Σε έναν ιστορικό συμβιβασμό προχώρησε η ΔΕΗ στη διαμάχη της με έναν κάτοικο της Μαυροπηγής, τον κ. Βασίλη Χαϊτίδη, ο οποίος εμπόδιζε στα εξορυκτικά μηχανήματα της ΔΕΗ να εισέλθουν στο αγροτεμάχιο που καλλιεργεί στην περιοχή που θέλει η ΔΕΗ να επεκτείνει το Ορυχείο Μαυροπηγής.
Η αντιδικία αυτή είχε ως συνέπεια να είναι παγωμένες οι εργασίες επέκτασης του Ορυχείου Μαυροπηγής, καθώς ο κάτοικος εμπόδιζε οποιαδήποτε δραστηριότητα χωρίς να έχει τελεσιδικήσει η υπόθεση της αποζημίωσης για τις απαλλοτριωθείσα έκταση και της δεντροκαλλιέργειάς του.
Κατά την εξέταση των ασφαλιστικών μέτρων της ΔΕΗ για τη διοικητική αποβολή του κατοίκου της Μαυροπηγής, την Τετάρτη, παραβρέθηκαν πολλοί κάτοικοι της Μαυροπηγής για του εκφράσουν τη συμπαράστασή τους. Ωστόσο, η ΔΕΗ και ο κ. Χαϊτίδης κατέληξαν διά των δικηγόρων τους σε συμβιβασμό, καθώς συμφώνησαν και προχώρησαν στη σύνταξη ενός πρακτικού συμβιβασμού. Σύμφωνα με τον νομικό εκπρόσωπο του κ. Χαϊτίδη, δικηγόρο Δημήτρη Γαλογαύρο, στο πρακτικό αναφέρεται ότι συμφωνείται η μετάθεση του αιτήματος της απόδοσης του επίδικου αγροτεμαχίου για διάστημα δύο μηνών, εν όψει και της εκδίκασης του τακτικού δικαστηρίου που έχει η ΔΕΗ στις 29 Ιανουαρίου 2009 για την απόδοση της νομής της επίδικης έκτασης.
Παράλληλα η ΔΕΗ ανέλαβε και την υποχρέωση να διευκολυνθεί ο Χαϊτίδης στις όποιες απαιτήσεις έχει, να αναγνωριστεί ως δικαιούχος των συστατικών και των μερών του αγροτεμαχίου και να διευκολυνθεί ακόμη και στην οικονομική του ενίσχυση, στην καταβολή εξ ιδίων των χρημάτων (της αποζημίωσης) της ΔΕΗ, διαχωρίζοντας όμως και τις απαιτήσεις που έχει ο κάτοικος από το Ταμείο Παρακαταθηκών. «Ένα έναυσμα καλής συνεργασίας της ΔΕΗ» χαρακτήρισε τον συμβιβασμό αυτό ο κ. Γαλογαύρος.
Για «δείγμα καλής θέλησης της ΔΕΗ προς τους κατοίκους της περιοχής» έκανε λόγο και ο δικηγόρος της ΔΕΗ Άνθιμος Καγιόγλου, σημειώνοντας ότι αυτό το απέδειξε έμπρακτα η ΔΕΗ καταθέτοντας την αποζημίωση για έναν αγρό του οποίου η κυριότητα δεν ανήκει στον κ. Χαϊτίδη (ενοικιαστής). Η ΔΕΗ, σύμφωνα με τον κ. Καγιόγλου, ανέλαβε και υποχρεώσεις πέραν αυτών που συνηθίζονται, να καταβάλλει την αποζημίωση στον κ. Χαϊτίδη αμέσως μετά την αναγνώρισή του ως δικαιούχου. «Με αυτή την αντιμετώπιση η ΔΕΗ έδειξε το καλό της πρόσωπο, το κοινωνικό της πρόσωπο προς τους κατοίκους και έτσι ανοίγει ένας δρόμος επίλυσης των διαφορών –όταν ανακύπτουν- συμβιβαστικά», είπε.
Ο συμβιβασμός αυτός έχει στην πραγματικότητα προλάβει το τακτικό δικαστήριο που θα εξέταζε την τακτική προσφυγή της ΔΕΗ, η οποία έχει προσδιοριστεί για τις 29 Ιανουαρίου, καθώς η ΔΕΗ θα αρχίσει εργασίες στο Ορυχείο μία εβδομάδα νωρίτερα και ο κάτοικος θα έχει απόλυτα ευνοϊκή συμπεριφορά της ΔΕΗ στη διαδικασία αναγνώρισής του, αφού από τον συμβιβασμό βγαίνουν κερδισμένα και τα δύο μέρη.
Ο αντίδικος της ΔΕΗ κ. Χαϊτίδης αρκέστηκε στην ακόλουθη δήλωση: «Μετά τη σημερινή εξέλιξη αποδεικνύεται ότι οι αγώνες δεν πηγαίνουν χαμένοι και οποιοσδήποτε κι αν είναι απέναντι, ακόμα και η ΔΕΗ, αν έχει δίκιο το βρίσκεις. Αρκεί να παλέψεις».
Την ικανοποίησή του για την εξέλιξη αυτή εξέφρασε και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πτολεμαϊδας, Αναστάσιος Τσιλφίδης, καθώς η διαμάχη αυτή είχε αντίκτυπο στην επέκταση του ορυχείου καθώς απειλούσε την ομαλή τροφοδοσία του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, αλλά και την εργασία εκατοντάδων συμβασιούχων της ΔΕΗ και στους εργολάβους.
Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ