Να μην κλείσει καμία δημόσια βιβλιοθήκη, μεταξύ των οποίων η Ιστορική “Μανούσεια” Βιβλιοθήκη Σιάτιστας, ζητούν οι βουλευτές του ΚΚΕ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, Ελενη Γερασιμίδου και Γιάννη Γκιόκας με ερώτηση που κατέθεσαν προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Στην ερώτησή του οι βουλευτές αναφέρουν συγκεκριμένα:
Πρόσφατα έγινε γνωστό ότι το Υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει τη συγχώνευση- κατάργηση 46 Δημόσιων Βιβλιοθηκών και σημαντικό αριθμό δημοτικών βιβλιοθηκών, σε όλη τη χώρα, μεταξύ αυτών και της Δημόσιας Κεντρικής Ιστορικής Βιβλιοθήκης Σιάτιστας «Μανούσεια» και της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Γρεβενών.
Οι σχεδιαζόμενες συγχωνεύσεις των βιβλιοθηκών δεν αφορούν μόνο στην εξοικονόμηση των δημόσιων πόρων, αλλά κυρίως αποτελούν πλευρά της ιδιωτικοποίησης και της παράδοσής τους στο ιδιωτικό κεφάλαιο, μεταξύ άλλων και μέσω Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.
Η πορεία είναι προδιαγεγραμμένη και ακολουθείται σε όλες τις ιδιωτικοποιήσεις: οι βιβλιοθήκες καταδικάζονται σε συρρίκνωση, και τελικά οδηγούνται στην κατεδάφιση των ελάχιστων όρων λειτουργίας και προσφοράς, την ίδια στιγμή που στα λαϊκά κυρίως στρώματα, στα παιδιά της φτωχής λαϊκής οικογένειας πληθαίνουν οι ανάγκες για δωρεάν ποιοτικό βιβλίο. Παράλληλα, οι συγχωνεύσεις και το κλείσιμο των βιβλιοθηκών θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια του πολύτιμου ιστορικού αρχειακού και άλλου υλικού.
Οι σύγχρονες ανάγκες σε ποιοτικό, προσβάσιμο δωρεάν βιβλίο στις πόλεις, στα χωριά, στις γειτονιές είναι τόσο μεγάλες σήμερα που όχι μόνο δε θα έπρεπε να κλείνουν βιβλιοθήκες, αλλά αντίθετα να ανοίγουν νέες, πλήρως εξοπλισμένες σε προσωπικό και υποδομές. Με αυτόν τον τρόπο θα έβρισκαν παράλληλα εργασιακή διέξοδο και οι απόφοιτοι των Τμημάτων Βιβλιοθηκονομίας, πάνω στο αντικείμενο που σπούδασαν. Επιπλέον, θα έπρεπε αυτές οι βιβλιοθήκες να είναι άμεσα συνδεδεμένες με την α΄βάθμια και β΄βάθμια εκπαίδευση, να αλληλοτροφοδοτούνται με υλικό και να στηρίζουν πολύπλευρα την εκπαιδευτική διαδικασία.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:
1. τι μέτρα προτίθεται να πάρει, ώστε καμιά δημόσια βιβλιοθήκη να μη βρεθεί σε μαρασμό, να μη συγχωνευθεί ή κλείσει;
2. να ανοίξουν άμεσα νέες βιβλιοθήκες, πλήρως εξοπλισμένες και με το απαραίτητο επιστημονικό και λοιπό προσωπικό, με χρηματοδότηση αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό, καλύπτοντας τις αυξανόμενες ανάγκες κυρίως των μαθητών, της νεολαίας της πόλης και της υπαίθρου.”