Επιστολή στον Υπουργό Ανάπτυξης Χρ. Φώλια απέστειλε ο Δήμαρχος Πτολεμαϊδας Γρηγόρης Τσιούμαρης σχετικά με την ανάγκη να ισχύσουν και στην περιοχή του λεκανοπεδίου τα όποια μέτρα προβλέπονται για τη Μεσοχώρα στο προτεινόμενο σχέδιο νόμου και να επανέλθει ο Ν.1280 / 2-9-1982 βάση του οποίου έγιναν όλες οι αναγκαστικές απαλλοτριώσεις στην περιοχή.
Η επιστολή έχει ως εξής:
Κύριε Υπουργέ,
Γνωρίζετε την μεγάλη προσφορά της Εορδαίας γενικά στην Εθνική οικονομία από την αξιοποίηση των πλουσίων κοιτασμάτων λιγνίτη που η φύση χάρισε στην περιοχή, καθώς και του Δήμου Πτολεμαΐδας για την εξασφάλιση της ενεργειακής (ηλεκτρικής) επάρκειας της χώρας.
Γνωρίζετε ακόμα το ακριβό τίμημα που πλήρωσε και πληρώνει ο λαός της περιοχής από την αντιμετώπιση όλων των ζητημάτων που έχουν σχέση με την εξόρυξη του λιγνίτη και τη λειτουργία των ΑΗΣ.
Με το νέο νομοσχέδιο που προωθείται σχετικά με την αντιμετώπιση και ρύθμιση ζητημάτων του Υδροηλεκτρικού έργου της Μεσοχώρας του Νομού Τρικάλων, αναδεικνύονται πάλι οι αδικίες που συντελέστηκαν σε βάρος της δικής μας περιοχής και η διαφορετική μεταχείριση που έχουμε από τη ΔΕΗ και το ίδιο το κράτος.
Συγκεκριμένα κύριε Υπουργέ, στο προτεινόμενο Σ/Ν καθιερώνονται ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους θιγόμενους, τηρούνται οι οδηγίες της Ε.Ε. και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των δικαιωμάτων του ανθρώπου, που στην δική μας περίπτωση δεν τηρήθηκαν.
Ειδικότερα
1. Στον τομέα των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων οι τιμές μονάδας αποζημιώσεων για κατοικίες, οικόπεδα και χωράφια έχουν μεγάλη διαφορά από εκείνες της περιοχής μας.
2. Και στην περιοχή μας όλες οι αναγκαστικές απαλλοτριώσεις και μετεγκαταστάσεις των οικισμών γίνονται για λόγους υψίστης δημόσιας ωφελείας, αλλά με διαφορετικά μέτρα και σταθμά όπως π.χ. στην Μεσοχώρα όλες οι απαλλοτριώσεις των χώρων μετεγκατάστασης, οι μελέτες και τα έργα υποδομής γίνονται με δαπάνες της ΔΕΗ.
3. Όλες οι απαλλοτριωμένες εκτάσεις της Μεσοχώρας που παύουν να είναι αναγκαίες για τους σκοπούς της ΔΕΗ διαμορφώνονται και παραχωρούνται στους ΟΤΑ στους οποίους ανήκουν γεωγραφικά.
Στην δική μας περίπτωση ο Ν. 1280 / 82 προέβλεπε το ίδιο για τις εκτάσεις όπου η ΔΕΗ ολοκλήρωσε την εξόρυξη του λιγνίτη και δεν χρειάζονται πλέον για τους σκοπούς της ΔΕΗ, όμως εδώ το 2001 αντί να εφαρμοστεί ο νόμος 1280/82, το Υπουργείο Ανάπτυξης το άλλαξε με την τροπολογία 2941/2001.
4, Στους θιγόμενους από τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις και μετεγκαταστάσεις ιδιοκτήτες ακινήτων της Μεσοχώρας η ΔΕΗ Α.Ε. δίνει και ένα εφάπαξ επίδομα κοινωνικής αποκατάστασης είκοσι χιλιάδων ευρώ (20.000).
Είναι μερικά μόνον από τα μέτρα που το Σχέδιο Νόμου προβλέπει για τη Μεσοχώρα και προκαλούν το περί δικαίου αίσθημα των πολιτών της περιοχής μας που αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας από το ίδιο το κράτος.
Παράκληση κύριε Υπουργέ στο προτεινόμενο Σ/Ν τα όποια μέτρα προβλέπονται για τη Μεσοχώρα να ισχύσουν και για τη δική μας περιοχή, και να επανέλθει ο Ν.1280 / 2-9-1982 βάση του οποίου έγιναν όλες οι αναγκαστικές απαλλοτριώσεις στην περιοχή μας, τον οποίο αντί το κράτος , που είναι ο θεματοφύλακας των νόμων, να τον εφαρμόσει τον άλλαξε, εν μία νυκτί, με το Ν.2941/2001. Έτσι αντί να αποκαταστήσει και να επιστρέψει η ΔΕΗ τις εκτάσεις που πήρε με αναγκαστικές απαλλοτριώσεις, αντί πινακίου φακής, και ολοκλήρωσε την εξόρυξη του λιγνίτη όχι μόνον τις ιδιοποιείται αλλά αποφεύγει και τις δαπάνες αποκαταστάσεως των εδαφών αυτών.
Ο Δήμαρχος Πτολεμαΐδας
Γρηγόρης Τσιούμαρης