Ενημέρωση για τα εισαγόμενα τρόφιμα και ζωοτροφές με διοξίνες αλλά και για το ποια μέτρα έχουν παρθεί για την προστασία των πολιτών, ζητά ο βουλευτής Κοζάνης Γιώργος Κασαπίδης με ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Σκανδαλίδη, η οποία απευθύνεται και προς την υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπλίλη καθώς ερωτά για το ποια μέτρα έχουν παρθεί σχετικά με την προφύλαξη του περιβάλλοντος από τη ρύπανση με παραγόμενες από καύση διοξίνες.
Στην ερώτησή του ο κ. Κασαπίδης επισημαίνει τα ακόλουθα:
«Έχουν εισαχθεί στη χώρα μας ποσότητες τροφίμων ή ζωοτροφών από τις συγκεκριμένες μολυσμένες παρτίδες;
1. Ποια μέτρα έχουν ληφθεί για την προστασία των Ελλήνων καταναλωτών;
2. Ποιές οι ενέργειες του Υπουργείου σχετικά με την προφύλαξη του περιβάλλοντος από τη ρύπανση με παραγόμενες από καύση διοξίνες;
3. Είναι ο ΕΦΕΤ εξίσου αποτελεσματικός και άμεσος ως προς την ανταπόκρισή του σε τέτοια ζητήματα, μετά την αποκοπή του από το ΥπΑΑ&Τα»;
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ: 1. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Σκανδαλίδη
2.Περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής κα. Τίνα Μπιρμπίλη
Εντοπισμός διοξινών σε ζωοτροφές, κρέας και αβγά στη Γερμανία
Την ανησυχία των Ευρωπαίων πολιτών προκαλεί η παραδοχή της ύπαρξης διοξινών σε κρέας, αβγά και ζωοτροφές, από τις Αρχές της Γερμανίας. Ήδη, έχουν κλείσει 1000 αγροκτήματα, ενώ έρευνες διεξάγονται για την εξακρίβωση του βαθμού επέκτασης της «μόλυνσης» ανά την επικράτεια.
Τα τελευταία της ανίχνευσης μολυσμένων προϊόντων στη Μεγάλη Βρετανία και την Ολλανδία εντείνουν την ανασφάλεια των πολιτών. Οι Γερμανικές Αρχές επιβεβαιώνουν εξαγωγές μολυσμένων αβγών και προϊόντων που παρασκευάζονται από αβγά στις παραπάνω χώρες.
Για την Ελλάδα, ο εκτατικός τρόπος εκτροφής των ζώων αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα, δεδομένου ότι δε χρησιμοποιούνται οι εντατικές μέθοδοι πάχυνσης με υψιθερμιδικά, λιπαρά σιτηρέσια, τα οποία συνήθως περιέχουν διοξίνες. Για το λόγο αυτό οφείλουμε να διαφυλάξουμε τη μορφή της παραδοσιακής ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας. Ωστόσο, οι εισαγωγές προϊόντων από τις ευρωπαϊκές χώρες αποτελούν αναμφίβολα κίνδυνο και για τη χώρα μας.
Η συγκεκριμένη υπόθεση ξυπνά μνήμες από το παρελθόν, αφού αντίστοιχο διατροφικό σκάνδαλο αποτέλεσε την αφορμή για τη θέσπιση πολύ αυστηρού νομικού πλαισίου όσον αφορά τηv ύπαρξη των εν λόγω ουσιών στα τρόφιμα και τις ζωοτροφές σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Η επιστημονικά τεκμηριωμένη μεγάλη τοξικότητα της συγκεκριμένης ουσίας-δεδομένης της πρόκλησης βλάβης στο ανοσοποιητικό σύστημα και στο νευρικό ιστό- αλλά και η ενοχοποίηση για καρκινογέννεση, επιβάλλουν την εγρήγορση των υγειονομικών αρχών και των ελεγκτικών μηχανισμών για την ανίχνευση και καταστροφή τροφίμων που τυχόν περιέχουν διοξίνες.
Το γεγονός επίσης της μόλυνσης των υδάτων, του εδάφους και του αέρα και κατ’ επέκταση της χλωρίδας και πανίδας με διοξίνες που παράγονται από ανεξέλεγκτες φωτιές σε τυχόν παράνομες χωματερές ή την ανεξέλεγκτη καύση πλαστικών υλικών και ελαστικών, αποτελεί ένα επιπρόσθετο ζήτημα για την προστασία των πολιτών στη χώρα μας.
Επειδή η προστασία της δημόσιας υγείας αποτελεί βασική υποχρέωση της πολιτείας,
Επειδή στη χώρα μας εισάγονται μεγάλες ποσότητες γαλακτοκομικών προϊόντων και κρέατος από τη Γερμανία,
Επειδή πέραν των εισαγόμενων τροφίμων, παράγοντας κινδύνου αποτελούν και οι εισαγόμενες ζωοτροφές,
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ:
4. Έχουν εισαχθεί στη χώρα μας ποσότητες τροφίμων ή ζωοτροφών από τις συγκεκριμένες μολυσμένες παρτίδες;
5. Ποια μέτρα έχουν ληφθεί για την προστασία των Ελλήνων καταναλωτών;
6. Ποιές οι ενέργειες του Υπουργείου σχετικά με την προφύλαξη του περιβάλλοντος από τη ρύπανση με παραγόμενες από καύση διοξίνες;
7. Είναι ο ΕΦΕΤ εξίσου αποτελεσματικός και άμεσος ως προς την ανταπόκρισή του σε τέτοια ζητήματα, μετά την αποκοπή του από το ΥπΑΑ&Τα»;
































