Καθώς το σχολείο μας είναι στο στάδιο δημιουργίας της δικής του ηλεκτρονικής εφημερίδας, η υπεύθυνη καθηγήτρια της εφημερίδας μας κα. Γαστεράτου σκέφτηκε πως θα ήταν μία πολύ καλή ευκαιρία για τους νέους και παλιούς δημοσιογράφους της εφημερίδας να κάνουμε μία επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του Πτολεμαίου. Σκοπός μας ήταν να αντλήσουμε περισσότερες πληροφορίες σχετικές με μια ηλεκτρονική εφημερίδα, τις διαφορές της από μία έντυπη και επιπλέον να μάθουμε τα «μυστικά» ενός δημοσιογράφου.
Το πρώτο μέρος της επίσκεψής μας αφορούσε τη γνωριμία μας με τον ίδιο τον εκδότη του Πτολεμαίου, του Εορδαΐκού Παλμού, καθώς και της εφημερίδας μας, τον κ. Αντώνη Πουγαρίδη και την ενημέρωσή μας για την εκτύπωση μιας έντυπης εφημερίδας. Κύριο θέμα της συζήτησής μας αποτέλεσε η διαφορά μεταξύ ηλεκτρονικής και έντυπης εφημερίδας. Συγκεκριμένα, ο κ. Πουγαρίδης ισχυρίστηκε ότι μία ηλεκτρονική εφημερίδα δεν είναι κερδοφόρα, καθώς η εφημερίδα χρειάζεται διαφήμιση για να συντηρηθεί και το Ίντερνετ δεν είναι αποδοτικό σε αυτό τον τομέα. Επίσης, μία ακόμα διαφορά που επεσήμανε ο κ. Πουγαρίδης είναι η έκταση των κειμένων. Οι έντυπες εφημερίδες περιλαμβάνουν αρκετά μεγάλα κείμενα. Αντίθετα οι πληροφορίες μιας ηλεκτρονικής εφημερίδας είναι σύντομες, «ελαφριές», όπως τις χαρακτήρισε ο κ. Πουγαρίδης, διότι κύριος στόχος μιας εφημερίδας τέτοιου είδους είναι να προσελκύει τους αναγνώστες και να τους ενημερώνει ταχύτατα.
Η συζήτηση με την κ. Βασβατέκη, δημοσιογράφου του Πτολεμαίου και του Εορδαΐκού παλμού, αποτέλεσε αφορμή για τους «μικρούς δημοσιογράφους» να μάθουμε σχετικά με το βαθμό αξιοπιστίας μιας έντυπης και ηλεκτρονικής εφημερίδας, για τις δυσκολίες του επαγγέλματος αυτού και γιατί όχι, να ψάξουμε στην άκρη του μυαλού μας, μήπως το επάγγελμα του δημοσιογράφου είναι τελικά αυτό που ενδιαφέρει κάποιους από εμάς να ασκήσουν. Με λίγα λόγια, οι πληροφορίες μιας έντυπης εφημερίδας είναι πιο αξιόπιστες και πιο εξακριβωμένες καθώς οι δημοσιογράφοι εργάζονται σκληρά και υπάρχουν πολλές πιθανότητες να αναρτηθούν ειδήσεις και γεγονότα στο διαδίκτυο, τα οποία είναι «κλεμμένα» από μια έντυπη εφημερίδα, με αποτέλεσμα με αυτή τους την ενέργεια να παραπληροφορούν τον κόσμο. Σύμφωνα με την κ. Βασβατέκη, το επάγγελμα του δημοσιογράφου κρύβει μία γοητεία, ιδιαίτερα όταν ο δημοσιογράφος ανήκει στους τηλεαστέρες- δημοσιογράφους. Όμως, είτε ανήκεις είτε δεν ανήκεις στους τηλεαστέρες, πίσω από αυτήν τη γοητεία υπάρχει ο κόπος, η σκληρή δουλειά, η ευθύνη και η αξιοπιστία. Λέξη κλειδί της είναι η διασταύρωση πληροφοριών, η αντικειμενικότητα και το χρησιμότερο είναι η καλή χρήση της γλώσσας από τον δημοσιογράφο.
Τέλος, πληροφορηθήκαμε ότι από τις δέκα σχολικές εφημερίδες που τυπώνονταν κατά καιρούς στον Πτολεμαίο, τώρα τυπώνεται μόνο η δική μας. Αν και δεν αποτελεί ευχάριστη είδηση η διακοπή της κυκλοφορίας εντύπων, ιδιαίτερα μαθητικών που είναι και ελάχιστα, ωστόσο ακούγοντας αυτήν την είδηση ένα χαμόγελο άστραψε στο πρόσωπο όλων μας, το συναίσθημα της περηφάνιας μας κυρίευσε. Ήμασταν και είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να καταβάλλουμε προσπάθειες για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σχετικά με την εφημερίδα μας!
Κυριακή Αποστολίδου Β1