Καθολική ήταν η συμμετοχή των δικηγόρων, στη διήμερη αποχή που πραγματοποίησε χτες και προχτές ο δικηγορικός σύλλογος Κοζάνης.
Τα δικαστήρια νέκρωσαν στη διάρκεια του διημέρου, με εξαίρεση ελάχιστες υποθέσεις που εκδικάστηκαν, με την άδεια του δικηγορικού συλλόγου, καθώς υπήρχε κίνδυνος παραγραφής. Το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου θα συνεδριάσει αύριο Παρασκευή, οπότε θεωρείται πολύ πιθανή η κήρυξη νέας διήμερης αποχής για την επόμενη εβδομάδα. Ο δικηγορικός σύλλογος Κοζάνης κλιμακώνει τον αγώνα του σ’ αυτή τη συγκυρία, όχι μόνο λόγω των οξύτατων προβλημάτων και ελλείψεων δικαστών και προσωπικού στο χώρο της δικαιοσύνης, αλλά επειδή στο προσεχές δεκαήμερο θα κριθούν πολλά πράγματα, καθώς: Από τις 10 τρέχοντος μέχρι και τις 20 του μήνα, συνεδριάζει το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, προκειμένου να αποφασίσει για τις τοποθετήσεις, αποσπάσεις και μεταθέσεις δικαστών. Με τη συνέχιση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων ο δικηγορικός σύλλογος Κοζάνης, έρχεται να δηλώσει παρόν σ’ αυτή την κρίσιμη χρονική περίοδο, απαιτώντας την κάλυψη των κενών θέσεων στο εφετείο Δυτικής Μακεδονίας και στο πρωτοδικείο Κοζάνης, απαιτώντας τουλάχιστον την κάλυψη των δύο κενών θέσεων δικαστών στο εφετείο, καθώς και την επανασύσταση των τριών θέσεων ειρηνοδικών σε αντίστοιχα ειρηνοδικεία του νομού. Άλλωστε, να σημειωθεί ότι το θέμα των ελλείψεων δικαστών και το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η δικαιοσύνη στο νομό Κοζάνης και στη Δυτικής Μακεδονία, έθεσε στον υπουργό Δικαιοσύνης Σωτήρη Χατζηγάκη το προεδρείο του δικηγορικού συλλόγου Κοζάνης, το οποίο με επικεφαλής τον πρόεδρό του Χρήστο Σαββίδη, συναντήθηκε με τον υπουργό στο περιθώριο της εκδήλωσης για τα εγκαίνια των δικαστικών φυλακών Γρεβενών, το περασμένο Σάββατο.
Σε σχέση με τα γενικότερα προβλήματα που απασχολούν τη δικαιοσύνη στην περιοχή και τις συνέπειες στην απονομή της δικαιοσύνης, σε πρόσφατη συνέντευξη ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Χ. Σαββίδης, περιγράφοντας με τα πιο μελανά χρώματα την υπάρχουσα κατάσταση είχε επισημάνει: «Η έλλειψη δικαστών και υπαλλήλων, η καθυστέρηση έκδοσης αποφάσεων σε σημαντικό χρόνο και οι δυσμενείς συνθήκες στις οποίες περιήλθε η απονομή δικαιοσύνης λόγω της εγκατάλειψης του δικαστικού μεγάρου Κοζάνης, θέτουν σε δοκιμασία το κύρος, την αξιοπιστία και την ποιότητα της κορυφαίας θεσμικής λειτουργίας της δικαιοσύνης, ενισχύουν την αμφισβήτηση του πολίτη στους θεσμούς, δυσχεραίνουν τη δικαστική και δικηγορική λειτουργική ανεξαρτησία και αναδεικνύουν σοβαρό έλλειμμα αξιοπιστίας της εκτελεστικής εξουσίας».
Επικεντρώνοντας στα βασικά προβλήματα του Εφετείου Δυτικής Μακεδονίας, ο Χ. Σαββίδης αναφέρθηκε στην έλλειψη δικαστών, στην καθυστέρηση έκδοσης αποφάσεων και στην έλλειψη δικαστικών υπαλλήλων, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται ουσιαστικά η απονομή της δικαιοσύνης στον δεύτερο βαθμό. Οι οργανικές θέσεις των εφετών ανέρχονται σε 5, εκ των οποίων καλύπτονται μόνον οι 2. Ως προς τους δικαστικούς υπαλλήλους το πολιτικό τμήμα του εφετείου καλύπτεται μόνο από 1 υπάλληλο, ενώ το ποινικό τμήμα στελεχώνεται μόλις από 3 υπαλλήλους, αριθμός ο οποίος φυσικά δεν επαρκεί. Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κοζάνης διαπίστωσε ότι «δυστυχώς στη Δυτική Μακεδονία σήμερα δεν απονέμεται ταχεία και αποτελεσματική δικαιοσύνη», αναφέροντας ως κύριο λόγο την έλλειψη δικαστών εφετών. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο «απογυμνωμένο» από δικαστές και προσωπικό εφετείο, ο όγκος δουλειάς αυξήθηκε δραματικά».
Για τα ειρηνοδικεία σημείωσε ότι η κατάργηση των θέσεων των ειρηνοδικείων του νομού Κοζάνης, ουσιαστικά σηματοδοτεί την κατάργηση των ειρηνοδικείων, σε μια εποχή μάλιστα που είναι αναγκαία η αναβάθμισή τους. Επανέλαβε το αίτημα του συλλόγου για «άμεση σύσταση Τμήματος Μεταγωγών στην περιοχή, επισημαίνοντας ότι η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, είναι η μοναδική εφετειακή περιφέρεια χωρίς Τμήμα Μεταγωγών.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ