Οι επιχειρήσεις πρέπει να δουν τα προβλήματα (οικονομική κρίση) και τις προκλήσεις των καιρών μας ως ευκαιρίες και να αλλάξουν τον τρόπο που λειτουργούν. Να εισαγάγουν νέα προϊόντα, να αναπτύξουν νέες διαδικασίες και να αποκτήσουν πρόσβαση σε νέες αγορές. Να στραφούν δηλαδή στην καινοτομία και να φερθούν επιθετικά και όχι αμυντικά επειδή θα πιστέψουν ότι το παιχνίδι είναι πολύ ανταγωνιστικό και περιορισμένο.
Τα παραπάνω τόνισε ο Καθηγητής του Πανεπιστήμιου του Brighton της Αγγλίας, ερευνητής σε θέματα επιχειρηματικής καινοτομίας, Γιώργος Τσεκούρας, κατά τη διάρκεια της ημερίδας με θέμα: «Καινοτομία –Στρατηγικές Επιχειρηματικής Ανάπτυξης στη Δυτική Μακεδονία» που διοργάνωσε στις 24 Οκτωβρίου στην Πτολεμαΐδα ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Δυτικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο συνεργασίας με τον Περιφερειακό Πόλο Καινοτομίας της Δυτικής Μακεδονίας.
Δυστυχώς όμως, οι επιδόσεις της χώρας μας στην καινοτομία δεν είναι πολύ καλές. Καθώς, όπως ανέφερε ο κ. Τσεκούρας, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της ευρωπαϊκής κοινότητας, η χώρα μας βρίσκεται 42 χρόνια πίσω από το μέσο όρο της Ε.Ε. και 92 χρόνια πίσω από την καλύτερη ευρωπαϊκή χώρα στον τομέα της καινοτομίας που είναι η Δανία. Επισήμανε λοιπόν, ότι ο δρόμος που πρέπει να διανυθεί είναι μεγάλος, αλλά είναι έχει πολλά κέρδη στο τέλος του δρόμου. «Είναι σκληρός και θέλει συστηματική δουλειά, δημιουργικότητα και ανθρώπινο ταλέντο, αλλά αν κάποιος κάνει αυτό το δρόμο θα έχει πολύ μεγάλα κέρδη». Ανέφερε ότι τα άλματα που απαιτούνται να γίνουν για να μειωθεί ο χαμένος χρόνος είναι να αξιοποιήσουν οι επιχειρήσεις το περιβάλλον τους και τα ταλέντα που υπάρχουν στην περιοχή, είτε είναι φοιτητές είτε εργαζόμενοι εντός ή εκτός της επιχείρησης προκειμένου να αντλήσουν ιδέες για νέα προϊόντα και υπηρεσίες. Να αντλούν ιδέες από ένα πλούτο ανθρώπων, να δουν τις διαδικασίες τους με ένα καινούριο μάτι, να ξανακοιτάξουν τις διαδικασίες για το πώς θα γίνει φθηνότερο το προϊόν, πως θα φτάνει γρήγορα στον καταναλωτή και πως οι επιχειρήσεις θα βρουν πρόσβαση σε νέες αγορές που είναι ανοιχτές και μπορούν να πουλήσουν στη μεγάλη ευρωπαϊκή αγορά.
Την ανάγκη να γίνει η καινοτομία βασικό στοιχείο των επιχειρήσεων επισήμανε και ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Γιάννης Μπακούρος, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια συνδυασμένη προσπάθεια των ακαδημαϊκών, ερευνητικών και παραγωγικών φορέων της περιοχής, ώστε να αναδείξουν όλες τις ερευνητικές και παραγωγικές δυνατότητες της περιοχής. Σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή αφορά το κομμάτι της ενέργειας καθώς είναι το κομμάτι που δίνει το στίγμα στην περιοχή. Στο μέλλον όμως θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα και σε άλλους κλάδους, όπως ο τομέας του ξύλου ή του ορεινού όγκου (τουρισμού). Ανέφερε ότι η διοργάνωση αυτή στοχεύει στην ενημέρωση του επιχειρηματικού κόσμου αναφορικά με τον πρωταρχικό ρόλο που παίζει η καινοτομία στην επιχείρηση, για το πως μπορεί να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να βγουν μπροστά με νέα προϊόντα, πως μπορεί να φέρει σε τελική ανάλυση νέες θέσεις εργασίας και πρόσθεσε ότι στο συνέδριο που γίνεται τέλη του μήνα για τον Πόλο Καινοτομίας στην Περιφέρεια θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα του Πόλου.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Δυτικής Μακεδονίας, Δημήτρης Χαλάτσογλου, ανέφερε ότι η εκδήλωση αυτή εγκαινιάζει τη συνεργασία των επιχειρήσεων με το πανεπιστήμιο στην προσπάθεια εξεύρεσης τρόπων για την καλυτέρευση των προϊόντων και τα καινοτόμα προϊόντα. Τόνισε ότι ο επιχειρηματικός κόσμος της περιοχής ενδιαφέρεται για τη βελτίωση των έργων υποδομής και για την αξιοποίηση της ευρωπαϊκής εμπειρίας και επισήμανε την ανάγκη να αλλάξουν ρότα οι επιχειρήσεις της περιοχής, να μπουν σε πιο ανταγωνιστικά πλαίσια, να αξιοποιήσουν τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις ώστε για να γίνουν ανταγωνιστικά τα προϊόντα της περιοχής και να αναπτυχθεί η περιοχή μας.
Η υπεύθυνη επικοινωνίας του Συνδέσμου Βιομηχάνων Ανδριανή Κατσιούλη ανακοίνωσε ότι ο Σύνδεσμος βρίσκεται ένα βήμα πριν την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με το πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, καθώς στόχος είναι να γίνει μία σύζευξη της γνώσης με τη βιομηχανία, ενώ δεν παρέλειψε να εξάρει τη συμβολή του υπεύθυνου λειτουργίας του Συνδέσμου, Δημήτρη Ρισμάνη, καθώς κατόρθωσε να συγκεντρώσει τον επιχειρηματικό κόσμο της περιοχής ώστε να δημιουργηθεί ο Σύνδεσμος, ο οποίος αριθμεί σήμερα 120 μέλη.
Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ