Στην κατάθεση της υπ’ αριθμ 9969/996/19.4.2013 Ερώτησης – Αίτησης Κατάθεσης Εγγράφων προέβη η Βουλευτής Κοζάνης και υπεύθυνη τομέα Ενέργειας και Ανάπτυξης των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Μακρή Ραχήλ, με θέμα τη μη χορήγηση δανείων σε σεισμόπληκτες περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας.
Η Βουλευτής, στα πλαίσια επίσκεψης της στη Σιάτιστα Κοζάνης, είχε τη δυνατότητα να ενημερωθεί από εκπροσώπους σεισμοπλήκτων της περιοχής σχετικά με το πρόβλημα τους που αφορά στην μη καταβολή χρηματοδότησης από τις τράπεζες, προς αποκατάσταση των ζημιών, όσων επλήγησαν από το σεισμό της 17ης Ιουλίου 2007.
Η περιοχή της Σιάτιστας ανήκει στις περιοχές στις οποίες θα παρέχονταν πιστωτικές διευκολύνσεις προς αποκατάσταση των ζημιών, σύμφωνα με την ΚΥΑ 14/Α32/2.12.2008 η οποία δημοσιεύτηκε στο υπ. αριθμ. 2542/Β/16.12.2008 ΦΕΚ.
Οι κάτοικοι που επλήγησαν από το σεισμό της 17ης Ιουλίου 2007, έχουν ολοκληρώσει όλες τις διαδικασίες που απαιτούνται για τη λήψη άτοκων δανείων, αναλόγως έχουν πράξει και οι αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ τελικώς απομένει μόνο η έγκριση των τραπεζών οι οποίες δηλώνουν κώλυμα, λειτουργώντας με απαράδεκτο τρόπο.
Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες στηρίζουμε το δίκαιο αίτημα όλων των κατοίκων της Δυτικής Μακεδονίας που επλήγησαν από το σεισμό της 17ης Ιουλίου 2007. Καμία τράπεζα δεν μπορεί να είναι υπεράνω του νόμου παρακωλύοντας μια νόμιμη διαδικασία.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης – Αίτησης Κατάθεσης Εγγράφων προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Οικονομικών
«Στην πρόσφατη επίσκεψη μου στην Σιάτιστα Κοζάνη ενημερώθηκα από τους σεισμόπληκτους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι είχαν πληγεί με τον σεισμό της 17ης Ιουλίου 2007, πως μέχρι σήμερα δεν έχουν χρηματοδοτηθεί από τις τράπεζες για την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν υποστεί τα ακίνητα τους.
Συγκεκριμένα στο από υπ αρίθμ 2542/Β/16.12.2008 ΦΕΚ δημοσιεύτηκε η ΚΥΑ 14/Α32/2.12.2008, η οποία αφορούσε την οριοθέτηση περιοχών και πιστωτικές διευκολύνσεις για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτίρια από το σεισμό της 17ης Ιουλίου 2007 σε περιοχές των Νομών Γρεβενών και Κοζάνης. Βασιζόμενοι στην συγκεκριμένη Κοινή Υπουργική Απόφαση οι πληγέντες προέβησαν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την λήψη των άτοκων δανείων που προβλέπονται για την αποκατάσταση των ζημιών στα σεισμόπληκτα ακίνητά. Επιπλέον σημειώνεται πως ο Τομέας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων Κοζάνης εξέδωσε όλες τις απαραίτητες άδειες επισκευής για τα εν λόγω κτίσματα.
Με την ολοκλήρωση των παραπάνω διαδικασιών τόσο οι δικαιούχοι όσο και οι αρμόδιες υπηρεσίες απευθύνθηκαν, όπως προβλεπόταν, στις Τράπεζες ζητώντας την χορήγηση των δανείων για την αποκατάσταση των ζημιών. Αντί χορήγησης όμως έλαβαν την άρνηση των πιστωτικών ιδρυμάτων με το αιτιολογικό πως δεν έχουν εντολή από τα κεντρικά, τα οποία όπως φαίνεται λειτουργούν περά και πάνω από το νομό.
Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι οι σεισμοπαθείς να μην μπορούν να επισκευάσουν τα ακίνητα τους τα οποία χρόνο με το χρόνο απαξιώνονται, καθώς οι ζημιές τους επιδεινώνονται συνεχώς.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί
1. Ποιες είναι οι ενέργειες που έχουν προβεί οι αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να χορηγηθούν τα παραπάνω δάνεια στου σεισμόπληκτους των περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας;
2. Με ποιο αιτιολογικό τα εμπλεκόμενα πιστωτικά ιδρύματα (Τράπεζες) αρνούνται πεισματικά να χορηγήσουν τα δάνεια στους δικαιούχους;
Επίσης ζητείται η κατάθεση των σχετικών εγγράφων, στην Ελληνική αντιπροσωπεία:
1. Τα έγραφα με βάση τα οποία έχουν ενημερώσει οι αρμόδιες υπηρεσίες τις τράπεζες για την χορήγηση των εν λόγω δανείων.
2. Τα έγγραφα με τα οποία τα πιστωτικά ιδρύματα αιτιολογούν την άρνηση χορήγησης των δανείων προς τους δικαιούχους.»