Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30 Ιουνίου 2008, στο πολιτιστικό κέντρο της Νομαρχίας Φλώρινας, ημερίδα με θέμα: «ΝΟΜΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ, Έξοχος Ευρωπαϊκός Προορισμός. Μετά τη βράβευση τί;». Η παραπάνω ημερίδα πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Μακεδονίας- Θράκης και διοργανώθηκε από το Δημοσιογραφικό Συγκρότημα «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»,την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φλώρινας, το Δήμο Φλώρινας και το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Φλώρινας.
Την ημερίδα χαιρέτησαν ο κ. Γιώργος Σκαμπαρδώνης, αρθρογράφος της εφημερίδας Μακεδονία, ο εκπρόσωπος της εκκλησίας πατέρας Σωτήριος Παρδάλης, ο Βουλευτής του νομού Φλώρινας, κ. Ευστάθιος Κωνσταντινίδης, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, κ. Ανδρέας Λεούδης, ο Νομάρχης Φλώρινας, κ. Ιωάννης Βοσκόπουλος, ο Δήμαρχος Φλώρινας, κ. Στέφανος Παπαναστασίου και ο Πρόεδρος Ε.Β.Ε. Φλώρινας, κ. Αριστείδης Αριστείδου.
Ο Νομάρχης Φλώρινας, στο χαιρετισμό του είπε:
«Σας καλωσορίζω στη Φλώρινα που όλοι αγαπάμε.
Σας καλωσορίζω στη σημερινή σπουδαία συνάντησή μας, όπου θα συζητήσουμε και θα ανταλλάξουμε απόψεις για την ανάπτυξη του τόπου μας, για το μέλλον του νομού μας.
Στη Φλώρινα έχει ξεκινήσει μια νέα εποχή.
Ο εναλλακτικός τουρισμός, ο τουρισμός ήπιων μορφών είναι το εθνικό μας όραμα.
Εδώ και καιρό υλοποιούμε μια σειρά πρωτοβουλιών και δράσεων που έχουν ως στόχο την τουριστική ανάπτυξη του νομού μας.
Ο νομός μας επιλέχθηκε ως ένας από τους δέκα καλύτερους αγροτουριστικούς προορισμούς της Ευρώπης, κι αυτό μαζί με τα έργα υποδομής που δημιουργούμε σηματοδοτεί τη νέα εποχή για την ανάπτυξη του.
Ο τουρισμός είναι ο στρατηγικός μας στόχος για την ανάπτυξη της περιοχής μας.
Η ανάπτυξη του τουρισμού είναι το κλειδί της ευημερίας των ακριτικών περιοχών όπως ο νομός μας, αρκεί να δημιουργήσουμε μια δική μας τουριστική ταυτότητα. Μια ταυτότητα που θα μας διαφοροποιήσει από τους άλλους νομούς, από τις άλλες περιοχές.
Το θέμα είναι το πώς θα οργανωθούμε και πώς θα αξιοποιήσουμε σωστά αυτές τις δυνατότητες. Σήμερα νομίζω ότι κάνουμε μια πρώτη προσέγγιση, ανοίγουμε το θέμα, αλλά πρέπει και χρειάζεται να δώσουμε περιεχόμενο, στόχευση και πρόγραμμα για το πώς και πού θέλουμε να πάμε όλη αυτή την ιστορία.
Σε ένα μοντέλο που θα στηρίζεται στα οικοσυστήματα και τον πολιτισμό μας και θα συνδυάζει την Ποιότητα, την Πολυμορφία και τη Βιωσιμότητα σε δωδεκάμηνη βάση.
Η Φλώρινα μπορεί να υποσχεθεί εμπειρίες μοναδικές, με την έννοια ότι μόνο στη Φλώρινα μπορεί κανείς να τις ζήσει.
Από την πλευρά μας, ήδη αναζητούμε και θέλουμε να σχεδιάσουμε τους πλέον ενδεδειγμένους τρόπους ανάπτυξης του τουρισμού.
Ο νομός της Φλώρινας, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις πολιτισμό, φυσικό περιβάλλον, βιοποικιλότητα, οικοσυστήματα και στρατηγική θέση, οι οποίες μπορούν να μας οδηγήσουν σε αναπτυξιακή τροχιά.
Κι αυτά τα χαρακτηριστικά μας αποκτούν ιδιαίτερη αξία και πλούτο, σήμερα, που η παγκόσμια κοινότητα ενδιαφέρεται έντονα και αναφέρεται συχνά πυκνά στην αειφόρο τουριστική ανάπτυξη, στις κλιματικές αλλαγές και την επίδρασή τους στον τουρισμό, στην ποιότητα του τουρισμού και στην αειφόρο ανάπτυξη των περιοχών παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Για τη Φλώρινα ανοίγονται νέες προοπτικές. Μπορεί να αποκτήσει διεθνές κύρος, λόγω της προνομιακής περιβαλλοντικής και πολιτισμικής της αξίας.
Να εφαρμοστούν πολιτικές και δράσεις, που μπορούν να δημιουργήσουν προϋποθέσεις συμμετοχής, τοπικής απασχόλησης και να συμβάλλουν στο τοπικό προϊόν, δίνοντας προστιθέμενη αξία μέσα από αυτής της μορφής ανάπτυξη, που έχει σαν βάση το περιβάλλον και τα οικοσυστήματα και την κοινωνική οικονομία.
Στοχεύουμε στον ανθρώπινο παράγοντα, στη στήριξη της μικρής οικογενειακής μονάδας, με απόλυτο σεβασμό στο φυσικό, αρχιτεκτονικό, πολιτιστικό και παραδοσιακό περίγυρο. Αυτόν θέλουμε να προβάλλουμε, αυτόν θέλουμε να στηρίξουμε, γι’ αυτόν ξεχωρίζουμε ως τόπος.
Θέλουμε να δημιουργήσουμε «τοπικά έξυπνα προϊόντα και υπηρεσίες» με δικά τους ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που θα μας προσδιορίζουν ως περιοχή. Που θα αποτελούν την ταυτότητά μας και το χαρακτηριστικό γνώρισμά μας. Να αποκτήσουμε το δικό μας σήμα ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών.
Έτσι θα μπορέσουμε να προσελκύσουμε τον ποιοτικό τουρισμό, που ταιριάζει στα δικά μας φυσικά γεωγραφικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά, τουρισμό που δεν καταπονεί το φυσικό περιβάλλον.
Κι όλα αυτά βέβαια, σε απόλυτη συνάρτηση με την προστασία του περιβάλλοντος.
Η αναπτυξιακή μας προσπάθεια χρειάζεται τη συνδρομή όλων, των τοπικών και περιφερειακών φορέων, της κυβέρνησης, της επιχειρηματικής κοινότητας, των συμπολιτών μας. Η ανάπτυξη είναι υπόθεση όλων μας και μας αφορά όλους.
Με όλα αυτά, σήμερα μπορούμε να αισιοδοξούμε ότι η περιοχή που κάποτε αποτελούσε το εγκαταλειμμένο κομμάτι της ελληνικής επικράτειας, σήμερα αποκτά προοδευτικά στρατηγικό ρόλο αλλά και καθοριστικής σημασίας αναπτυξιακή δυναμική, προς όφελος όλων μας.
Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι μπορούμε να κερδίσουμε το στοίχημα της ανάπτυξης, αν στηριχτούμε στο τρίπτυχο ποιότητα, ποιότητα, ποιότητα.
Βάλαμε τον πήχη ψηλά και προσπαθούμε για το καλύτερο. Και γι’ αυτόν το λόγο πραγματοποιούμε και τη σημερινή ημερίδα, στην οποία πιστεύω ότι θα ακουστούν σημαντικά πράγματα από τους αξιόλογους εισηγητές και εισηγήτριες και τα οποία θα αποτελέσουν οδηγό για την παραπέρα πορεία μας.
Καλωσορίζοντάς σας για άλλη μια φορά σας εύχομαι να’χετε καλή διαμονή στην όμορφη Φλώρινα».
Εισηγήσεις έκαναν ο κ. Νίκος Δαδίτσιος, Διευθυντής τομέα επενδύσεων και αναπτυξιακών προγραμμάτων Αγροτουριστική Α.Ε., με θέμα: «Ο Τουρισμός Υπαίθρου στην Ελλάδα: Κατευθυντήριες Γραμμές Ανάπτυξης και Στρατηγικής Προώθησης», ο Γενικός Γραμματέας Ένωσης Αγροτουριστικών Επιχειρήσεων Ελλάδος κ. Δημήτρης Μιχαηλίδης, με θέμα: « Αγροτουριστική Επιχείρηση, μια νέα πραγματικότητα», η κ. Σοφία Ηλιάδου Τάχου, με θέμα: « Η ιστορία και ο πολιτισμός στην υπηρεσία της ανάπτυξης: το παράδειγμα του νομού Φλώρινας» και ο κ. Παντελής Σκλιάς, Γενικός Γραμματέας Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, με θέμα: « Η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και οι ευρωπαϊκές Πολιτικές Νεολαίας».
Ύστερα από την ολοκλήρωση των εισηγήσεων ακολούθησε διάλογος μεταξύ των εισηγητών και των παρευρισκομένων.