Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Να κλείσουν οι τράπεζες που βοηθούν τη φοροδιαφυγή
Τη στιγμή που οι απλοί πολίτες υποφέρουν από τις συνέπειες της λιτότητας, πολλοί πλούσιοι μεταφέρουν τα χρήματά τους σε υπεράκτιους “παραδείσους”, όπως προέκυψε από πρόσφατη μεγάλη δημοσιογραφική έρευνα. Στην ολομέλεια του Μαΐου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε τις κυβερνήσεις να εντείνουν τον αγώνα κατά των φορολογικών παραδείσων.
Η φοροδιαφυγή στοιχίζει κάθε χρόνο περίπου 2000€ σε κάθε Ευρωπαίο, υπερβαίνει το σύνολο των δαπανών των κρατών μελών για υγειονομική περίθαλψη, ενώ είναι 4 φορές υψηλότερη από τις συνολικές δαπάνες για εκπαίδευση στην ΕΕ, σύμφωνα με την έκθεση για τη φοροδιαφυγή.
“Ένα τρισεκατομμύριο ευρώ χάνεται κάθε χρόνο στην ΕΕ, λόγω φοροδιαφυγής και φορολογικής απάτης”, “τα κράτη μέλη οφείλουν να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για να μειωθεί αυτό το ποσό τουλάχιστον στο μισό μέχρι το 2020’’ “Οι ηγέτες της ΕΕ πρέπει να αποδείξουν ότι είναι σε θέση να προστατεύσουν τους πολίτες από μια μικρή κλίκα τραπεζών, δικηγόρων και πλούσιων πελατών”
Η έκθεσή Kekuš, που εγκρίθηκε από την ολομέλεια στις 21 Μαΐου, αναφέρει ότι οι αρχές θα πρέπει να αναστείλουν ή να ανακαλέσουν τις άδειες χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που διευκολύνουν τη φορολογική απάτη προσφέροντας προϊόντα ή υπηρεσίες τα οποία επιτρέπουν στους πελάτες τους να φοροδιαφεύγουν.
Η έκθεση της Gall-Pelcz για τους φόρους και την ανάπτυξη, που εγκρίθηκε από την Ολομέλεια στις 21 Μαΐου, προειδοποιεί ότι η δημοσιονομική πειθαρχία και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι αναπόφευκτες, αλλά πρέπει επίσης να δοθεί προτεραιότητα στους φόρους που επιβάλλονται στο κεφάλαιο, σε επιβλαβείς για το περιβάλλον δραστηριότητες και σε ορισμένα είδη κατανάλωσης και όχι σε εκείνους που επιβάλλονται στην εργασία.
Η επιτροπή Οικονομικών οργάνωσε ακρόαση για τη φοροδιαφυγή στις 28 Μαΐου.
Ευρωεκλογές: πιο ευρωπαϊκές, πιο πολιτικές, πιο ουσιαστικές
Σαφώς πιο ευρωπαϊκό προσανατολισμό θα έχουν οι εκλογές για το ΕΚ την ερχόμενη άνοιξη αν εφαρμοσθούν οι συστάσεις της επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων. Μεταξύ άλλων ζητείται από τα κόμματα να στηρίξουν υποψηφίους για την προεδρία της επιτροπής, να παρουσιάσουν τις δικές τους λίστες έξι εβδομάδες πριν την ψηφοφορία και να τοποθετήσουν στα ψηφοδέλτια τους το λογότυπο του ευρωπαϊκού κόμματος στο οποίο ανήκουν. Εισήγηση του ΕΚ είναι επίσης οι ευρωεκλογές να διεξαχθούν στις 22-25 Μαΐου 2014.
Ευρωπαϊκά Πολιτικά Κόμματα Στόχος της επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων με τις προτάσεις που κατέθεσε είναι να επικεντρωθούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι ευρωεκλογές σε ζητήματα που πραγματικά αφορούν και μπορούν να λυθούν από και στην Ευρώπη αντί να εγκλωβισθούν σε εσωτερικούς πολιτικούς διαλόγους.
Αυτό μπορεί να σημαίνει απλά να τυπωθούν στα ψηφοδέλτια των κομμάτων και τα λογότυπα των ευρωπαϊκών κομμάτων στα οποία ανήκουν ή ακόμα να διευκολυνθεί ο πολιτικός διάλογος δια της παρουσίασης των υποψηφίων τουλάχιστον έξι εβδομάδες πριν από την ψηφοφορία. Σημειώνεται επίσης από την επιτροπή ότι στα ψηφοδέλτιά τους τα κόμματα θα πρέπει να αναζητήσουν όσο το δυνατόν πιο ισότιμη εκπροσώπηση ανδρών και γυναικών.
Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα αναμένεται να στηρίξουν το καθ’ ένα υποψήφιο για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τα εθνικά πολιτικά κόμματα θα πρέπει με τη σειρά τους να συνταχθούν με μία από τις υποψηφιότητες αυτές και να εξηγήσουν στον ψηφοφόρο ακριβώς τι πρεσβεύει.
Δέσμη παραβάσεων Μαΐου: κυριότερες αποφάσεις
Στην παρούσα μηνιαία δέσμη αποφάσεων για υποθέσεις παράβασης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κινεί δικαστική διαδικασία κατά κρατών μελών που δεν συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις που υπέχουν δυνάμει της νομοθεσίας της ΕΕ. Σκοπός των εν λόγω αποφάσεων, που καλύπτουν πολλούς τομείς, είναι να εξασφαλίσουν την ορθή εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ προς όφελος των πολιτών και των επιχειρήσεων.
Παραπομπές στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορούν την Ελλάδα
• Αερομεταφορές: η Επιτροπή παροτρύνει το Βέλγιο και την Ελλάδα να προχωρήσουν στην επικύρωση της συμφωνίας με τα Δυτικά Βαλκάνια σχετικά με τον κοινό εναέριο χώρο
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανησυχεί επειδή το Βέλγιο και η Ελλάδα δεν έχουν επικυρώσει τη συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των κρατών μελών της και των Δυτικών Βαλκανίων για τη δημιουργία Κοινού Ευρωπαϊκού Εναέριου Χώρου («συμφωνία ΚΕΕΧ»). Η μη επικύρωση της συμφωνίας ΚΕΕΧ εκ μέρους του Βελγίου και της Ελλάδας επηρεάζει το άνοιγμα των αγορών με τα Δυτικά Βαλκάνια για τις αερομεταφορές. Εάν οι αρχές του Βελγίου και της Ελλάδας δεν καταθέσουν το έγγραφο κύρωσης της συμφωνίας ΚΕΕΧ σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις της ΕΕ εντός των επόμενων δύο μηνών, η Επιτροπή μπορεί να παραπέμψει και τις δύο υποθέσεις στο Δικαστήριο της ΕΕ.
• Ασφάλεια: η Επιτροπή ζητά από την Ελλάδα να συμμορφωθεί με τη νομοθεσία της ΕΕ
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε σήμερα από την Ελλάδα να εφαρμόσει σωστά την πρώτη και την τρίτη οδηγία για την πρωτασφάλιση, εκτός της ασφάλειας ζωής, στη νομοθεσία της όσον αφορά τις υπηρεσίες οδικής βοήθειας. Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, οι ασφαλιστές υποχρεούνται να κοινοποιούν συστηματικά (σε ετήσια βάση) στην εποπτική αρχή του ασφαλιστικού τομέα τα ασφαλιστήρια συμβόλαιά τους οδικής βοήθειας. Η Επιτροπή εκτιμά ότι αυτό αποτελεί παράβαση της νομοθεσίας της ΕΕ.
Στους κοινούς κανόνες, που έχουν συμφωνηθεί ήδη από τη δεκαετία του ‘70, περιλαμβάνονται όροι για την αρχική χορήγηση άδειας, τη συνεχή προληπτική εποπτεία, ιδίως όσον αφορά τη συνολική φερεγγυότητά τους, τα τεχνικά αποθεματικά τους και τα αντίστοιχα στοιχεία ενεργητικού. Περιλαμβάνουν επίσης την κατάργηση της προηγούμενης έγκρισης ή τη συστηματική κοινοποίηση των όρων των ασφαλιστηρίων και των τιμών, γεγονός που ενθαρρύνει τις ασφαλιστικές εταιρείες να εισέλθουν σε νέες αγορές, αυξάνοντας τον ανταγωνισμό. Κατά συνέπεια, η Ελλάδα καλείται να καταργήσει την υποχρέωση αυτή. Το αίτημα της Επιτροπής λαμβάνει τη μορφή «αιτιολογημένης γνώμης» σύμφωνα με τη διαδικασία για παράβαση της ΕΕ. Αν δεν κοινοποιηθούν μέτρα για να τερματιστεί η παράβαση της νομοθεσίας της ΕΕ εντός δύο μηνών, η Επιτροπή μπορεί να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της ΕΕ.
• Ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων: η Επιτροπή ζητά από την Ελλάδα να άρει τα εμπόδια στο εμπόριο για την παράλληλη εξαγωγή φαρμάκων
Η Επιτροπή απέστειλε αιτιολογημένη γνώμη στην Ελλάδα, καθώς η εν λόγω χώρα έθεσε εμπόδια στην εξαγωγή φαρμάκων, στερώντας έτσι από τους δυνητικούς εξαγωγείς προϊόντων τα οφέλη της παράλληλης εξαγωγής. Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, οι χονδρέμποροι μπορούν να εξάγουν φάρμακα στο εξωτερικό μόνο εφόσον έχουν αγοράσει τα φάρμακα που προορίζονται για εξαγωγή απευθείας από φαρμακευτικές εταιρείες. Η εξαγωγή δεν επιτρέπεται εάν έχουν αγοράσει τα εν λόγω φάρμακα από άλλους χονδρεμπόρους. Επίσης, οι φαρμακαποθήκες που εξάγουν φάρμακα απαγορεύεται να διαμεσολαβούν για εξαγωγές άλλων φαρμακαποθηκών. Αυτοί οι χονδρέμποροι μπορούν να διαμεσολαβούν για την πώληση των εν λόγω φαρμάκων στο εσωτερικό της Ελλάδας, αλλά κατά τη διαμεσολάβηση αυτή δεν μπορούν να εξάγουν τα προϊόντα αυτά. Επομένως, ο εν λόγω περιορισμός που έχει επιβάλει η Ελλάδα έχει ανάλογη επίπτωση με ποσοτικό περιορισμό των εξαγωγών, γεγονός που εισάγει διακρίσεις και κατά συνέπεια παραβαίνει το άρθρο 35 της ΣΛΕΕ.
Τα κράτη μέλη μπορούν να επιβάλλουν ορισμένες υποχρεώσεις στους κατόχους αδειών κυκλοφορίας και τους διανομείς φαρμάκων, ανάλογες προς τον επιδιωκόμενο στόχο προστασίας της δημόσιας υγείας – π.χ. για την εξασφάλιση του κατάλληλου και αδιάλειπτου εφοδιασμού της αγοράς του κράτους μέλους με φάρμακα. Εάν ένας περιορισμός είναι ανάλογος με τον στόχο της προστασίας της δημόσιας υγείας είναι συμβατός με τους κανόνες της ΕΕ. Ωστόσο, εάν υπερβαίνει ό,τι είναι αναγκαίο για την εξασφάλιση του αδιάλειπτου εφοδιασμού, αποτελεί αδικαιολόγητο μέτρο ανάλογης επίπτωσης με ποσοτικό περιορισμό σε εξαγωγές.
Για τον λόγο αυτόν, η Επιτροπή απέστειλε αιτιολογημένη γνώμη στην Ελλάδα, καθώς η χώρα αυτή θέτει εμπόδια στην εξαγωγή φαρμάκων. Εάν το εν λόγω κράτος μέλος δεν ενημερώσει την Επιτροπή, εντός δύο μηνών, για τα μέτρα που έλαβε ώστε να συμμορφωθεί πλήρως με τις υποχρεώσεις της, η Επιτροπή μπορεί να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Έξοδος της Ευρώπης από την κρίση: συστάσεις ανά χώρα για το 2013
Βρυξέλλες, 29 Μαΐου 2013
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σήμερα συστάσεις προς τα κράτη μέλη της ΕΕ με σκοπό την έξοδο της Ευρώπης από την κρίση και την ενίσχυση των βάσεων για ανάπτυξη. Οι εν λόγω συστάσεις βασίζονται σε λεπτομερή ανάλυση της κατάστασης σε κάθε χώρα και παρέχουν οδηγίες στις κυβερνήσεις σχετικά με τον τρόπο τόνωσης του αναπτυξιακού δυναμικού, αύξησης της ανταγωνιστικότητάς τους και δημιουργίας θέσεων εργασίας κατά την περίοδο 2013-2014.
Η αντιμετώπιση της αυξανόμενης ανεργίας εξακολουθεί να είναι μεγάλη πρόκληση, κυρίως η ανεργία των νέων, μέσω της αύξησης της χρήσης ενεργητικών πολιτικών στην αγορά εργασίας ή μέσω της μεταρρύθμισης των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης ώστε να διασφαλιστεί ότι τα άτομα που αναζητούν εργασία διαθέτουν τις κατάλληλες δεξιότητες για τις θέσεις εργασίας που διαθέτουμε. Μπορούν επίσης να γίνουν περισσότερα ώστε να δημιουργηθούν για τις επιχειρήσεις οι συνθήκες για να επενδύσουν και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, μεταξύ άλλων με τη βελτίωση του ανταγωνισμού στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών και με την προώθηση των επενδύσεων στην έρευνα, την καινοτομία και την αποτελεσματική χρήση των πόρων. Επιπλέον, η δημοσιονομική εξυγίανση θα πρέπει να συνεχιστεί, αν και με διαφορετικό ρυθμό, ενώ παράλληλα πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα των ευάλωτων περιοχών που υπάρχουν στον τραπεζικό τομέα.
Οι ειδικές ανά χώρα συστάσεις του 2013
Οι συστάσεις ανά χώρα παρέχουν συμβουλές σε θέματα πολιτικής, που προορίζονται ειδικά για την αντίστοιχη χώρα, και κατευθύνουν τις εθνικές πολιτικές κάθε χρόνο. Αυτό γίνεται με βάση την επανεξέταση των οικονομικών και κοινωνικών επιδόσεων κάθε κράτους μέλους κατά το προηγούμενο έτος, και τις προτεραιότητες της ΕΕ για την απασχόληση και την ανάπτυξη που αναφέρονται στην ετήσια επισκόπηση της ανάπτυξης της Επιτροπής
Οι συστάσεις αφορούν ευρύ φάσμα θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων οικονομικών και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σε τομείς όπως η φορολογία, οι συντάξεις, η δημόσια διοίκηση, οι υπηρεσίες και η αγορά εργασίας, με έμφαση στην ανεργία των νέων. Οι χώρες που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα (Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία και Κύπρος) δεν λαμβάνουν τις ανά χώρα συστάσεις επειδή η συμμόρφωσή τους με τα προγράμματα μακροοικονομικής προσαρμογής παρακολουθείται σε χωριστή, εντατικότερη, διαδικασία.
Πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Αντιμετώπιση της χρηματοοικονομικής κρίσης: Πύλη ενημέρωσης
Η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, με σκοπό την άμεση και έγκυρη ενημέρωση του κοινού, παρουσιάζει στην ιστοσελίδα της μια νέα ενότητα αφιερωμένη στην αντιμετώπιση της χρηματοοικονομικής κρίσης.
Η νέα ενότητα παρουσιάζει τις πρωτοβουλίες που έχει λάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση της παρούσας κρίσης και για την πρόληψη οικονομικών ανισορροπιών στο μέλλον. Συγκεκριμένα, στην υπο-ενότητα «Δράσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο» παρουσιάζεται εκτενώς η Ευρωπαϊκή Οικονομική Διακυβέρνηση, ενώ στην υπο-ενότητα «Υποστήριξη στην Ελλάδα» μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για τη βοήθεια που λαμβάνει η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση τόσο σε οικονομικό επίπεδο, με το Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής, όσο και σε τεχνικό, με την Ομάδα Δράσης της ΕΕ για την Ελλάδα.
Οι δύο υπο-ενότητες περιλαμβάνουν εκτενή σχετικά κείμενα και εξωτερικούς συνδέσμους, χρήσιμων για την ενημέρωση του κοινού. Επιπλέον, το υλικό της συγκεκριμένης ενότητας ανανεώνεται διαρκώς, με βάση την επικαιρότητα και τις εξελίξεις.
Μπορείτε να πλοηγηθείτε στη νέα ενότητα «Αντιμετώπιση της χρηματοοικονομικής κρίσης» μέσω των παρακάτω συνδέσμων:
Πολιτική συνοχής: μέγιστη αξιοποίηση των πόρων της ΕΕ για ανάπτυξη και θέσεις εργασίας – Η συμβολή της Επιτροπής
Βρυξέλλες, 21 Μαΐου 2013
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα μέτρα που θα βοηθήσουν τις χώρες που έχουν πληγεί από την κρίση να αξιοποιήσουν τους τόσο αναγκαίους γι’ αυτές πόρους της ΕΕ. Τα μέτρα θα βοηθήσουν αυτά τα κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν την ανεργία των νέων, να υποστηρίξουν τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και να επενδύσουν σε καίρια έργα υποδομής. Χωρίς τα προτεινόμενα μέτρα, οι επενδύσεις της πολιτικής συνοχής για την ανάπτυξη θα μπορούσαν να χαθούν, λόγω της έλλειψης χρόνου για τη διάθεση των χρημάτων ή της δυσκολίας εξεύρεσης εθνικής και ιδιωτικής συγχρηματοδότησης στο ισχύον οικονομικό κλίμα. Η πρόταση, που ζητήθηκε από κυβερνήσεις της ΕΕ και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, θα σταλεί τώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο των υπουργών της ΕΕ για έγκριση.
Το πρώτο μέτρο προβλέπει την πιο γρήγορη διάθεση περίπου 500 εκατ. ευρώ για επενδύσεις που αποσκοπούν στην ανάπτυξη στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Πορτογαλία. Έτσι θα αυξηθεί η συνεισφορά της ΕΕ στις επενδύσεις της πολιτικής συνοχής και θα δοθεί η δυνατότητα μικρότερης εθνικής συμμετοχής. Έτσι θα παραταθεί η συμφωνία συγχρηματοδότησης του Δεκεμβρίου 2011 για ακόμη δύο χρόνια. Θα ελαφρύνει επίσης τους εθνικούς προϋπολογισμούς, χωρίς νέα χρηματοδότηση της ΕΕ.
Το δεύτερο μέτρο που προτάθηκε σήμερα θα δώσει στη Ρουμανία και τη Σλοβακία περισσότερο χρόνο για τη διάθεση των πόρων της πολιτικής συνοχής. Αυτό θα επιτρέψει την καλύτερη επιλογή και υλοποίηση έργων στρατηγικής σημασίας – για παράδειγμα, για την ώθηση της ανταγωνιστικότητας των ΜΜΕ και για την απασχόληση των νέων
Πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Χρηματοδότηση της Επιτροπής με 31,5 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να εισαχθούν περιβαλλοντικές λύσεις στην αγορά
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβη σε πρόσκληση υποβολής προτάσεων χρηματοδότησης ύψους 31,5 εκατομμυρίων για τα καλύτερα 45 έργα στον τομέα της οικολογικής καινοτομίας. Επιχειρήσεις ανά την Ευρώπη έχουν προθεσμία έως τις 5 Σεπτεμβρίου του 2013 για να υποβάλουν τις προτάσεις τους για την εισαγωγή νέων περιβαλλοντικών λύσεων στην αγορά στους εξής 5 τομείς:
• ανακύκλωση υλικών
• ύδατα
• βιώσιμα οικοδομικά προϊόντα
• πράσινες επιχειρήσεις
• τομέας τροφίμων και ποτών
45 έργα θα καλύπτονται από την πρόσκληση υποβολής προσφορών
Η πρόσκληση απευθύνεται κυρίως σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, κυρίως ΜΜΕ, που έχουν αναπτύξει ένα καινοτόμο πράσινο προϊόν, διαδικασία ή υπηρεσία, αλλά αντιμετωπίζουν δυσκολίες για τη διείσδυσή του/της στην αγορά. Η πρόσκληση προσφέρει συγχρηματοδότηση έως και 50% του κόστους του έργου και αναμένεται να υποστηρίξει περίπου 45 νέα έργα κατά το τρέχον έτος.
185 έργα σε εξέλιξη
Σχεδόν 50 έργα δρομολογήθηκαν από την περυσινή πρόσκληση και πάνω από 185 έργα βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη. Μεταξύ των παραδειγμάτων σημερινών συστημάτων συγκαταλέγονται: η βελτιστοποίηση της τεχνολογίας για την επαναχρησιμοποίηση παλιών τούβλων στον κατασκευαστικό κλάδο, παραγωγή δερμάτινων υποδημάτων απαλλαγμένων από επιβλαβείς χημικές ουσίες, χρησιμοποίηση CO2 προκειμένου να αξιοποιηθεί μια φυσική πηγή Ω-3, και μια νέα τεχνική για την κατασκευή χαλιών.
Ιστορικό του φακέλου
Η οικο-καινοτομία χρηματοδοτείται μέσω του Προγράμματος Ανταγωνιστικότητας και Καινοτομίας (CIP) και έχει προϋπολογισμό περίπου 220 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2008-2013. Υποστηρίζει τεχνολογικώς δοκιμασμένα προϊόντα που βοηθούν την καλύτερη χρήση των φυσικών πόρων της Ευρώπης. Η οικο-καινοτομία είναι ένα πράσινο σκέλος του προγράμματος πλαίσιο ανταγωνιστικότητας και καινοτομίας-ΠΑΚ και συμβάλλει στο σχέδιο δράσης για την οικολογική καινοτομία (EcoAP). Η διαχείριση του προγράμματος πραγματοποιείται από τον Εκτελεστικό Οργανισμό για την Ανταγωνιστικότητα και την Καινοτομία (EACI).
Η πρόσκληση υποβολής προτάσεων 2013 είναι ανοικτή μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου.
Σύνδεσμοι:
• Πρωτοβουλία του προγράμματος πλαίσιο ανταγωνιστικότητας και καινοτομίας-ΠΑΚ-CIP
• Πρόσκληση υποβολής προσφορών για την οικο-καινοτομία 2013
ΕΤΕπ: 215 εκατ. ευρώ για τον τομέα της ενέργειας στην Ελλάδα
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) προωθεί τη φιλική προς το περιβάλλον ενέργεια στην Ελλάδα με δύο δάνεια ύψους 215 εκατ. ευρώ στους τομείς της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου.
190 εκατ. ευρώ χορηγούνται στη ΔΕΗ για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και απόδοσης στην Ελλάδα. Οι σχετικές επενδύσεις θα συμβάλουν στον εκσυγχρονισμό, την επέκταση και την αύξηση της απόδοσης των δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρισμού στο σύνολο της χώρας και θα επιτρέψουν, μεταξύ άλλων, την αποδοτική εκμετάλλευση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Καλύπτουν όλο το φάσμα από την υψηλή τάση των 400kV ως τη χαμηλή τάση και περιλαμβάνουν πολυάριθμα έργα που εντάσσονται στα διευρωπαϊκά δίκτυα ενέργειας. Για τον λόγο αυτόν υποστηρίζονται από την ΕΤΕπ με χρηματοδότηση συνολικού ύψους 950 εκατ. ευρώ, η οποία εγκρίθηκε από την Τράπεζα το 2009 και χορηγείται σε δόσεις τα τελευταία χρόνια. Το παρόν δάνειο των 190 εκατ. ευρώ αποτελεί την τελευταία δόση.
Ομοίως, ύστερα από ένα πρώτο δάνειο ύψους 30 εκατ. ευρώ που υπογράφηκε το 2012, η ΕΤΕπ χορηγεί άλλα 25 εκατ. ευρώ στον ΔΕΣΦΑ για την επέκταση του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου στην Πελοπόννησο μέσω ενός νέου αγωγού υψηλής πίεσης από τους Αγίους Θεοδώρους ως τη Μεγαλόπολη. Ο αγωγός θα τροφοδοτεί ένα νέο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο στη Μεγαλόπολη, ο οποίος επίσης χρηματοδοτείται από την ΕΤΕπ (με δάνεια συνολικού ύψους 280 εκατ. ευρώ κατά την περίοδο 2011-12). Συμβάλλοντας στην επέκταση του δικτύου διανομής αερίου και τροφοδοτώντας με αέριο την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, το έργο θα εκτοπίσει λιγότερο αποδοτικές και περισσότερο ρυπογόνες πηγές ενέργειας. Με αυτή τη δεύτερη (και τελευταία) δόση, η συνολική χρηματοδότηση της ΕΤΕπ για το εν λόγω έργο ανέρχεται σε 55 εκατ. ευρώ.
Στον τομέα της ενέργειας στην Ελλάδα η ΕΤΕπ έχει κυρίως χορηγήσει χρηματοδοτήσεις για τη διασφάλιση βιώσιμου ενεργειακού εφοδιασμού, τον περιορισμό των επιπτώσεων στο περιβάλλον και την προαγωγή της χρήσης νέων, αειφόρων πηγών ενέργειας. Μεταξύ των σημαντικότερων έργων που έχει χρηματοδοτήσει η ΕΤΕπ στον τομέα αυτόν περιλαμβάνονται (i) ο εκσυγχρονισμός του δικτύου της ΔΕΗ, με πολυάριθμες επενδύσεις για την ενίσχυση και επέκταση των δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στο σύνολο της χώρας, (ii) τα έργα της ΔΕΠΑ που ανήκουν στα διευρωπαϊκά δίκτυα προτεραιότητας, και ειδικότερα επενδύσεις στον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα, χάρη στις οποίες αυξήθηκε η δυναμικότητα του σταθμού και ενισχύθηκε η ασφάλεια του εφοδιασμού, και (iii) η κατασκευή του αγωγού αερίου υψηλής πίεσης, που συνδέει την Κομοτηνή με την Αλεξανδρούπολη και με το εθνικό δίκτυο φυσικού αερίου της Τουρκίας, στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Όσον αφορά τις ιδιωτικές επενδύσεις, η Τράπεζα έχει χρηματοδοτήσει έργο της ΤΕΡΝΑ στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Το έργο αυτό, το οποίο αφορά την κατασκευή αιολικών πάρκων για την παραγωγή ενέργειας, προάγει την ευρωπαϊκή και εθνική πολιτική για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την κλιματική αλλαγή.
Πηγή: Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ)
ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Α.Ε. – ΑΝΚΟ
Μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου
«Enterprise Europe Network – Hellas»
Φον Καραγιάννη 1-3
50100 Κοζάνη
Τηλ.: +30 24610 24022
Φαξ: +30 24610 49210
E-mail: info@anko-eunet.gr
Web Sites: http://www.anko-eunet.gr/
http://www.enterprise-hellas.gr/
Το Enterprise Europe Network – Hellas είναι το μεγαλύτερο δίκτυο ολοκληρωμένης επιχειρηματικής υποστήριξης στην Ελλάδα αποτελούμενο από βιομηχανικούς συνδέσμους, ερευνητικά και τεχνολογικά ιδρύματα, εμπορικά και βιομηχανικά επιμελητήρια και καταξιωμένους φορείς στο χώρο της καινοτομίας και των ΜΜΕ.
Το Enterprise Europe Network – Hellas, μέλος του αντίστοιχου πανευρωπαϊκού δικτύου, παρέχει υπηρεσίες διεθνούς επιχειρηματικής συνεργασίας, ενημέρωσης για Ευρωπαϊκές πολιτικές, υπηρεσίες για την καινοτομία και τη μεταφορά τεχνολογίας καθώς και υπηρεσίες για την ενθάρρυνση της συμμετοχής των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στα Ευρωπαϊκά προγράμματα για Έρευνα και Τεχνολογία.