Το θέμα της καταστροφής της σοδειάς κτημάτων του Κομάνου, δ.δ. του δήμου Πτολεμαϊδας από τη ΔΕΗ, που έφερε στο φως της δημοσιότητας ο «Π» την Τρίτη 10 Ιουνίου με τίτλο «Μπουλντόζες της ΔΕΗ κατέστρεψαν τη σοδειά σιτηρών», φέρνει με ερώτησή του στη Βουλή ο βουλευτής Β΄ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλης Παπαγιαννάκης.
Στην ερώτησή του ο κ. Παπαγιαννάκης αναφέρει ειδικότερα τας εξής:
«Ο οικισμός Κόμανος του Δημοτικού Διαμερίσματος Πτολεμαΐδας έχοντας περικυκλωθεί από τα ορυχεία της ΔΕΗ βρίσκεται σε διαδικασία μετεγκατάστασης, όμως η διαδικασία απαλλοτριώσεων δεν έχει ολοκληρωθεί. Τα συγκεκριμένα κτήματα βρίσκονται σε διαδικασία απαλλοτρίωσης από την ΔΕΗ, όπως όμως ισχυρίζονται οι κάτοικοι, η απαλλοτρίωση δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, καθώς ναι μεν έχει βγει η προσωρινή τιμή αποζημίωσης των απαλλοτριωμένων εκτάσεων από το πρωτόδικο δικαστήριο, ωστόσο δεν έχει εκδικαστεί ακόμη η υπόθεση στο Εφετείο για τον καθορισμό της οριστικής τιμής αποζημίωσης. Έτσι, οι κάτοικοι της περιοχής είχαν ήδη σπείρει σιτηρά στα χωράφια πέριξ του οικισμού όταν βγήκε το φθινόπωρο η προσωρινή τιμή απαλλοτρίωσης από το πρωτόδικο δικαστήριο.
Η ΔΕΗ όμως αγνοώντας κάποιες καλλιέργειες σιτηρών σε υπό απαλλοτρίωση χωράφια, δεν έδωσε το περιθώριο μιας ή δύο εβδομάδων προκειμένου να μπορέσουν οι αγρότες να θερίσουν, και ξεκίνησε την εξόρυξη του τελευταίου λιγνιτικού τμήματος στον Κόμανο Πτολεμαΐδας. Το έκανε μάλιστα χωρίς εγκεκριμένες μελέτες από το Νομαρχιακό Συμβούλιο για μεταλλευτική εξόρυξη, εκτροπή του ρέματος Σουλου και γενικότερη επίδραση στη Γεωλογική λεκάνη της Δυτ. Μακεδονίας.
Η ΔΕΗ έχοντας ήδη καταδικαστεί για παρόμοιες πράξεις από το Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε., συνεχίζει να λειτουργεί με την ίδια ανοίκεια συμπεριφορά. Δεν πρόκειται για τους μοναδικούς τομείς στους οποίους αυθαιρετεί η ΔΕΗ, καθώς το ίδιο κάνει τόσο σε ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος, καθώς δεν λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας των κατοίκων της περιοχής, ενώ κενό γράμμα παρέμειναν και οι υποσχέσεις της εδώ και 50 χρόνια για αποκατάσταση των ορυχείων στα οποία έχει ολοκληρωθεί η εξόρυξη του λιγνίτη και για επαναπόδοσή τους στην τοπική κοινωνία και σε ακτήμονες.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
-Έχει εκπονηθεί η σχετική μελέτη εξόρυξης του ορυχείου Κομάνου;
-Υπάρχει έγκριση εκτροπής του ρέματος Σουλού στο σημείο αυτό αλλά και συνολικά εκτροπής του ρέματος αυτού από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης; Αν ναι να κατατεθούν στη Βουλή».