιδίων Snorkel, τα οποία με τη σειρά τους ενεργοποιεί την ταχεία ανάπτυξη των βλαστών» εξηγεί ο Ασικάρι.
Η ενεργοποίηση των γονιδίων έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα, καθώς το μήκος του βλαστού αυξάνεται από το ένα μέτρο στα αρκετά μέτρα.
«Ελπίζουμε ότι τα ευρήματα θα βοηθήσουν τους ερευνητές να αναπτύξουν ποικιλίες που μπορούν να καλλιεργηθούν σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου οι οποίες πλημμυρίζουν συχνά την εποχή των βροχών» εκτιμά ο ερευνητής.
Η μεταφορά των δύο γονιδίων σε εμπορικές ποικιλίες θα μπορούσε να γίνει είτε με τεχνικές γενετικές μηχανικής, είτε μέσω παραδοσιακών διασταυρώσεων.