«Λουκέτο» βάζει σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Π» η Περιφερειακή Διεύθυνση των ΕΛ.ΤΑ. Δυτικής Μακεδονίας. Η είδηση έπεσε σα βόμβα στους εργαζόμενους του κοινωφελούς οργανισμού, οι οποίοι βλέπουν να χάνονται οι θέσεις εργασίας, αλλά συγχρόνως γίνονται μάρτυρες της απαξίωσης που υφίσταται η ακριτική περιοχή, ενώ αντί της υποσχόμενης αποκέντρωσης γιγαντώνεται η υπερσυγκέντρωση.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου των ΕΛ.ΤΑ. στις 30 Δεκεμβρίου 2008 ο διευθύνων σύμβουλος Ανδρέας Τάπρατζης, εισηγήθηκε «την κατάργηση της Περιφερειακής Διεύθυνσης των ΕΛ.ΤΑ. Δυτικής Μακεδονίας και τη συγχώνευσή της με την Περιφερειακή Διεύθυνση των ΕΛ.ΤΑ. Θεσσαλονίκης». Να σημειωθεί ότι δεν ελήφθη απόφαση επί του θέματος, το οποίο θα τεθεί εκ νέου σε προσεχή συνεδρίαση του δ.σ. Ωστόσο, στελέχη και εργαζόμενοι των ΕΛΤΑ στην έδρα της περιφερειακής διεύθυνσης στην Κοζάνη, αλλά και στους άλλους τρεις νομούς της Δυτικής Μακεδονίας, είναι ανάστατοι, καθώς θεωρούν «ζήτημα χρόνου το κλείσιμο της νευραλγικής υπηρεσίας των ΕΛ.ΤΑ. στην περιοχή». Κάνουν μάλιστα λόγο για «πλήρη απαξίωση μιας ολόκληρης περιφερειακής διεύθυνσης και για καταδίκη της ακριτικής περιοχής σε συρρίκνωση και υποβάθμιση».
Να σημειωθεί ότι στην Περιφερειακή Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας, η οποία εποπτεύει έξι νομούς (Κοζάνης, Φλώρινας, Καστοριάς, Γρεβενών, Ημαθίας και Πέλλας) με πενήντα ταχυδρομικά καταστήματα, υπηρετούν δεκατέσσερις υπάλληλοι, οι οποίοι θα αναγκαστούν να μετακομίσουν στη Θεσσαλονίκη ή σε άλλες περιοχές. Στην εισήγηση για κατάργηση και συγχώνευση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας στην αντίστοιχη της Θεσσαλονίκης, ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΤΑ, Α. Τάπρατζης, επισημαίνει ότι γίνεται «στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης των υπηρεσιακών λειτουργιών των ΕΛ.ΤΑ, για την εξοικονόμηση πόρων και τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών».
Με τις αιτιάσεις αυτές είναι εκ διαμέτρου αντίθετοι οι ταχυδρομικοί υπάλληλοι και τα στελέχη του οργανισμού. Στέλεχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, δήλωσε: «Απαξιώνεται η Κοζάνη ως έδρα της Περιφερειακής Διεύθυνσης και ως διοικητικό κέντρο της περιοχής. Συγχρόνως απαξιώνονται όλοι οι υπόλοιποι νομοί. Αντί για την πολυδιαφιζόμενη αποκέντρωση έχουμε μία πρωτοφανή συγκέντρωση». Χαρακτήρισε επίσης «προσχηματικό» τον ισχυρισμό για «δήθεν καλύτερες υπηρεσίες», καθώς όπως είπε «δεν μπορούν από τη Θεσσαλονίκη και από την Αθήνα να γνωρίζουν καλύτερα από εμάς εδώ τα ιδιαίτερα προβλήματα των υπηρεσιών στην ακριτική Πρέσπα ή στον Κρόκο Κοζάνης. Εμείς είμαστε καθημερινά δίπλα στις υπηρεσίες των ευαίσθητων αυτών περιοχών και παρεμβαίνουμε σε κάθε ζήτημα που ανακύπτει».
Βεβαίως, η απαξίωση των περιφερειακών υπηρεσιών στη Δυτική Μακεδονία, δεν είναι «σχήμα λόγου», αφού ήδη από τις 28 Νοεμβρίου είχε κλείσει η Ταχυδρομική Θυρίδα της Κοζάνης, ενώ πριν από δύο χρόνια είχε κλείσει το «Κομβικό» Κατάστημα Κοζάνης. Αν αυτή η πορεία συρρίκνωσης συνδυαστεί με το κλείσιμο του καταστήματος του ΟΤΕ σε Σέρβια και Σιάτιστα από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, καθώς και με ενδεχόμενη κατάργηση άλλων κοινωφελών οργανισμών, τότε το μέλλον της Δυτικής Μακεδονίας προδιαγράφεται δυσοίωνο.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ