Κινητοποιήθηκαν επιτέλους το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και η ΔΕΗ, έπειτα από τα αλλεπάλληλα περιβαλλοντικά επεισόδια στο ενεργειακό λεκανοπέδιο Κοζάνης – Πτολεμαΐδας, όπου η ατμοσφαιρική ρύπανση «χτύπησε κόκκινο».
Οι μετρήσεις των τελευταίων ημερών ξεπέρασαν κάθε όριο σε αιωρούμενα μικροσωματίδια, γεγονός που ανάγκασε το υπουργείο, έπειτα και από σχετικό αίτημα του νομάρχη Κοζάνης Γιώργου Δακή, να δώσει εντολή για τη λήψη άμεσων μέτρων.
«Οι ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες (πλήρης άπνοια, θερμοκρασιακή αναστροφή κ.α) που επικράτησαν στο λεκανοπέδιο Πτολεμαΐδας – Κοζάνης, σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη εκκίνηση, μετά από βλάβη, δύο ατμοηλεκτρικών μονάδων του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας είναι οι αιτίες για τις υψηλές συγκεντρώσεις σωματιδιακών ρύπων στην περιοχή», σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ. Με αφορμή τις καταγγελίες από φορείς της περιοχής και την τοπική αυτοδιοίκηση για τη ρύπανση, «από το υπουργείο δόθηκε εντολή στη ΔΕΗ να προχωρήσει στην άμεση λήψη μέτρων, όπως η μείωση φορτίων στις ατμοηλεκτρικές μονάδες και ο περιορισμός της δραστηριότητας των εργολάβων στα ορυχεία, προκειμένου να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία». Πράγματι, από προχτές το βράδυ, οι ατμοηλεκτρικοί σταθμοί Καρδιάς και Πτολεμαΐδας μείωσαν δραστικά τα φορτία τους. Στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας η 1η μονάδα μείωσε το φορτίο της από 70 μεγαβάτ στα 50, η 2η μονάδα από 125 μεγαβάτ στα 100 και η 4η μονάδα από 300 μεγαβάτ στα 220. Η 3η μονάδα δεν λειτουργεί λόγω βλάβης. Σύμφωνα με τον διευθυντή του σταθμού Γ. Παπαβραμίδη, τα φορτία μειώθηκαν στο «τεχνικό ελάχιστο», καθώς όπως είπε «περαιτέρω μείωση σημαίνει σβήσιμο των μονάδων». Στον ΑΗΣ Καρδιάς από τις τέσσερις μονάδες λειτουργούν οι δύο. Αυτές είναι δυναμικότητας 300 μεγαβάτ η κάθε μία και μείωσαν το φορτίο τους στα 160 μεγαβάτ.
Παράλληλα με εντολή του υπουργείου, κλιμάκιο Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του τομέα Βόρειας Ελλάδας επιθεώρησε το λιγνιτωρυχείο, τους σταθμούς παραγωγής και τη γραμμή μεταφοράς τέφρας, προκειμένου να διαπιστώσει εάν τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι. Στέλεχος της αρμόδιας υπηρεσίας, με το οποίο επικοινωνήσαμε, μας είπε ότι «κάναμε μία πρώτη αυτοψία, οι έλεγχοι θα συνεχιστούν, προκειμένου να συντάξουμε την έκθεση ελέγχου». Το ίδιο στέλεχος πάντως, επιβεβαιώνοντας εμμέσως την σοβαρότητα του προβλήματος, σημείωσε ότι «κατά καιρούς η υπηρεσία μας διενήργησε πολλούς ελέγχους στα λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ και επέβαλε πολλά πρόστιμα». Στην προκειμένη περίπτωση, μόλις ολοκληρωθούν οι έλεγχοι, θα κληθεί η ΔΕΗ να απολογηθεί για τις παρανομίες που θα της καταλογισθούν και αναλόγως θα αποφασιστεί η όχι η επιβολή προστίμων και ποινών. «Είναι γεγονός ότι το μόνιμο και διαχρονικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η συγκεκριμένη περιοχή δεν μπορεί να λυθεί από τη μία μέρα στην άλλη. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, η επίλυσή του συνιστά προτεραιότητα, που ως πολιτική κατεύθυνση θα δοθεί στη νέα διοίκηση της ΔΕΗ στο πλαίσιο των δράσεων για πράσινη ανάπτυξη. Είναι δεδομένη η θέση του υπουργείου, για μετάβαση στην εποχή της ενέργειας χαμηλών ή και μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Παράλληλα, θα υπάρξει διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς, προκειμένου να αντιμετωπιστούν συνολικά και τα άλλα προβλήματα της περιοχής».
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με μετρήσεις του Κέντρου Περιβάλλοντος Νομού Κοζάνης, από το περασμένο Σάββατο έως προχτές Τρίτη, προέκυψε σημαντική επιβάρυνση της ατμόσφαιρας, καθώς τα εισπνεύσιμα αιωρούμενα σωματίδια ξεπέρασαν κατά πολύ το όριο των 50 μg/m3, ακόμη και σε απομακρυσμένες από το ενεργειακό κέντρο περιοχές. Ενδεικτικά οι μεγαλύτερες τιμές που μετρήθηκαν στο διάστημα αυτό, είναι: Ποντοκώμη 166μg/m3, Οικισμός ΔΕΗ (Προάστιο) 161, Πεντάβρυσος 115, Πτολεμαΐδα 104, Πετρανά 83, Μαυροπηγή 78, Κοιλάδα 58, Κάτω Κώμη 55.
Τέλος, σχετικά με την μετεγκατάσταση της Ακρινής, η κάτοικοι της οποίας βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, το αρμόδιο υπουργείο επανέλαβε «την προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου», προσθέτοντας ότι «η νέα διοίκηση της ΔΕΗ σε συνεργασία μες την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, θα ανακοινώσει το σχετικό χρονοδιάγραμμα σε εύλογο χρονικό διάστημα».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ