Την ανάγκη ενίσχυσης του ρόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αντιμετώπισης της ανόδου του ευρωσκεπτικισμού υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος ανοίγοντας τις εργασίες του άτυπου συμβουλίου Γενικών Υποθέσων που συνέρχεται στην Αθήνα.
Όπως είπε, οι ευρωεκλογές κατέδειξαν ότι το «κοινό μας σπίτι», δηλαδή η Ε.Ε., βρίσκεται σήμερα σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και χρειάζονται άμεσες πολιτικές πρωτοβουλίες για να ξανακερδίσει η Ευρώπη την εμπιστοσύνη των πολιτών της.
Αναλύοντας τα πολιτικά προβλήματα που αναδείχθηκαν από την ευρωκάλπη, ο κ. Βενιζέλος στάθηκε ιδιαίτερα στην άνοδο της Ακροδεξιάς, για την οποία επανέλαβε ότι είναι λάθος να την ταυτίζουμε μόνο με την οικονομική κρίση, καθώς, όπως επισήμανε, υπήρξε άνοδος του φαινομένου και σε χώρες που δεν αντιμετωπίζουν μείζονα οικονομικά προβλήματα, καθώς επίσης και στο ζήτημα του ευρωσκεπτισμού.
Μάλιστα, παρατήρησε ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε όχι μόνο τον πολιτικό αλλά και τον οικονομικό ευρωσκεπτικισμό, που σχετίζεται άμεσα με τις ευρωπαϊκές πολιτικές στα θέματα της οικονομίας.
Ειδική αναφορά έκανε και στο θέμα της ανάπτυξης, της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και υπογράμμισε ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες επιθυμούν τον συνδυασμό των ευρωπαϊκών και εθνικών πολιτικών για την επίτευξη των καλύτερων δυνατών αποτελεσμάτων.
Σχετικά με τη διαδικασία της επιλογής του νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και της πλήρωσης όλων των κρίσιμων θέσεων της θεσμικής δομής της Ένωσης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε ότι πρέπει να αναγνωριστεί ο ενισχυμένος ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και οι σχέσεις μεταξύ του Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι χρειάζεται η διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης αφήγησης για την Ευρώπη. Μιας αφήγησης, που όπως είπε, «απαιτεί συμφωνίες μεταξύ των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων και μεταξύ των κρατών μελών».
Στο περιθώριο του άτυπου Συμβουλίου, ο κ. Βενιζέλος είχε συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Ι. Κασουλίδη, καθώς και με τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βρετανίας Ντέιβιντ Λίβινγκτον.
Πηγή: naftemporiki.gr