Χέρι βοηθείας και στην Παιδιατρική κλινική του Μαμάτσειου νοσοκομείου Κοζάνης καλούνται να δώσουν οι δύο παιδίατροι του Μποδοσάκειου νοσοκομείου Πτολεμαΐδας, προκειμένου να καλυφθούν οι υπερωρίες της συγκεκριμένης κλινικής, χωρίς ωστόσο να γίνεται κάτι αντίστοιχο ώστε να εξασφαλιστεί και η λειτουργία της Παιδιατρικής του Μποδοσάκειου.
«Μύλος γίνεται για να καλυφθούν οι υπερωρίες» λένε οι εργαζόμενοι στο Μποδοσάκειο, ιδιαίτερα μετά την εισαγγελική παρέμβαση που σημειώθηκε την Παρασκευή, καθώς οι γιατροί συμμορφούμενοι με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αρνούνται να εργαστούν περισσότερο από όσο προβλέπει το ωράριό τους, που μετά την απόφαση αυτή ορίζεται σε 48 ώρες εβδομαδιαίως για τους ειδικούς γιατρούς και σε 56 για τους ειδικευόμενους.
Την απόφαση μετακίνησης των παιδιάτρων του νοσοκομείου Πτολεμαΐδας για την κάλυψη των εφημεριών στο νοσοκομείο Κοζάνης έλαβε η 3η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας, η οποία ορίζει ότι η μετακίνηση αυτή γίνεται «για την κάλυψη 4 εφημεριών στο σύνολο για τον μήνα Οκτώβριο και 8 εφημεριών συνολικά για καθέναν από τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με το πρόγραμμα εφημεριών που εγκρίνει η Διοίκηση του Γ.Σ. Κοζάνης «Μαμάτσειο» και μέχρι της συμπλήρωσης του χρονικού διαστήματος που προβλέπεται από τις διατάξεις του Ν.3599/2007».
Κατάπληξη προξένησε η απόφαση αυτή στους δύο γιατρούς της Παιδιατρικής του Μποδοσάκειου. Πόσο μάλλον όταν μέχρι πριν λίγο λειτουργούσε με έναν μονάχα παιδίατρο «χωρίς να φιλοτιμηθεί η Υγειονομική Περιφέρεια πως λειτουργεί» η Παιδιατρική της Πτολεμαΐδας, όπως δήλωσε ο παιδίατρος Δημήτρης Κυφωνίδης. Επισήμανε μάλιστα ότι επειδή είναι υποχρεωμένος να πειθαρχήσει στην απόφαση αυτή, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τις υπερωρίες που δικαιούται θα τις κάνει στο νοσοκομείο της Κοζάνης, διότι με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας μπορεί να κάνει πλέον μόνο 4 υπερωρίες τον μήνα, με αποτέλεσμα να μένει ακάλυπτη η Παιδιατρική του Μποδοσάκειου, η οποία θα «λειτουργεί μονάχα τα πρωινά». Πρόσθεσε μάλιστα πως πρόβλημα δημιουργείται ταυτόχρονα και στην Μαιευτική κλινική του Μποδοσάκειου όπου γεννιούνται 40-60 το μήνα, καθώς δεν θα παρίσταται παιδίατρος στους τοκετούς και θα πρέπει οι γονείς να καλούν ιδιώτη παιδίατρο. Εξέφρασε όμως και τη λύπη του για το γεγονός ότι η τοπική κοινωνία δεν έδειξε τη δέουσα ευαισθησία και δεν κινητοποιήθηκε για το γεγονός ότι η Παιδιατρική του Μποδοσάκειου λειτουργούσε επί 1,5 χρόνο με έναν μονάχα παιδίατρο.
Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ