ΠΑΡΙΣ ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ
«Από τις 7 Ιουλίου έχουν εκταμιευθεί 5 εκατ. ευρώ προς τις Περιφέρειες της χώρας για τον καταρροϊκό πυρετό»
«Τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τον καταρροϊκό πυρετό είναι αυτά που προβλέπονται από τη σχετική ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Και σήμερα δεν κάνουμε τίποτα άλλο από το να εφαρμόζουμε αυτή τη νομοθεσία. Έχει εκδοθεί ήδη από το Φλεβάρη η ΚΥΑ που προβλέπει το πλαίσιο αποζημίωσης για την εξυγίανση του ζωικού κεφαλαίου της χώρας. Από τις 7 Ιουλίου έχουν εκταμιευθεί 5 εκατ. ευρώ προς τις Περιφέρειες της χώρας μέσω των οποίων ασκείται η συγκεκριμένη πολιτική».
Τα παραπάνω τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Πάρις Κουκουλόπουλος, απαντώντας στη Βουλή, σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας Νικολάου Μωραϊτη, σχετικά με τις δραματικές επιπτώσεις του καταρροϊκού πυρετού στην αιγοπροβατοτροφία.
Ο κ. Κουκουλόπουλος διευκρίνισε πως «το ποσό των 5 εκατ. ευρώ ενδεχομένως να μην επαρκεί και για τις αποζημιώσεις και του ζωικού κεφαλαίου για αυτό και έχουμε κινηθεί ήδη και για να έχουμε αυξημένα κονδύλια για να αντιμετωπιστούν όλα. Από τις ανάγκες στο σιτηρέσιο στην ευλογιά, παρότι δεν ερωτώμαι για αυτό, μέχρι τις αποζημιώσεις θανόντων ζώων, για τα εντομοαπωθητικά κ.ο.κ.».
Αναφερόμενος στις επιπτώσεις του καταρροϊκού πυρετού στην γαλακτοπαραγωγή ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πρόσθεσε ότι «ο ΕΛΟΓΑΚ σε λίγες μέρες θα μας δώσει στοιχεία για το τι συνέπεια υπάρχει στη γαλακτοπαραγωγή σε διάφορες εκτροφές, που στατιστικά έχουμε επιλέξει και έχουμε πάρει δείγματα. Σε λίγες επίσης μέρες θα έχουμε αποτελέσματα από τα κτηνιατρικά εργαστήρια του Υπουργείου, εάν και κατά πόσον έχει αναπτυχθεί φυσική ανοσία στα ίδια τα αιγοπρόβατα , κάτι πολύ σημαντικό για να προγραμματίσει κανείς τα επόμενα βήματα».
Επιπλέον ο κ. Κουκουλόπουλος επεσήμανε ότι τις επόμενες μέρες το ΥπΑΑΤ ξεκινάει προσπάθεια, με συγκεκριμένα βήματα, όπως είπε, για να διαμορφωθεί άμεσα μια τελείως διαφορετική εικόνα από αυτήν που επικρατεί στις κτηνιατρικές υπηρεσίες, κεντρικές και αποκεντρωμένες. «Καταβάλλονται τεράστιες προσπάθειες, να υπάρξει ορθολογική κατανομή, θα μπει μπροστά και ο Κτηνίατρος Εκτροφής, πολύ γρήγορα θα δημιουργήσουμε ένα νέο τοπίο, άμεσα και όχι στο απώτερο μέλλον» υπογράμμισε ο Αναπληρωτής Υπουργός.
Ακολουθούν τα βασικά σημεία της απάντησης του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:
«Τα γεγονότα διαψεύδουν καθημερινά ειδικότερα αυτά που είπατε για την κτηνοτροφία των μικρών ζώων, όπως είναι τα αιγοπρόβατα. Και μάλιστα στο μείζον γεγονός που είναι ο εθνικός φάκελος, η πρόταση δηλαδή της χώρας για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, ο μεγάλος κερδισμένος, στην αναγκαστική ανακατανομή ποσών που γίνεται για τη φυτική και ζωική παραγωγή, είναι η κτηνοτροφία και ειδικότερα αυτή των μικρών ζώων.
Έρχομαι στον καταρροϊκό πυρετό, όπου βέβαια δεν υπάρχει εγκληματική αδιαφορία. Νιώθω υποχρέωσή μου κύριε Πρόεδρε, παρ’ ότι δεν υπάρχει κανένας υπαινιγμός από τον κ. συνάδελφο, να πω για ακόμη μια φορά από το Βήμα της Βουλής ότι ο καταρροϊκός δεν μεταδίδεται, δεν συνιστά κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Το κρέας και το γάλα από τα ζώα που έχουν προσβληθεί καταναλώνεται κανονικά από τους ανθρώπους. Υπάρχει όμως ζήτημα με το ζωικό κεφάλαιο και με την παραγωγικότητά του. Όταν ασθενεί μέρος μιας εκτροφής προφανώς και υπάρχει πρόβλημα, καθώς πολλές φορές έχουμε μεγάλη μείωση της παραγωγικότητας γάλακτος από την πλευρά του προσβαλλόμενου ζώου.
Πρέπει να πω ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι αυτά που προβλέπονται από τη σχετική ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Και σήμερα δεν κάνουμε τίποτα άλλο από το να εφαρμόζουμε αυτή τη νομοθεσία. Έχει εκδοθεί ήδη από το Φλεβάρη η ΚΥΑ που προβλέπει το πλαίσιο αποζημίωσης για την εξυγίανση του ζωικού κεφαλαίου της χώρας. Από τις 7 Ιουλίου έχουν εκταμιευθεί 5 εκατ. ευρώ προς τις Περιφέρειες της χώρας, μέσω των οποίων ασκείται η συγκεκριμένη πολιτική.
Θέλω να πω και να είναι απολύτως καθαρή η απάντηση ότι:
-Πρώτον ο καταρροϊκός πυρετός έχει μεγάλη εξάπλωση. Είναι ακριβώς αντίστροφη η εξάπλωσή του, φέτος ξεκίνησε από τη Λακωνία και την Αρκαδία και πήγε προς τα πάνω.
-Δεύτερον πρέπει να πω ότι τα στοιχεία που έχουμε μέχρι αυτή τη στιγμή δείχνουν ότι έχει άλλη ένταση συνεπειών στο ζωικό κεφάλαιο στην περιοχή της Θράκης, είναι άλλη δηλαδή η θνησιμότητα των ζώων και πιθανά και η προσβολή της παραγωγικότητάς τους και εξετάζονται ενδελεχώς τα στοιχεία. Επίσης πρέπει να προσθέσω ότι είχαμε ξαφνικά εμφάνιση, από έξω δηλαδή μας ήρθε, κρουσμάτων ευλογιάς που ξεκίνησαν από τον Έβρο.
Τα λέω όλα αυτά κύριε Πρόεδρε για έναν πολύ απλό λόγο, ότι τα ποσά στα οποία έκανα αναφορά των 5 εκατ. Ευρώ ενδεχομένως να μην επαρκούν και για τις αποζημιώσεις και του ζωικού κεφαλαίου για αυτό και έχουμε κινηθεί ήδη και για να έχουμε αυξημένα κονδύλια για να αντιμετωπιστούν όλα. Από τις ανάγκες στο σιτηρέσιο, παρότι δεν ερωτώμαι για αυτό, μέχρι τις αποζημιώσεις θανόντων ζώων, για τα εντομοαπωθητικά κ.ο.κ. Ήδη ο ΕΛΟΓΑΚ σε λίγες μέρες θα μας δώσει στοιχεία για το τι συνέπεια υπάρχει στη γαλακτοπαραγωγή σε διάφορες εκτροφές που στατιστικά έχουμε επιλέξει και έχουμε πάρει δείγματα. Σε λίγες επίσης μέρες θα έχουμε αποτελέσματα από τα κτηνιατρικά εργαστήρια του Υπουργείου, εάν και κατά πόσον έχει αναπτυχθεί φυσική ανοσία στα ίδια τα αιγοπρόβατα, κάτι πολύ σημαντικό για να προγραμματίσει κανείς τα επόμενα βήματα.
Δευτερολογία
Πρώτον, επαναλαμβάνω κύριε συνάδελφε ότι υπάρχει και το ποσό αποζημίωσης θανόντων ζώων στην ΚΥΑ. Υπάρχει η συγκριμένη διαδικασία που υλοποιεί η Κεντρική Υπηρεσία με τις περιφερειακές υπηρεσίες. Θα υπάρχουν λοιπόν αποζημιώσεις.
Δεύτερον, συμφωνώ απόλυτα για αυτά που είπατε σχετικά με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες και τις κεντρικές και τις αποκεντρωμένες και τις περιφερειακές. Χθες είχαμε μια τρίωρη συνεργασία και με το Σύλλογο των Κτηνιάτρων του Δημοσίου, τις επόμενες μέρες πιστεύω θα αρχίσουμε με συγκεκριμένα βήματα για να διαμορφώσουμε, άμεσα, μια τελείως διαφορετική εικόνα από αυτήν που επικρατεί. Καταβάλλονται τεράστιες προσπάθειες να υπάρξει ορθολογική κατανομή, θα μπει μπροστά και ο Κτηνίατρος Εκτροφής, πολύ γρήγορα θα δημιουργήσουμε ένα νέο τοπίο, άμεσα και όχι στο απώτερο μέλλον.
Τρίτον, δεν υπάρχει απόφαση για εμβολιασμό. Έχουμε ακούσει την επιστημονική κοινότητα και έχουμε βρει ποιος ορός είναι ο κατάλληλος για ενδεχόμενο εμβολιασμό στην ελληνική περίπτωση, είναι από την Ισπανία αν σας ενδιαφέρει. Υπάρχουν όλες οι συζητήσεις δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για εμβολιασμό γιατί πρέπει να εμβολιάζεις καθολικά όλο το ζωικό κεφάλαιο επί 5 χρόνια. Αυτό έχει συνέπεια για μια χώρα που στην αιγοπροβατοτροφία της στηρίζει πάρα πολλά και μεταξύ των άλλων και την ελληνική φέτα. Άρα λοιπόν δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για εμβολιασμό απλά έχουμε κάνει όλη την προεργασία, εάν και εφόσον χρειαστεί».