Με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των εταίρων του έργου «Σχέδια Δράσης Παραποτάμιων Περιοχών» στις 11 και 12 Μαρτίου 2014 στην Κοζάνη.
Κατά τη διάρκεια του διημέρου αναλύθηκαν οι σημαντικότερες πτυχές του έργου και εξετάστηκαν οι διαδικασίες με τις οποίες θα μπορούσαν τα τελικά αποτελέσματα να ενσωματωθούν στις βασικές περιφερειακές πολιτικές προς όφελος των τοπικών κοινωνιών των εταίρων που συμμετέχουν στην προσπάθεια αυτή.
Στόχος του έργου TRAP είναι η ολοκληρωμένη ανάπτυξη ποταμών και παραποτάμιων περιοχών μέσω της ανταλλαγής καλών πρακτικών μεταξύ των εταίρων που συμμετέχουν στο έργο και της βελτίωσης των σχετικών πολιτικών και εργαλείων που εφαρμόζονται.
Ειδικότερα, το TRAP μέσω της ανταλλαγής των καλών πρακτικών μεταξύ των εταίρων, φιλοδοξεί να συμβάλλει σε περιφερειακό επίπεδο στην εφαρμογή:
της Οδηγίας 60/2000 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου για τα Νερά,
της Συνθήκης της 20.10.2000 του Συμβουλίου της Ευρώπης για το Τοπίο και
της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020» της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μια έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη.
Μέχρι σήμερα, που το έργο διανύει την τελευταία του φάση, οι εταίροι του έργου έχουν προχωρήσει:
στην καταγραφή των καλών πρακτικών που έχουν αναπτύξει στο παρελθόν αναφορικά με τη στοχοθεσία του έργου,
στην εκδήλωση ενδιαφέροντος εκ μέρους όλων των εταίρων για το ποιες πρακτικές θα μπορούσαν να υιοθετηθούν από τις αντίστοιχες περιφέρειές τους προκειμένου να εφαρμοστούν στο πλαίσιο των αναπτυξιακών προγραμμάτων τους,
στην διαμόρφωση ενός Περιφερειακού Σχεδίου Ενσωμάτωσης των Καλών Πρακτικών, το οποίο θα καθορίζει το μεθοδολογικό πλαίσιο ένταξης των καλών πρακτικών στον περιφερειακό προγραμματισμό, λαμβάνοντας υπ’ όψη τις ιδιαίτερες συνθήκες της κάθε περιοχής, τις διαδικασίες σχεδιασμού και δημοκρατικού προγραμματισμού και το χρηματοδοτικό πλαίσιο για την υλοποίησή τους,
τη διαμόρφωση ενός «Ελκυστικού Περιφερειακού Αναπτυξιακού Μοντέλου» το οποίο μπορεί να αποδειχθεί ως ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο αξιολόγησης πολιτικών και παρεμβάσεων σε περιφερειακό επίπεδο, αξιοποιήσιμο από τις περιφερειακές και τοπικές αρχές κατά τον αναπτυξιακό τους προγραμματισμό.
Εκ μέρους της ΑΝΚΟ, που είναι ο μοναδικός εταίρος από την Ελλάδα, εκδηλώθηκε το ενδιαφέρον για τρεις καλές πρακτικές οι οποίες αφορούν:
1. Στην διαμόρφωση στρατηγικής marketing υδάτινου τουρισμού
2. Στην ανάπτυξη ήπιων τουριστικών παρεμβάσεων αναψυχής και αθλητισμού στα υδάτινα οικοσυστήματα
3. Στην ανάπτυξη και εφαρμογή εργαλείου αξιολόγησης των επιπτώσεων από την υλοποίηση επενδύσεων σε παραποτάμιες περιοχές.
Από την άλλη πλευρά, εκ μέρους μερικών εταίρων εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για την καλή πρακτική που αναπτύχθηκε από την ΑΝΚΟ στο πλαίσιο της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας LEADER + και αφορούσε τη διακρατική συνεργασία TRANSINTERPRET με αντικείμενο την «Διαχείριση ποιότητας της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς με ερμηνευτικά εργαλεία» με σκοπό την προσέλκυση τουριστικού ενδιαφέροντος.
Στην υλοποίηση του έργου συμμετέχουν 9 φορείς από χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συγκεκριμένα από Φινλανδία, Ιρλανδία, Μεγάλη Βρετανία, Ολλανδία, Σλοβενία, Λετονία Ρουμανία και Ελλάδα με την Αναπτυξιακή Δυτικής Μακεδονίας Α.Ε. – ΑΝΚΟ.
Στο πλαίσιο της συνάντησης των εταίρων κατά την 1η ημέρα πραγματοποιήθηκε στο Κοβεντάρειο απολογισμός των μέχρι σήμερα πεπραγμένων του έργου καθώς και ο προγραμματισμός των επόμενων βημάτων μέχρι τη λήξη του έργου στο τέλος του έτους 2014.
Αναφορικά με τα επόμενα βήματα εκ μέρους της ελληνικής πλευράς προσδιορίστηκε η μεθοδολογία ενσωμάτωσης των καλών πρακτικών στα προγραμματικά κείμενα του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για την νέα προγραμματική περίοδο 2014 – 2020 καθώς και στα αντίστοιχα κείμενα του Ε.Π. του Τοπικού Πόρου Ανάπτυξης για την περίοδο 2012 – 2016.
Στη συνάντηση της πρώτης ημέρας παραβρέθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Κοζάνης κ. Ιωάννης Σόκουτης, ο οποίος χαιρέτησε την εκδήλωση καταθέτοντας παράλληλα τη θέση της Περιφέρειας στα ζητήματα ανάπτυξης των παραποτάμιων και παραλίμνιων περιοχών, ενημερώνοντας για τις σημαντικές προσπάθειες που γίνονται στην Δυτική Μακεδονία αναφορικά με την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών ζητημάτων, ενώ στήριξε την προσπάθεια που επιχειρείται μέσω του έργου TRAP.
Κατά τη δεύτερη ημέρα της συνάντησης των εταίρων πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στην περιοχή υλοποίησης της καλής πρακτικής της ΑΝΚΟ στην περιοχή του Πενταλόφου, όπου οι εταίροι είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά το όλο περιεχόμενό της και να συμμετάσχουν σε “Εργαστήριο Ερμηνείας Περιοχών Φυσικής Κληρονομιάς” που έλαβε χώρα σε χώρο του ΚΕΠ του Δήμου Βοίου στον Πεντάλοφο.
Περισσότερες πληροφορίες:
ΑΝΚΟ – ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Α.Ε. / Διεύθυνση Προγραμμάτων 24610.24022 κ. Τάσος Σιδηρόπουλος, κ. Παναγιώτης Πτωχούλης fax:24610.38628, Φον Καραγιάννη 1-3, 50100 Κοζάνη