Η ΕΡΤ και συγκεκριμένα οι αποζημιώσεις των εργαζομένων της απειλεί για ακόμη μια φορά την συνοχή της κυβέρνησης, μετά την πρόσφατη κρίση που οδήγησε τη ΔΗΜΑΡ στην έξοδο από το κυβερνητικό σχήμα.
Η δέσμευση του αρμόδιου υφυπουργού Παντελή Καψή προς τους εργαζόμενους της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης ήταν πως θα λάβουν τις αποζημιώσεις τους χωρίς το πλαφόν των 15.000 ευρώ κάτι που αποτελούσε και την βάση για την διαπραγμάτευση μαζί τους.
Οι αντιδράσεις όμως από το εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας με επιχείρημα ότι «θα πάρουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ για να ξαναπροσληφθούν» με αποκορύφωμα τις χθεσινές τοποθετήσεις βουλευτών κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου οδήγησαν στην απόσυρση του σχετικού άρθρου από πλευρά του Γιάννη Στουρνάρα, που έγινε δεκτή με χειροκροτήματα από τα έδρανα των βουλευτών της Συγγρού.
Στο ΠΑΣΟΚ επικράτησε αμηχανία μιας και για το θέμα επικρατούν δύο γραμμές. Από τη μία και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος στην ομιλία του στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο είχε συνταχθεί με τις θέσεις της γαλάζιας πτέρυγας λέγοντας: «ο υπάλληλος της ΕΡΤ θα πάρει 80.000 ευρώ αποζημίωση και μετά από λίγες ημέρες θα επαναπροσληφθεί στην ΕΡΤ με αορίστου χρόνου;».
Από την άλλη η αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Πάρι Κουκουλόπουλου μετά την απόσυρση του άρθρου ήταν άμεση και ιδιαίτερα έντονη.
Ο κ. Κουκουλόπουλος υπενθύμισε πως το ΠΑΣΟΚ είχε προτείνει για την ΕΡΤ «εκκαθάριση εν λειτουργία» και ζήτησε από τη Νέα Δημοκρατία να αναλάβει τις ευθύνες της για την «μονομερή ενέργεια» του κλεισίματος της ΕΡΤ, η οποία -όπως τόνισε- θα στοιχίσει σε κάθε περίπτωση περισσότερα απ’ ό,τι η εκκαθάριση εν λειτουργία. «Όλα τα πανηγύρια και το πέρα δώθε θα αποδειχθούν ψέματα και κοντά ποδάρια τις επόμενες μέρες», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν πως στο άκουσμα της απόσυρσης της διάταξης τουλάχιστον τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αποχώρησαν εκνευρισμένοι από την αίθουσα της Ολομέλειας. Ταυτόχρονα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί τυχαίο το γεγονός ότι εφημερίδες «φιλικές» προς τον αρμόδιο υφυπουργό γράφουν σήμερα πως ο Παντελής Καψής εξετάζει ακόμα και το ενδεχόμενο της παραίτησης.
Το μόνο βέβαιο είναι πως εάν δεν επανέλθει η διάταξη «ελαφρώς τροποποιημένη» σε νέο νομοσχέδιο τη Δευτέρα όπως φέρεται να δεσμεύτηκε εκ νέου ο κ. Καψής τότε άγνωστο είναι ποιες θα είναι οι εσωκομματικές εξελίξεις στην Ιπποκράτους που ενδεχομένως να επηρεάσουν και τις κυβερνητικές σχέσεις των δύο κομμάτων.