Την ώρα που στην ανατολική Ουκρανία εξακολουθούν να ηχούν τα τύμπανα του πολέμου, τα διεθνή ΜΜΕ αναρωτιούνται αν ο Ρώσος πρόεδρος θα δώσει το παρών στους εορτασμούς για το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου
Αναπτερώνοντας το ηθικό των Ρώσων πολιτών, οι φετινοί εορτασμοί για το τέλος του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου κορυφώνονται σήμερα στη χώρα του Βλαντιμίρ Πούτιν με τις σημαίες των παρελάσεων να κυματίζουν μεσίστιες τιμώντας τη νίκη του Κόκκινου Στρατού επί το ναζιστικών στρατευμάτων το 1945. Τη ίδια ώρα, τα διεθνή ΜΜΕ διερωτώνται αν τελικά ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου θα παραστεί στην σημερινή στρατιωτική παρέλαση της Κριμαίας την ώρα που στην ανατολική Ουκρανία εξακολουθούν να ηχούν τα τύμπανα του πολέμου.
Ο Ρώσος πρόεδρος έδωσε σήμερα το πρωί το “παρών” στην Κόκκινη Πλατεία στο πλαίσιο της καθιερωμένης στρατιωτικής παρέλασης την ώρα που στην Ουκρανία πολλοί εορτασμοί αναβλήθηκαν για λόγους ασφαλείας. Η κυβέρνηση του Κιέβου ανακοίνωσε χτες πως στο Χάρκοβο η στρατιωτική παρέλαση αναβάλλεται.
Κι ενώ στην Ουκρανία “ψαλιδίζονται” οι εορτασμοί για την ρωσική νίκη επί των ναζιστικών στρατευμάτων στο Β΄Παγκόσμιο Πολεμο, στη Ρωσία λαμβάνουν τον πιο σύγχρονο χαρακτήρα των τελευταίων χρόνων την ώρα που η ουκρανική κρίση παραμένει εκτός ελέγχου.
Οι φιλορώσοι αυτονομιστές επιμένουν παρά την “σύσταση” Πούτιν να προχωρήσουν με τα δημοψήφισματα τύπου Κριμαίας για την αυτονομία των ρωσόφωνων περιοχών την 11η Μαίου ενώ η ουκρανική κυβέρνηση ξεκαθαρίζει από την πλευρά της πως η αντιτρομοκρατική επιχείρηση θα συνεχίσει κανονικά.
Για τα ρωσικά ΜΜΕ, εάν τελικά ο Πούτιν επισκεφθεί την στρατηγικής σημασίας χερσόνησο, τότε θα είναι η πρώτη φορά που ο Ρώσος πρόεδρος την επισκέπτεται μετά την προσάρτησή της από τη Μόσχα γεγονός που αναμένεται να ερεθίσει το Κίεβο.
Η Μόσχα συνεχίζει να κατηγορεί την κυβέρνηση του Κιέβου ως φασιστική προβάλοντας μία καλή δικαιολογία για τις επεκτατικές κινήσεις της στην Ουκρανία.
Στο μεταξύ οι ρωσόφωνοι αποφάσισαν χτες πως το δημοψήφισμα για την αυτονομία της ανατολικής Ουκρανίας θα διεξαχθεί κανονικά στις 11 Μαίου.
Το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί στο Σλαβιάνσκ, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Στέλλα Χορόσεβα, εκπρόσωπος του αυτοανακηρυγμένου δημάρχου της πόλης, που αποτελεί προπύργιο των αυτονομιστών. Στο δημοψήφισμα αυτό θα κληθούν οι πολίτες της ανατολικής Ουκρανίας να ψηφίσουν εάν θέλουν να συνεχίσουν οι επαρχίες τους να αποτελούν τμήμα της Ουκρανίας. Από την πλευρά της, η μεταβατική κυβέρνηση στο Κίεβο χαρακτηρίζει τη διαδικασία αυτή παράνομη, καθώς τη θεωρεί ένα προκαταρκτικό στάδιο για την ένταξή της στη Ρωσία, όπως είχε συμβεί με την Κριμαία τον Μάρτιο.Την ίδια ώρα, η Ε.Ε ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις στην Ουκρανία για να διαπιστώσει εάν έχουν δόση αλήθειας οι δηλώσεις του Πούτιν, σύμφωνα με τις οποίες χαιρέτισε την διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών της 25ης Μάιου και ανακοίνωσε την απόσυρση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων από τα σύνορα με την Ουκρανία.
Στο μεραξύ, χτες το βράδυ, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε ότι το Κίεβο έχει συγκεντρώσει 15.000 στρατιώτες στα σύνορα με τη Ρωσία και κάλεσε τη Δύση να σταματήσει να «παραπλανά με τρόπο κυνικό» τη διεθνή κοινότητα σχετικά με το τι συμβαίνει στα σύνορα ανάμεσα στις δύο χώρες.
Πηγή: protothema.gr