Μόλις 12 εργαζόμενοι απέμειναν στο Παράρτημα Κοζάνης, ενώ για τους μισούς απ’ αυτούς εκκρεμεί η διαθεσιμότητα
Λύση στα καυτά προβλήματα του ΙΓΜΕ και εγκατάλειψη κάθε σκέψης για περαιτέρω μείωση του προσωπικού, απαίτησαν οι εργαζόμενοι του Ινστιτούτου, με συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν χτες στις 11 το πρωί, στο υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κατά τη διάρκεια απεργιακής κινητοποίησης.
Να σημειωθεί ότι την τελευταία διετία συρρικνώθηκε δραματικά το προσωπικό του ΙΓΜΕ, με συνέπεια οι λιγοστοί εργαζόμενοι να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες του Ινστιτούτου, καθώς ο ρόλος που διαδραματίζει στην έρευνα και στην αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου είναι πολύ σημαντικός. Τον Νοέμβριο του 2011 το ΙΓΜΕ είχε 393 άτομα προσωπικό και σήμερα απόμειναν μόλις 274 άτομα. Το παράρτημα του ΙΓΜΕ Δυτικής Μακεδονίας κατακρεουργήθηκε στην κυριολεξία, αφού πριν από λίγα χρόνια το προσωπικό ανέρχονταν σε 75 – 80 άτομα και απέμειναν μόλις 14 εργαζόμενοι, οι οποίοι φυσικά δεν επαρκούν να καλύψουν τις ανάγκες των ερευνών, σε μια περιοχή με μεγάλα αποθέματα ορυκτού πλούτου. Οι αφαίμαξη σε προσωπικό συντελέστηκε τα τελευταία χρόνια με μαζικές αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης, ενώ συγχρόνως δεν έγινε ούτε μία πρόσληψη για την αντικατάσταση των αποχωρούντων. Σε συνέχεια όλων αυτών έρχονται και οι 150 διαθεσιμότητες που αποφάσισε η προηγούμενη κυβέρνηση στο ΙΓΜΕ, οι οποίες βρίσκονται σε εκκρεμότητα και δεν υλοποιήθηκαν, καθώς το συνδικάτο προσέφυγε στα δικαστήρια με ασφαλιστικά μέτρα τα οποία κέρδισε. Από τους 14 εργαζόμενους του Παραρτήματος Κοζάνης, εκκρεμεί η διαθεσιμότητα σχεδόν του μισού προσωπικού. Η τακτική δικάσιμος έχει προγραμματιστεί για το 2015 και μέχρι τότε οι «διαθέσιμοι» θα παραμείνουν στη θέση τους.
Ωστόσο, ΥΠΕΚΑ και Εθνικό Κέντρο Βιώσιμης Αειφόρου Ανάπτυξης, «μεθοδεύουν νέα μείωση προσωπικού, τη στιγμή που το ΙΓΜΕ χρειάζεται επειγόντως προσλήψεις», κατήγγειλε ο πρόεδρος του συνδικάτου του ΙΓΜΕ. Ο Χάρης Σμυρνιώτης, δήλωσε στον «Π» ότι «αυτό προσπαθούν να το υλοποιήσουν με την προώθηση Οργανογράμματος και Κανονισμού Προσωπικού, ενώ παράλληλα επιχειρούν να αλλοιώσουν τον εφαρμοσμένο ερευνητικό χαρακτήρα του Ινστιτούτου υποβαθμίζοντας μέχρι εξαφάνισης την έρευνα για ενεργειακές πρώτες ύλες, την μεταλλευτική έρευνα και τις μονάδες τεχνικής υποστήριξης των ερευνητικών έργων.
Επίσης προωθούν αντιδραστικές ρυθμίσεις σε θέματα πειθαρχικού ελέγχου προκειμένου να δημιουργούν “επίορκους”, ενώ μέσα από την “αξιολόγηση” ετοιμάζουν νέες διαθεσιμότητες, δηλαδή απολύσεις».
Ακόμη, οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι για τον Αύγουστο, ενώ προωθούνται νέες περικοπές μισθών που φθάνουν το 50% σε σχέση με το 2011με μια αυθαίρετη ερμηνευτική εγκύκλιο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, καταδικάζοντας τους εξαθλιωμένους οικονομικά εργαζόμενους σε περαιτέρω φτωχοποίηση. Σύμφωνα μάλιστα με τον πρόεδρο του συνδικάτου, «αυτή η εγκύκλιος στερείται νομιμότητας, γι’ αυτό οι νομικοί σύμβουλοι της Διοίκησης θεωρούν ότι δεν πρέπει να εφαρμοσθεί». Επίσης, ο εμπαιγμός συνεχίζεται και για τους συνταξιούχους του Ινστιτούτου, αφού τους καθυστερούν πάνω από τρία χρόνια τις νόμιμες αποζημιώσεις και παροχές που δικαιούνται.
Τέλος, σύμφωνα με το συνδικάτο, δεδομένου ότι το Ινστιτούτο συρρικνώνεται και απαξιώνεται (ουσιαστικά καταργείται ο ρόλος του), κινδυνεύουν να χαθούν έργα του ΕΣΠΑ 25 εκατ. ευρώ που έχουν εγκριθεί και ορισμένα έχουν ήδη αρχίσει να εκτελούνται, είναι απαραίτητο να παραμείνει όλο το προσωπικό και να γίνουν 125 προσλήψεις άμεσα επιστημονικού, διοικητικού και τεχνικού προσωπικού. Γι’ αυτό το συνδικάτο απευθύνει έκκληση σε συνδικάτα, επιστημονικούς φορείς και κόμματα να στηρίξουν τον αγώνα των εργαζόμενων προς όφελος του λαού και του τόπου.
Να σημειωθεί ότι σήμερα στη 1.30 το μεσημέρι, ο πρόεδρος και ο γραμματέας του Συνδικάτου του ΙΓΜΕ, Χάρης Σμυρνιώτης και Ευάγγελος Αραπογιάννης θα βρίσκονται στο παράρτημα της Κοζάνης, όπου θα μιλήσουν σε ενημερωτική συγκέντρωση των εργαζομένων, θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου για τις εξελίξεις στο ΙΓΜΕ και θα καλέσουν τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο στη ΔΕΘ, το Σάββατο στις 6 το απόγευμα, στο άγαλμα Βενιζέλου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ