Νέος πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κοζάνης για τα επόμενα τρία χρόνια, είναι ο Βασίλης Τσιώτσιας, ο οποίος επικράτησε άνετα της αντιπάλου του Θεοδώρας Τσικαρδάνη, στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν προχτές Κυριακή.
Στην κάλπη προσήλθε σχεδόν το σύνολο των μελών του Δικηγορικού Συλλόγου Κοζάνης, ενώ έγιναν δύο ψηφοφορίες, μία για πρόεδρο και μία για διοικητικό συμβούλιο. Στην ψηφοφορία για πρόεδρο ο Β. Τσιώτσιας έλαβε 174 ψήφους έναντι 105 της Θ. Τσικαρδάνη. Από τα 314 εγγεγραμμένα μέλη ψήφισαν 293 δικηγόροι. Τα 279 ψηφοδέλτια ήταν έγκυρα, ενώ υπήρχαν 13 λευκά και 1 άκυρο.
Για το δ.σ. ο συνδυασμός Σύγχρονη Μαχητική Δικηγορία του Β. Τσιώτσια, έλαβε 189 ψήφους έναντι 97 ψήφων του συνδυασμού Νέα Δικηγορία Τώρα της Θ. Τσικαρδάνη. Ο πρώτος εκλέγει 7 συμβούλους και ο δεύτερος 2. Φυσικά στο δ.σ. συμμετέχουν και οι επικεφαλής των συνδυασμών. Συνολικά για το δ.σ. βρέθηκαν στην κάλπη 292 ψηφοδέλτια, εκ των οποίων 6 λευκά και 286 έγκυρα.
Από τον συνδυασμό Σύγχρονη Μαχητική Δικηγορία που κέρδισε τις εκλογές, εκλέγονται κατά σειρά ψήφων οι: Ελένη Διαμαντίδου 140, Ευστράτιος Καΐδης 102, Ζουμπουλία Γραΐδου 98, Θωμαή Παπατόλιου 93, Κωνσταντίνος Πελεκούδας 85, Ελισσάβετ Σπόντη 80 και Νικόλαος Τζήκας 77.
Από τον συνδυασμό Νέα Δικηγορία Τώρα εκλέγονται οι: Δήμητρα Τζούκα 55 και Ευθυμία Κυρατσού 55.
Το νέο δ.σ. είναι 11μελές, από 9μελές που ήταν μέχρι τώρα, ενώ η θητεία του είναι τριετούς διάρκειας. Η συγκρότηση σε σώμα θα γίνει στο αμέσως προσεχές διάστημα.
Ο νέος πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Κοζάνης, Βασίλης Τσιώτσιας, δήλωσε ότι «οι εκλογές των δικηγορικών συλλόγων της χώρας πραγματοποιήθηκαν σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο στην ιστορία του δικηγορικού σώματος. Ο νέος νόμος πλήττει πρώτα απ’ όλα τους μικρούς και νέους δικηγόρους, ενώ ευνοεί τα μεγάλα δικηγορικά γραφεία». Επίσης, οι βασικές αρχές και οι στόχοι της «Σύγχρονης Μαχητικής Δικηγορίας», εστιάζονται μεταξύ άλλων στα παρακάτω: «Πηγή Πρωτοβουλίας μας είναι η ανάγκη δράσης στην κρισιμότερη περίοδο της ιστορίας του δικηγορικού σώματος. Για να κατοχυρωθούν τα θεσμικά κεκτημένα, να συμπληρωθούν τα κενά, να αμβλυνθούν οι αντιξοότητες, να καλυφθούν οι αδυναμίες και παραλείψεις, να τεθούν νέοι στόχοι. Η δράση αυτή για να είναι αποτελεσματική, απαιτεί όραμα αλλά και ρεαλισμό.
Απαιτούνται τομές, ρήξεις και αγώνες δίχως σε καμία περίπτωση να επιτρέπεται η αμφισβήτηση του ρόλου της δικηγορίας ως λειτουργήματος, της κοινωνικής διάστασης των νομικών υπηρεσιών, της αξιοπρέπειας του δικηγόρου». Επίσης σε άλλο σημείο αναφέρεται:
«Εκτός από τα διαχρονικά και ολοένα επιτεινόμενα σοβαρότατα προβλήματα, ο κλάδος μας κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα δοκιμάζεται από αλλεπάλληλες, ιδιαίτερα επιβαρυντικές, νομοθετικές ρυθμίσεις, με κορυφαίες τις δυσμενέστατες αλλαγές που περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου για το αποκαλούμενο ‘άνοιγμα των επαγγελμάτων’ (κατάργηση των κατώτατων ορίων αμοιβών, κατάργηση των γεωγραφικών ορίων και διαφήμιση), οι οποίες θα εξαθλιώσουν τις ήδη δυσχερέστατες συνθήκες άσκησης του λειτουργήματός μας.
Απέναντι στις κρίσιμες για το μέλλον της δικηγορίας εξελίξεις δεν θα μείνουμε αδρανείς. Αυτές προκαθορίζουν τις δραστηριότητές μας».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ
































