Στις μέρες μας, δυστυχώς, όλο και πληθαίνουν τα καρδιαγγειακά επεισόδια γύρω μας. Το άγχος, η κακή διατροφή, το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας συντελούν στο να αυξάνονται οι πιθανότητες εμφάνισης αυτών και να έρχονται όλο και ποιο κοντά μας. Γεγονός είναι ότι τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες στον δυτικό κόσμο. Ας δούμε λοιπόν 8 αλλαγές στον τρόπο διατροφής μας που θα μας θωρακίσουν διατροφικά ενάντια στα καρδιοαγγειακά νοσήματα.
Αλλαγή 1η: Μέτρησε τη μερίδα σου
Το πόσο τρώμε είναι εξίσου σημαντικό με το τι τρώμε. Τρώγοντας μεγάλες ποσότητες φαγητού προκαλούμε αύξηση στο βάρος μας με αποτέλεσμα να πυροδοτούμε την έναρξη στον οργανισμό μας για ποικίλες παθολογικές καταστάσεις. Επαναπροσδιόρισε λοιπόν ποια είναι η μερίδα που σου αναλογεί και κατανάλωνε αυτή και μόνο.
Αλλαγή 2η: Κατανάλωνε φρούτα και λαχανικά
Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι ιδιαίτερα θρεπτικά τρόφιμα, χαμηλά σε θερμίδες, πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα αλλά και φυτικές ίνες. Η κατανάλωση αυτών ενισχύει τη καλή υγεία μέσω των συστατικών τους αλλά και παίρνει τη θέση άλλων τροφίμων μικρότερης διατροφικής αξίας που θα υπήρχαν στο διαιτολόγιο μας αν δεν ήταν αυτά. Επέλεξε φρέσκα φρούτα και λαχανικά εποχής και γέμισε την ημέρα σου με αυτά.
Αλλαγή 3η: Κατανάλωση μη επεξεργασμένα δημητριακά
Τα μη επεξεργασμένα δημητριακά είναι πλούσιες πηγής φυτικών ινών και θρεπτικών συστατικών που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία της καρδιάς. Κατανάλωσε μέσα στη μέρα σου δημητριακά ολικής, σίκαλης, πολύσπορα σε διάφορες επιλογές όπως δημητριακά πρωινού, ψωμί, ρύζι, μακαρόνια, σιτάρι και απέφυγε τα λευκά δημητριακά και τα αρτοσκευάσματα πλούσια σε ζάχαρη και λιπαρά.
Αλλαγή 4η: Μείωσε την πρόσληψη λιπαρών
Το να μειώσουμε τα προσλαμβανόμενα λιπαρά στη διατροφή μας μπορεί να αποβεί καθοριστικό για την υγεία της καρδιάς μας. Απέφυγε κάθε τύπο ζωικού λίπους, τηγανητών τροφίμων και τροφών πλούσιων σε λίπος (αλλαντικά, τυριά). Επέλεξε στη διατροφή σου το ελαιόλαδο και μόνο.
Αλλαγή 5η: Επέλεξε άλιπα κρέατα
Η διατροφή μας, για να είναι διατροφικά ισορροπημένη, πρέπει να καταναλώνουμε κρέατα και πουλερικά χαμηλά σε λιπαρά και να αποφεύγουμε το ορατό λίπος. Επέλεξε κοτόπουλο ή γαλοπούλα, μοσχάρι ή χοιρινό και απέφυγε κρέατα όπως αρνί και κατσίκι. Κατανάλωνε ψάρι μία με δύο φορές την εβδομάδα και επέλεξε γαλακτοκομικά και τυριά χαμηλά σε λιπαρά.
Αλλαγή 6η: Ελάττωσε το αλάτι
Η υψηλή κατανάλωση αλατιού μπορεί να ενισχύσει την αυξηση της αρτηριακής υπέρτασης, που είναι παράγοντας καρδιαγγειακών. Για ένα υγιή άτομο συστήνεται η κατανάλωση ενός κουταλιού του γλυκού αλάτι ημερησίως. Επίσης μετρίασε την κατανάλωση πηγών αλατιού όπως σνακ, αλλαντικά, τυριά, κύβους, πρόχειρα φαγητά.
Για οποιαδήποτε απορία σας μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στην ηλεκτρονική διεύθυνση vgesou@gmail.com ή στα παρακάτω τηλέφωνα. Επίσης παρακολουθήστε στο West Channel, την εκπομπή «Περί Διατροφής» κάθε Κυριακή στις 15.00 και Τετάρτη στις 18.40 (Ε), όπου θα ανακαλύψουμε περισσότερες πτυχές της σωστής διατροφής.
Βασιλική Μ. Γκέσου
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Απόφοιτος Χαροκοπείου Παν/μίου Αθηνών
Μπουσίου & Εστίας 3, 50100 Κοζάνη
Τ. 2461501817 Κ. 6932727508
vgesou@gmail.com