Πτολεμαϊδα,
27 Νοεμβρίου 2011
Με την κατάργηση των καποδιστριακών δήμων και κοινοτήτων, καθώς και των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και τη νέα καλλικρατική δομή της χώρας, ο μεν δήμος Γοργοπόταμου υπήχθη στο Νέο Καλλικρατικό δήμο των Λαμιέων, η δε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση της Φθιώτιδας στην Περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας.
Έτσι από φέτος τα ηνία των αντιστασιακών εκδηλώσεων για την ανατίναξη της ιστορικής Γέφυρας του Γοργοπόταμου, περιήλθαν από το δήμο Γοργοπόταμου στο δήμο Λαμιέων με δήμαρχο τον κ. Γεώργιο Κοτρωνιά και από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φθιώτιδας στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με Περιφερειάρχη τον κ. Κλέαρχο Περγαντά, οι οποίοι με την ενεργό συμμετοχή και συνεργασία των αντιστασιακών οργανώσεων ΠΟΑΕΑ, ΠΣΑΕΕΑ, ΕΔΕΣ και άλλων μικροτέρων – σε Πανελλαδικό επίπεδο – αντιστασιακών οργανώσεων πραγματοποίησαν την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011 και ώρα 11.30 π.μ. στον κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο, ακριβώς δίπλα απ’ την ιστορική Γέφυρα του Γοργοπόταμου, με καταφανή επιτυχία, τις πανελλήνιες αντιστασιακές εορταστικές εκδηλώσεις για την 69η επέτειο από την ανατίναξη της ιστορικής γέφυρας του Γοργοπόταμου, που έγινε στις 25 προς 26 Νοεμβρίου του 1942 απ’ τους Αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης.
Για την επιτυχή οργάνωση των εκδηλώσεων ο δήμαρχος Λαμιέων κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς κατήλθεν προ 15/νθήμερου στην Αθήνα και σε συνεργασία μ’ όλες τις αντιστασιακές οργανώσεις της επικράτειας κατάρτισαν το πρόγραμμα του πανελλήνιου εορτασμού της εθνικής Αντίστασης στο χώρο του Γοργοπόταμου για την 27η Νοεμβρίου 2011.
Στη συγκέντρωση αυτή οι αντιστασιακές οργανώσεις της ΠΕΑΕΑ δήλωσαν ότι θα γιορτάσουν ξεχωριστά σ’ άλλη ημερομηνία την εκδήλωση.
Στη συνάντηση του δημάρχου Λαμιέων με τις αντιστασιακές οργανώσεις στην Αθήνα για την κατάρτιση του προγράμματος ορίσθηκε ως κεντρικός ομιλητής για το ιστορικό της ημέρας ο Α’ Αντιπρόεδρος της ΠΟΑΕΑ Ελλάδας και Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου της ΠΟΑΕΑ Δυτικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Αθανασιάδης.
Μετά την άφιξη των επισήμων στο χώρο της εκδήλωσης και των αντιστασιακών δυνάμεων απ’ όλη την Ελλάδα, καθώς και πλήθους κόσμου απ’ όλη τη χώρα, στην οποία φέτος λόγω της οικονομικής κρίσης προσήλθαν λιγότεροι από κάθε άλλη χρονιά, ξεκίνησε αμέσως το πρόγραμμα με την έπαρση της Σημαίας και την καθιερωμένη επιμνημόσυνη δέηση.
Ακολούθησαν οι σύντομοι χαιρετισμοί των επισήμων και αμέσως μετά ο συντονιστής του προγράμματος δημοσιογράφος κ. Ιωάννης Ζαλαώρας κάλεσε στο βήμα τον κεντρικό ομιλητή κ. Απόστολο Αθανασιάδη, η ομιλία του οποίου άφησε σ’ όλους τις καλύτερες εντυπώσεις για την παραστατικότητα, τη ζωντάνια και περιεκτικότητα της αναφοράς του στα γεγονότα της ανατίναξης της ιστορικής γέφυρας του Γοργοπόταμου στις 25 Νοεμβρίου 1942, την οποία και παραθέτουμε αυτούσια κατωτέρω κατ’ επιθυμία και απαίτηση πολλών φίλων, γνωστών και συναγωνιστών του απ’ όλη την επικράτεια και κυρίως των σαράντα και πλέον μελών των αντιστασιακών οργανώσεων της ΠΟΑΕΑ Πτολεμαϊδας και Σερβίων, παρόντων στην εκδήλωση της Κυριακής 27 Νοεμβρίου 2011, στο Γοργοπόταμο.
Η ομιλία του κ. Αποστόλου Αθανασιάδη στο Γοργοπόταμο στις 27 Νοεμβρίου 2011 έχει ως εξής:
« Σεβαστοί πατέρες της εκκλησίας.
Κύριε εκπρόσωπε της προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας .
Κύριε εκπρόσωπε της κυβέρνησης.
Κύριοι-κύριοι βουλευτές της Βουλής των Ελλήνων.
Κύριε δήμαρχε του δήμου Λαμιέων.
Κύριε Αντιπεριφερειάρχη της Στερεάς Ελλάδας.
Εκπρόσωποι Πολιτικών και Στρατιωτικών Αρχών.
Κύριε Πρόεδρε της Πανελλήνιας Οργάνωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης Ελλάδας.
Συναγωνιστές και συναγωνίστριες.
Κυρίες και κύριοι:
Με καταφανή συγκίνηση και εθνική υπερηφάνεια, με δέος και κατάνυξη προσήλθαμε σήμερα 27 Νοεμβρίου 2011, στον ιερό αυτό χώρο απ’ όλη την επικράτεια, για να τιμήσουμε – όλοι μαζί- πολίτες και πολιτικοί, κράτος και λαός, αρχές και κοινωνία, αγωνιστές της Ε.Α. και συγγενείς των θυμάτων, την 69η επέτειο από την θρυλική ανατίναξη της ιστορικής Γέφυρας του Γοργοποτάμου.
Νύχτα…, κρύα και παγερή της 25ης Νοεμβρίου του 1942, ξημερώματα Πέμπτης, καμιά φωνή δεν ακούγεται πουθενά, παντού ερημιά, νεκρική σιγή, όλα έδειχναν πως κάτι σοβαρό θα συνέβαινε ’κείνο το βράδυ σ’ αυτόν εδώ το χώρο.
Και να σε λίγο όλη η περιοχή του Γοργοποτάμου άστραφτε και βροντούσε, ενώ οι φλόγες που ανυψώνονταν στον ουρανό μαζί με τα συντρίμμια της Γέφυρας που ανατινάχθηκε στον αέρα, έστελναν ένα ζωηρό κι ελπιδοφόρο μήνυμα σ’ όλη τη χώρα που στέναζε καρτερικά κάτω απ’ τον απαίσιο αγκυλωτό σταυρό που έλεγε:
Πως ο ελληνικός λαός δεν ανέχεται σκλαβιά, δεν αντέχει τυραννία, «του έλληνα ο τράχηλος ζυγό.. δεν υπομένει…»
Νοέμβριος του 1942. Ολόκληρη η Ευρώπη τελεί υπό Γερμανική κατοχή. Εξαίρεση αποτελούν μόνο τα βραχώδη νησιά της Βρετανίας που βομβαρδίζονται ανηλεώς, καθώς και η Ισπανία του δικτάτορα Φράνκο.
Στα ανατολικά, το Λένινγκραντ πολιορκείται ασφυκτικά, ενώ ο πληθυσμός του πεθαίνει από πείνα και κρύο.
Στο Στάλινγκραντ μαίνεται η πιο σκληρή μάχη του πολέμου, ενώ η Μόσχα προχωρεί στην εκκένωση του πληθυσμού της με την ταυτόχρονη αποχώρηση και της ηγεσίας της.
Στη μαύρη και θυελλώδη αυτή στιγμή του πολέμου αντάρτικα κινήματα στην κατεχόμενη Ευρώπη πουθενά δεν είχαν εμφανισθεί παρά μόνο στην Γιουγκοσλαβία υπό τον Τίτο και στην Ελλάδα υπό τη Σημαία του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ.
Στη χώρα μας, σύσσωμος ο ελληνικός λαός ξεσηκώθηκε σαν ένας άνθρωπος και με πρωτοφανή ενότητα και ομοψυχία πάλεψε σκληρά και απεγνωσμένα για τα ιερά και όσια της φυλής του, αγωνίσθηκε σθεναρά, με θάρρος, σύνεση και ομοψυχία, για της πατρίδος την τιμή και την ε λ ε υ θ ε ρ ί α.
Πρωταγωνιστές της όλης επιχείρησης ’κείνο το βράδυ εδώ στο Γοργοπόταμο ήσαν: Ο ΑΡΗΣ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗΣ, ο ιδρυτής και πρωτοκαπετάνιος του ΕΛΑΣ με «150» γενναία παλικάρια, ο Ναπολέων Ζέρβας με «56» μαχητές του ΕΔΕΣ και οι 12 Άγγλοι σαμποτέρ με επικεφαλής τον Άγγλο Συντ/ρχη Έντυ Μάιερς και υπαρχηγό τον επιδέξιο σαμποτέρ Κρις Γούτχαουζ.
Με το εγχείρημά τους αυτό προκάλεσαν ισχυρότατο πλήγμα στα στρατεύματα κατοχής και συνέβαλαν καθοριστικά στη μεγάλη νίκη των Συμμαχικών δυνάμεων κατά της Γερμανικής παντοδυναμίας…
Η νίκη στο Γοργοπόταμο, σήμαινε για τον Ελληνικό λαό πως ο εχθρός δεν ήταν αήττητος.
Έδωσε κουράγιο στους αγωνιστές της Ε.Α., στους γενναίους μαχητές του ΕΛΑΣ, να συνεχίσουν απτόητοι τον σκληρό και αδυσώπητο αγώνα τους ενάντια στον κατακτητή, ενάντια στον βάρβαρο εισβολέα μέχρι της τελικής ΝΙΚΗΣ.
Η ανατίναξη της Ιστορικής Γέφυρας του Γοργοπόταμου που βούβανε στην Αφρική του Ρόμμελ τα κανόνια, δεν στέρησε απλώς την δυνατότητα του ανεφοδιασμού των κατοχικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή με τρόφιμα, είδη ιματισμού και πολεμικού υλικού, αλλά έστειλε και παντού στα πέρατα της οικουμένης το ελπιδοφόρο και αισιόδοξο μήνυμα της απαρχής της κατάρρευσης της Γερμανικής παντοκρατορίας.
Ο αρχιστράτηγος της Μέσης Ανατολής σερ Μέιτλαντ Ουίλσον σε μήνυμά του στις 22 Ιουνίου του 1943, έλεγε:
«Με ικανοποίηση έλαβα γνώση ότι το ΕΑΜ αγωνίζεται για τις αρχές της ελευθερίας, ενώ ο ΕΛΑΣ σημειώνει περίλαμπρες νίκες κατά του εισβολέα και ότι θεωρεί τους έλληνες αντάρτες μέρος των δυνάμεών του που τελούν υπό τας διαταγάς του».
Ενώ ο Άγγλος πολιτικός Ουίλιαμ Σίρερ, στις 22 Μαρτίου του 1947 έγραφε στο περιοδικό Νιού Χέραλντ Τρίπιουν:
«Νομίζω πως δεν υπάρχει καμιά απολύτως αμφιβολία πως το ισχυρότερο κίνημα της Αντίστασης στην Ελλάδα, ήταν ο ΕΛΑΣ.
Ο δε Λίλαντ Στόου, διακεκριμένος Βρετανός δημοσιογράφος, έγραφε για την ελληνική Εθνική Αντίσταση:
«Η Ε.Α. στην Ελλάδα συγκεντρώθηκε κυρίως γύρω απ’ το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ».
Τέλος, ο Βρετανός Υπουργός Έμερυ, μιλώντας στο BBC την εποχή εκείνη και απευθυνόμενος στους έλληνες αντάρτες, είπε:
«Με την αντίστασή σας γενναίοι αγωνιστές του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ ανατρέψατε τα σχέδια του Χίτλερ για την επικράτησή του στη Μεσόγειο. Με το χρόνο που κερδίσαμε χάρη στην αντίστασή σας μπορέσαμε να σώσουμε το Ιράκ, τη Συρία και την Περσία.
Ανατρέψατε τα σχέδια του Χίτλερ για καταστροφή του Σοβιετικού Στρατού πριν απ’ τον χειμώνα.
Όχι! Οι νεκροί σας δεν χάθηκαν αδίκως!
Έπεσαν, για την πατρίδα και την λευτεριά!
Ορθώς λοιπόν ο επικεφαλής των Άγγλων σαμποτέρ Έντυ Μάιερς, που έλαβε μέρος στην ανατίναξη της ιστορικής Γέφυρας του Γοργοπόταμου, έλεγε πως η επιχείρηση αυτή δεν θα γινόταν χωρίς τον Ζέρβα και δεν θα πετύχαινε χωρίς τον ΑΡΗ.
Ο δε χορός που έστησαν, εδώ στο Γοργοπόταμο, ο ΑΡΗΣ με τον Ζέρβα, μετά την θριαμβευτική τους νίκη, θα μείνει για πάντα στην Ιστορία, σαν παντοτινό σύμβολο εθνικής ενότητας και ομοψυχίας.
Αυτήν ακριβώς την εθνική ενότητα και ομοψυχία έχει ανάγκη σήμερα η χώρα μας, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, προκειμένου να ξεπεράσει τις τραγικές οικονομικές της δυσκολίες, που τόσο σκληρά μαστίζουν ολόκληρο τον Ελληνικό λαό.
Αυτοί είναι οι γενναίοι μαχητές των αντ/κών οργανώσεων, ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, ΕΠΟΝ, οι οποίοι υποχρέωσαν τις φασιστικές κατοχικές δυνάμεις του άξονα, να διατηρήσουν «13» ολόκληρες Μεραρχίες με 300.000 Στρατό, εδώ στη χώρα μας, για να αντιμετωπίσουν τις καταστροφικές δολιοφθορές τις οποίες προκαλούσαν στα στρατεύματα κατοχής οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης.
Αυτή την γενναία και ηρωική μαχητικότητα του έλληνα φαντάρου επάνω στα Αλβανικά βουνά και την μετέπειτα ηρωική εθνική αντίσταση του έλληνα αντάρτη κατά του εισβολέα, θέλοντας να εξάρει ο πρωθυπουργός της Αγγλίας Ουίνστον Τσώρτσιλ, είπε:
«Αν μέχρι τώρα λέγαμε πως οι έλληνες πολεμούν σαν ήρωες, από ’δω και πέρα θα λέμε πως οι ήρωες πολεμούν σαν έλληνες!»
Αυτή, κυρίες και κύριοι, είναι η Ε.Α., την ιστορία της οποίας ορθά ως ΠΟΑΕΑ διεκδικούμε και μάλιστα επίμονα να εισαχθεί στα Σχολεία όλων των βαθμίδων για αν την γνωρίσουν και οι νέοι μας, οι μαθητές, οι σπουδαστές και οι φοιτητές.
Γιατί λαός που δεν γνωρίζει ην ιστορία του δεν έχει ούτε παρόν, αλλά ούτε και μέλλον.
Αυτή είναι η γενναία και ηρωική Ε. .Α την οποία σήμερα όλοι μας τιμούμε με κάθε μεγαλοπρέπεια και επισημότητα εδώ στο Γοργοπόταμο.
Αυτή είναι η μεγάλη νίκη την οποία ως οφειλόμενο χρέος και καθήκον, αποδίδουμε στους ήρωες της Εθνικής Αντίστασης.
Η τόλμη, η ανδρεία, η γενναιότητα και η παλικαριά των αγωνιστών της Ε.Α., εδώ στο Γοργοπόταμο, στις 25 Νοεμβρίου του 1942, θα μας διδάσκουν πάντοτε πως η κοινή δράση των Ελλήνων και η Εθνική ενότητα και ομοψυχία, στις δύσκολες για το Έθνος στιγμές, χαρίζουν στην πατρίδα: «Δόξα, νίκη και τιμή».
Γι’ αυτό και μεις –όλοι μαζί- σήμερα:
Πολίτες και πολιτικοί, κλήρος και λαός, αρχές και κοινωνία, φίλοι και αγωνιστές της Ε.Α., ευλαβικά τη μνήμη τους τιμούμε και την αυτοθυσία τους ποτέ δεν την ξεχνούμε!
Ζήτω η Εθνική Αντίσταση
Ζήτω η Ελλάδα
Απόστολος Αθανασιάδης
Α’ Αντιπρόεδρος της ΠΟΑΕΑ
Και πρόεδρος του Π.Σ. της ΠΟΑΕΑ Δυτικής Μακεδονίας