Μόλις πριν λίγες μέρες ο πρωθυπουργός εξήγγειλε στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) τα νέα μέτρα παροχών και ελάφρυνσης των εισοδημάτων, που θα εφαρμοστούν τους επόμενους μήνες. Μεταξύ άλλων, ανακοίνωσε την μείωση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 30%, την αποκατάσταση των λαθών στον ΕΝΦΙΑ, καθώς και την σταδιακή επιστροφή των περικοπών στους ένστολους, που αποφάσισε πρόσφατα το Συμβούλιο της Επικρατείας. Επίσης, ανακοίνωσε πως σε δεύτερο χρόνο θα εφαρμοστεί μείωση της φορολογίας εισοδήματος των φυσικών προσώπων στο 32% από 42% που είναι σήμερα, καθώς και μείωση στην φορολόγηση των κερδών των επιχειρήσεων στο 15%.
Αρκετές φορές έχω αναφερθεί στην άμεση και επιτακτική ανάγκη για μείωση της πρωτοφανούς υπερφορολόγησης που υφίστανται οι Έλληνες πολίτες. Η κατάσταση έχει κυριολεκτικά φτάσει στο απροχώρητο. Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού όντως είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο θα έπρεπε να έχουν γίνει πραγματικότητα, εδώ και καιρό. Καθώς αυτή η κυβέρνηση κυβερνά σχεδόν 2,5 χρόνια και μέχρι τώρα στον μόνο τομέα που τα πάει σχετικά καλά, είναι στην πιστή εφαρμογή των μνημονιακών δεσμεύσεων. Με τις όποιες μεταρρυθμίσεις αλλά και την υπερφορολόγηση και τα όποια παράλογα χαράτσια αυτές επιβάλλουν. Ο ελληνικός λαός στην μείωση της υπερφορολόγησης, δεν έχει δει ακόμα τίποτα απολύτως από την κυβέρνηση του κ. Σαμαρά. Και θα μπορούσε να έχει δει. Εξηγούμαι:
Για τον ΕΝΦΙΑ, έχω αναφερθεί αναλυτικά σε προηγούμενο άρθρο μου. Δεν πρόκειται για τίποτα περισσότερο από ένα απόλυτα κατάπτυστο χαράτσι οθωμανικού τύπου, που είναι παντελώς απαράδεκτο να υφίστανται οι πολίτες. Και αν τα προηγούμενα χρόνια «πτωχεύαμε» και έπρεπε οι πολίτες να «ξηλωθούν» ώστε να σώσουν την χώρα, πλέον αυτό δεν υφίσταται. Τουλάχιστον σύμφωνα με συνεχείς δημόσιες δηλώσεις του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης. Οπότε δυσκολεύομαι προσωπικά να αντιληφθώ πως γίνεται μια χώρα που έχει «πρωτόγεννες πλεόνασμα» , να επιβάλει ταυτόχρονα στους πολίτες της αυτό το απόλυτα παράνομο και εξωφρενικό χαράτσι, που πρακτικά συνεπάγεται υφαρπαγή και μίσθωση της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων, από το κράτος. Προσωπικά δεν συμφωνώ με τίποτα λιγότερο από την άμεση και πλήρη κατάργησή του. Πως όμως θα μπορούσαν να βρεθούν τα χρήματα ώστε να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό;
Το χρηματοδοτικό κενό από τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ(που αφορούν τα ξενοίκιαστα και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα), αγγίζει τα 168 εκ ευρώ. Και η κυβέρνηση ψάχνει τρόπο κάλυψής του. Προσωπική ερώτηση προς τον κ. Χαρδούβελη: Τον τραπεζικό λογαριασμό του κατηγορούμενου για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης επιχειρηματία Λ. Λαυρεντιάδη ύψους 160 εκ ευρώ, που είναι δεσμευμένος σε τράπεζα της Ελβετίας από το 2012, τον αποδεσμεύσατε; Καθώς ο ίδιος ο υπόδικος επιχειρηματίας «αποδεσμεύτηκε» πρόσφατα από τις φυλακές Κορυδαλλού, με καταβολή εγγύησης ύψους 500 χιλιάδων ευρώ. Αν εκτός από τον ίδιο τον επιχειρηματία, αποδέσμευαν και τον λογαριασμό του, αμέσως θα έβρισκαν το χρηματοδοτικό κενό από τον ΕΝΦΙΑ…
Σύμφωνα με δικαστικές πηγές που ερευνούν υποθέσεις διαφθοράς, το ύψος των δεσμευμένων καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων που παραμένουν ανεκμετάλλευτα (δηλαδή ανείσπρακτα) προσεγγίζει τα 2,5 δις ευρώ. Τα χρήματα αυτά μπορούν να εισπραχτούν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Αντ ’αυτού στο ελληνικό δημόσιο έχουν επιστραφεί μόλις 15 εκ ευρώ, ύστερα από εθελοντική επιστροφή από τους ίδιους τους κατηγορούμενους για διαφθορά.
Φαίνεται λοιπόν πως η ελληνική κυβέρνηση «πετάει αετό» σε αυτόν τον τομέα. Όσο παραμένουν ανείσπρακτα τα 2,5 δις, είναι πρόκληση για τους πολίτες να τους επιβάλλονται κάθε είδους παράνομα χαράτσια ληστρικού χαρακτήρα. Ας αλλάξουν επιτέλους τον νόμο, ώστε να κατάσχουν άμεσα τα κλεμμένα χρήματα. Οι πολίτες δεν έχουν υποχρέωση να πληρώνουν πλέον από την τσέπη τους, την ανεπάρκεια του φορολογικού μηχανισμού να εισπράξει τα κλεμμένα. Και η κυβέρνηση είναι αυτή που οφείλει να αλλάξει το νομικό πλαίσιο, ώστε να εισπράττονται επιτέλους. Μέχρι τότε, είναι όνειδος να ζητά από τους πολίτες να καλύπτουν χρηματοδοτικές τρύπες και εξωφρενικές μνημονιακές υποχρεώσεις από το υστέρημά τους.
Παύλος Κιλίντζης