Σε κόλαση μετατράπηκε η ευρύτερη περιοχή του ενεργειακού λεκανοπεδίου, καθώς χτες οι εκπομπές ρύπων ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο. Συναγερμός σήμανε στο ΚΕΠΕ, το οποίο καταγράφει τις τελευταίες ημέρες, την αύξηση των ρύπων που πνίγουν τους κατοίκους, αλλά χρειάστηκε να περάσουν τρεις ημέρες από το νέο περιβαλλοντικό επεισόδιο, για να «ευαισθητοποιηθεί» η ΔΕΗ να πάρει κάποια μέτρα μείωσης φορτίων και δραστηριοτήτων στα ορυχεία μόλις χτες, κατόπιν παρέμβασης του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας στον πρόεδρο Αρθούρο Ζερβό.
Χτες Παρασκευή, οι υπερβάσεις των ορίων ρύπων ήταν πολύ μεγαλύτερες από τις δύο προηγούμενες ημέρες, ενώ συγχρόνως τη σκυτάλη της «πρωτοπορίας» σε ρύπους , πήρε το Προάστειο, από τους Αναργύρους Φλώρινας, οι οποίοι συνήθως κατέχουν την πρωτιά. Οι τιμές στο Προάστειο έφτασαν στα 252 μg/m3, αφήνοντας δεύτερη την τοπική κοινότητα Αναργύρων με 241 μg/m3. Στο μεταξύ, σε θάλαμο αερίων μετατράπηκαν Κοζάνη και Πτολεμαΐδα, με τους σταθμούς μέτρησης να δείχνουν 98 και 108 μg/m3 αντιστοίχως. «Κόκκινο» χτύπησε η ρύπανση στην κωμόπολη του Αμυνταίου με το δείκτη να δείχνει 135 μg/m3, στην πόλη της Φλώρινας 89, ενώ την ίδια στιγμή στην Πεντάβρυσο ήταν 160, στην στη Μαυροπηγή 110 και στην Ποντοκώμη 109. Η ανευθυνότητα ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, καθώς ενώ η κατάσταση ήταν εφιαλτική, στον ΑΗΣ Καρδιάς γινόταν χτες εκκίνησης της 1ης μονάδας με πετρέλαιο, με αποτέλεσμα να έχει ντουμανιάσει την ευρύτερη περιοχή με μαύρο καπνό.
Από την αξιολόγηση των μετρήσεων ατμοσφαιρικής ρύπανσης που πραγματοποιεί το Κέντρο Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, προκύπτει εξαιρετικά σημαντική επιβάρυνση της ατμόσφαιρας με εισπνεύσιμα αιωρούμενα σωματίδια PM10.
Η κατάσταση αποτυπώνεται χαρακτηριστικά στον χάρτη της Δυτικής Μακεδονίας, όπως δίδεται από την ιστοσελίδα, www.kepekozani.gr του Κέντρου Περιβάλλοντος.
Στους συνημμένους πίνακες καταγράφονται οι μέσες ημερήσιες και οι μέσες ωριαίες συγκεντρώσεις ΡΜ10, στους σταθμούς μέτρησης ποιότητας του αέρα που λειτουργούν στην Δυτική Μακεδονία από την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011 έως σήμερα Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011 11:00π.μ.
Σύμφωνα με την οδηγία 1999/30/ΕΕ (ΦΕΚ 125Α/02) η μέση ημερήσια συγκέντρωση PM10 δεν πρέπει να ξεπερνάει το όριο των 50 μg/m3 περισσότερες από 35 ημέρες το χρόνο ενώ η μέση ετήσια συγκέντρωση αιωρουμένων σωματιδίων δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 40 μg/m3.
Ο περιφερειάρχης Γ. Δακής επικοινώνησε χτες με τον Αρθούρο Ζερβό. Ο τελευταίος ανακοίνωσε ότι η ΔΕΗ μείωσε φορτία στους ΑΗΣ Καρδιάς και Πτολεμαΐδας και μείωσε τις μερικώς τις εξορυκτικές δραστηριότητες στα ορυχεία. Ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας δήλωσε στον «Π» ότι «οι συνεχείς υπερβάσεις των εθνικών και ευρωπαϊκών ορίων ρύπων έχουν δημιουργήσει μία αποπνικτική ατμόσφαιρα στην ευρύτερη περιοχή του λεκανοπεδίου, όπου δραστηριοποιείται η ΔΕΗ. Η διασφάλιση ελάχιστων σωστών πρακτικών στη λειτουργία των εγκαταστάσεων της ΔΕΗ, είναι το μίνιμουμ που απαιτείται, τόσο για την ίδια τη ΔΕΗ όσο και για τους εργολάβους».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ




























