Το θέμα αφορά στην άτυπη χωματερή που βρίσκεται λίγο έξω από την τοπική κοινότητα των Κομνηνών.
Με τη μορφή ερώτησης, ανάμεσα στις άλλες που αναφέρονταν στο κυκλοφοριακό της περιοχής του Αι Γιάννη και τον καθορισμό συγκεκριμένου Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα την αντιμετώπιση της ανεργίας στην περιοχή, το ζήτημα τέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τρίτης 16 Απριλίου 2013. Βέβαια λόγω της παρατεταμένης συζήτησης για θέματα προ ημερήσιας διάταξης αλλά και πολλών άλλων ερωτήσεων, δεν έμεινε χρόνος για εξειδικευμένες απαντήσεις από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο. Θεωρείται όμως επιβεβλημένη η ενημέρωση των δημοτών επειδή αφορά σ ένα περιβαλλοντικό θέμα το οποίο χρονίζει και δεν έχει λυθεί ως σήμερα.
Πριν, λοιπόν, 25 χρόνια το συγκεκριμένο «άνοιγμα», στο οποίο οι κάτοικοι της τοπικής κοινότητας Κομνηνών αναφέρονται με τη λέξη «ορυχείο», έγινε από τη ΔΕΗ, επειδή θέλησε να δει σε ποιο σημείο βρίσκονται τα κοιτάσματα και την αξία τους στην περιοχή. Έτσι έσκαψε σε βάθος περίπου 17 μέτρων και τα χώματα από την εκσκαφή τοποθετήθηκαν κατά μήκος των ριζών του βουνού. Έκτοτε δημιουργήθηκε και ένας αγροτικός δρόμος ο οποίος χαλικοστρώθηκε για να οδηγεί σε αυτήν την τοποθεσία πιο εύκολα. Σήμερα φιλοξενούνται σκουπίδια από τη γύρω περιοχή. Οι χωματερές που βρίσκονταν σε μικρή απόσταση από το συγκεκριμένο σημείο έκλεισαν, οι πλαστικές σακούλες όμως και τα ελαφριά σκουπίδια «ραίνουν» τα γύρω χωράφια και οι ιδιοκτήτες τους κάθε φορά πηγαίνουν και τα μαζεύουν γιατί αυτά δημιουργούν πρόβλημα στις κουμπίνες που θα τα αλωνίσουν τη θερινή περίοδο.
Το θέμα θα έπρεπε να είχε «κλείσει» τότε που «άνοιξε» και η ΔΕΗ αποφάνθηκε για το τι θα κάνει με το λιγνίτη των Κομνηνών. Όμως παραμένει και απ ότι φαίνεται «λύνει τα χέρια» σε αρκετούς όλα αυτά τα χρόνια με απόδειξη αυτού, ο χαλικοστρωμένος αγροτικός δρόμος. Οι λύσεις που θα μπορούσαν να δοθούν και είναι μέσα στις υποχρεώσεις της ΔΕΗ αφορούν την αποκατάσταση του περιβάλλοντος στην περίπτωση που η ίδια δραστηριοποιήθηκε και τελείωσε τις εργασίες της.
Εμείς απλά θα μπορούσαμε να προτείνουμε, επειδή η διάμετρος της διάνοιξης και το βάθος είναι αρκετά μέτρα και καθώς ο υδροφόρος ορίζοντας κάνει την εμφάνισή του στον πάτο της διάνοιξης όπου καλάμια το αποδεικνύουν, να δημιουργηθεί μία λίμνη (τρέχει ρυάκι λίγα μέτρα παραπέρα) και να γίνει πρόσφορος ο περιβάλλοντας χώρος σε ανάλογες δραστηριότητες (στην περιοχή ενεργοποιείται και ο φυσιολατρικός όμιλος Κομνηνών «Φίλοι του βουνού) μιας και ενδείκνυται αφού η τοποθεσία βρίσκεται στις ρίζες του βουνού ανάμεσα από τα χωριά των Κομνηνών και του Μεσοβούνου. Έτσι οι προοπτικές του χώρου για όλη την γύρω περιοχή (ακόμα και για το κέντρο του Δήμου) είναι μεγάλες ενώ η ανθρώπινη παρέμβαση σχετικά μικρή.
Το σίγουρο είναι ότι μπορεί να αποκατασταθεί άμεσα το θέμα και χωρίς πολλά χρήματα αρκεί να υπάρξει πολιτική βούληση αλλά και συνεννόηση με την επιχείρηση της ΔΕΗ.
Απαζίδου Σοφία
Δημοτική Σύμβουλος Εορδαίας