Οι προς διαθεσιμότητα δημόσιοι υπάλληλοι υπολείπονταν κατά 80 και η ομάδα εργασίας του Eurogroup ανέβαλε χθες την απόφαση. «Η αξιοπιστία κρίνεται στις λεπτομέρειες», υπογράμμιζαν κοινοτικές πηγές – Τα 4 δισ. θα φτάσει το ποσό της υποδόσης.
Tου ανταποκριτη μας στις Βρυξελλες, Ν.Χρυσολωρα
Σε νέα τηλεδιάσκεψη της Ομάδας Εργασίας του Eurogroup (EWG), αύριο, Παρασκευή, παραπέμπεται η απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης υπο-δόσης για την Ελλάδα, καθώς οι Ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες και η τρόικα δεν έμειναν χθες ικανοποιημένοι από τον αριθμό των υπαλλήλων που εισέρχονται σε καθεστώς κινητικότητας, με βάση τα όσα είχαν ήδη ψηφιστεί στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. «Υπήρχαν πολλές εξαιρέσεις, με αποτέλεσμα ο αριθμός των υπαλλήλων που μπαίνει σε κινητικότητα να μην είναι επαρκής», τόνισε στην «Κ» αρμόδιος Ευρωπαίος αξιωματούχος, μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του EWG, προσθέτοντας ότι ζητήθηκαν τροποποιήσεις, οι οποίες και προγραμματίζεται να ψηφιστούν σήμερα από τη Βουλή και αφορούν την αύξηση όσων μπαίνουν σε κινητικότητα από το υπουργείο Παιδείας.
Χαρακτηριστικό του κλίματος καχυποψίας που επικρατεί μεταξύ των εταίρων μας είναι ότι έγινε λεπτομερής καταμέτρηση των επιπτώσεων που θα έχουν οι εξαιρέσεις, ενώ για όλα σχεδόν όσα έχουν νομοθετηθεί ζητήθηκαν και δημοσιεύσεις στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ), εφαρμοστικές εγκύκλιοι κ.λπ. Με άλλα λόγια, οι δημόσιοι υπάλληλοι που βλέπουν την πόρτα της εξόδου «εμετρήθησαν και ευρέθησαν ελλιπείς», εξ ου και η απόφαση εκταμίευσης έλαβε αναβολή μέχρι να έχει ικανοποιηθεί στο ακέραιο η προαπαιτούμενη υποχρέωση της Ελλάδας.
Πηγές του ελληνικού οικονομικού επιτελείου διαβεβαίωναν ότι η διαφορά μεταξύ όσων παρουσιάστηκαν και της προαπαιτούμενης υποχρέωσης για 4.200 μετακινήσεις ήταν πάρα πολύ μικρή (περί τα 80 άτομα) και οφειλόταν στην εξαίρεση όσων δημοσίων υπαλλήλων διαθέτουν αυξημένα τυπικά προσόντα (μεταπτυχιακά, διδακτορικά) ή πληρούν κοινωνικά κριτήρια (άτομα με ειδικές ανάγκες, πολύτεκνοι κ.λπ). Από την άλλη πλευρά, κοινοτικές πηγές έλεγαν στην «Κ» ότι «η αξιοπιστία κρίνεται στις λεπτομέρειες». Εξάλλου, και στην ελληνική πλευρά υπήρχαν φόβοι ότι ακόμη και αν παραβλέπονταν ορισμένες λεπτομέρειες από τους Ευρωπαίους εταίρους μας, το ΔΝΤ, του οποίου η δόση προς την Ελλάδα επίσης εκκρεμεί, δεν θα έδειχνε ανάλογη επιείκεια, την προσεχή Δευτέρα.
Εφόσον όλα εξελιχθούν λοιπόν ομαλά στη σημερινή ψηφοφορία επί της τροπολογίας για την κινητικότητα στο υπ. Παιδείας, τότε οι εμπειρογνώμονες του EWG θα συνεδριάσουν εκ νέου αύριο, με σκοπό να δώσουν το πράσινο φως για την εκταμίευση 2,5 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (EFSF) και 1,5 δισ. σε επιστροφές κερδών από το χαρτοφυλάκιο ελληνικών ομολόγων που είχαν αποκτήσει οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης, στο πλαίσιο του προγράμματος «SMP». Η έκθεση συμμόρφωσης (compliance report) θα παρουσιαστεί αμέσως μετά, το αργότερο έως τη Δευτέρα, οπότε και προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί και η διαδικασία έγκρισης της δόσης από τα εθνικά Κοινοβούλια της Ευρωζώνης και κυρίως από την αρμόδια επιτροπή της γερμανικής Βουλής. Την ίδια ημέρα, θα συγκληθεί και το Εκτελεστικό Συμβούλιο του EFSF, το οποίο απαρτίζεται από τα ίδια μέλη με το EWG, για να αποφασίσει την εκταμίευση. Παρότι η χθεσινή ανακοίνωση του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, αναφέρεται σε 2,5 δισ. ευρώ, απολύτως αρμόδιες πηγές διαβεβαίωναν την «Κ» ότι η απόφαση της Δευτέρας θα αφορά και τα κέρδη από το πρόγραμμα SMP (σύνολο, 4 δισ. δηλαδή). Επίσης, την ίδια ημέρα θα συνεδριάσει και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ για να αποφασίσει την εκταμίευση της δικής του δόσης προς την Ελλάδα, συνολικού ύψους 1,8 δισ. ευρώ περίπου.
www.kathimerini.gr