Τη σημασία της τεκμηρίωσης των επενδυτικών φακέλων επισήμανε προς τους μηχανικούς της Εορδαίας ο διευθυντής προγραμμάτων της ΑΝΚΟ ΑΕ, Τάσος Σιδηρόπουλος, σε εκδήλωση που διοργάνωσε την Τετάρτη στην Πτολεμαΐδα το Τεχνικό Επιμελητήριο (ΤΕΕ/Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας) και ο Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανικών Εορδαίας, με θέμα «Εκπόνηση Οικονομοτεχνικών Μελετών – Αξιολόγηση Ιδιωτικών Επενδύσεων»,
«Μια πάρα πολύ καλή ιδέα, εάν δεν είναι τεκμηριωμένη σωστά, πολλές φορές καταδικάζεται», τόνισε ο εισηγητής, διότι αξιολογείται χαμηλά και απορρίπτεται τελικά από κάποιο πιθανό χρηματοδοτικό σχήμα στο οποίο υποβλήθηκε. «Επομένως η τεκμηρίωση ενός φακέλου είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας, γι’ αυτό και δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση σε αυτά. Εμείς σαν αναπτυξιακή εταιρεία Δυτικής Μακεδονίας, που ήμαστε και ο φορέας υλοποίησης προγραμμάτων, βλέπουμε αντίστοιχες δουλειές και ιδιαίτερα όταν προκηρύσσονται προγράμματα, κάνουμε και ενημερωτικές διαδικασίες με τις ιδιαιτερότητες που έχει το κάθε πρόγραμμα», είπε.
Σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή τρέχουν διάφορα προγράμματα, όπως ο αναπτυξιακός νόμος ο οποίος έχει περιόδους υποβολής, ενώ έχουν βγει και κάποια καινούρια προγράμματα από το ΕΣΠΑ, που έχουν σχέση κυρίως με την απασχόληση και την καινοτομική επιχειρηματικότητα. Συμπλήρωσε ότι αυτά που πρέπει να προσέξει ένας επιχειρηματίας και κατ’ επέκταση ο μελετητής που θα τον συμβουλέψει σ’ αυτό, «είναι βασικά πράγματα, κυρίως ως προς τη φύση του επιχειρηματικού σχεδίου, το τεχνικό κομμάτι, αλλά κυρίως την οικονομική παράμετρο έτσι ώστε να μπορεί να είναι βιώσιμο».
Το στέλεχος της ΑΝΚΟ συνέστησε στους μηχανικούς, αλλά και στους νέους επιχειρηματίες, να προσέξουν ιδιαίτερα τους προϋπολογισμούς των έργων, να μην είναι δηλαδή υπερβολικοί, να τους αντέχει το επενδυτικό σχέδιο, ώστε να μπορεί να είναι βιώσιμο στο τέλος, τις προδιαγραφές του τεχνολογικού εξοπλισμού, τα οικονομικά στοιχεία του επενδυτικού σχεδίου και τους δείκτες βιωσιμότητας, έτσι ώστε το επενδυτικό σχέδιο να έχει καλύτερη τύχη κατά την υποβολή του σε επενδυτικά προγράμματα.
Χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο πρόεδρος της αντιπροσωπείας του ΤΕΕ στη Δυτική Μακεδονία, Δημήτρης Πεταλίδης, ανέφερε ότι η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο επιμόρφωσης των μελών του ΤΕΕ και αποτελεί μια κοινή προσπάθεια της Αναπτυξιακής Κοζάνης, του ΤΕΕ/Δυτικής Μακεδονίας και του Συλλόγου Μηχανικών Πτολεμαΐδας «να μυήσουμε τους συναδέλφους στα μυστικά εκπόνησης των οικονομοτεχνικών μελετών». Καθώς, επιδιωκόμενος στόχος αυτή τη δύσκολη περίοδο είναι να υπάρξουν προτάσεις που θα έχουν μια οικονομική υποστήριξη από πίσω, δηλαδή να υπάρχει η ίδια συμμετοχή, να είναι η πρόταση καινοτόμα και να αφορά ένα κλάδο που να είναι ανερχόμενος και έχει αυξητικές τάσεις ως προς τους τζίρους.
Ευχαριστίες προς το ΤΕΕ και την ΑΝΚΟ για τη διοργάνωση της εκδήλωσης αυτής εξέφρασε η πρόεδρος του Συλλόγου Μηχανικών Εορδαίας, Κλεοπάτρα Καλαμάρα, καθώς, όπως επισήμανε, είναι πολύ σημαντικό «να ενημερώνονται οι συνάδελφοι σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάμε», ιδιαίτερα «που το μέλλον είναι πολύ αβέβαιο».
Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ
































