Και αναστολή λειτουργίας του Ιατρείου Πόνου Λόγω της απόσπασης αναισθησιολόγου για να καλυφθεί η έλλειψη αναισθησιολόγων στο νοσοκομείο Κοζάνης
Καίριο χτύπημα δέχεται ο χειρουργικός τομέας του Μποδοσάκειου νοσοκομείου Πτολεμαΐδας, στο οποίο εκτελούνται πάνω από 3.500 χειρουργεία ετησίως, προκειμένου να μπαλωθεί το πρόβλημα που προέκυψε με την έλλειψη αναισθησιολόγων στο Μαμάτσειο νοσοκομείο Κοζάνης. Καθώς, η λύση που δόθηκε για να καλυφθεί το κενό που έχει προκληθεί στον χειρουργικό τομέα του νοσοκομείου της Κοζάνης, αφού λόγω συνταξιοδότησης της μιας εκ των τριών αναισθησιολόγων και την απουσία λόγω ασθένειας της δεύτερης, μένει πλέον με έναν αναισθησιολόγο, είναι η απόσπαση ενός εκ των τριών αναισθησιολόγων του Μποδοσάκειου νοσοκομείου, με συνέπεια να μένουν στον αέρα δεκάδες προγραμματισμένα χειρουργεία.
Ειδικότερα, πριν προλάβει να στεγνώσει το μελάνι της ανακοίνωσης που εξέδωσε την Τετάρτη 23 Απριλίου η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Δυτικής Μακεδονίας, με την οποία κατήγγειλε «την κυβερνητική πολιτική που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια, όχι πλέον στην υποβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας, αλλά στην εξαφάνισή τους», η ΕΙΝΔΥΜ εξέδωσε το βράδυ της ίδιας μέρας και δεύτερη ανακοίνωση στην οποία αναφέρει: «Σε ανακοίνωση της ΕΙΝΔΥΜ με σημερινή ημερομηνία (23/4/14) καταγγέλλαμε το γεγονός της αναστολής λειτουργίας του χειρουργικού τομέα του Μαμάτσειου Νοσοκομείου Κοζάνης λόγω της έλλειψης αναισθησιολόγων, μετά από συνταξιοδότηση μιας αναισθησιολόγου, με την ταυτόχρονη ασθένεια της δεύτερης. Και αντί οι ιθύνοντες να αποφασίσουν να πιέσουν την κεντρική εξουσία για την λύση του προβλήματος, επέλεξαν την εύκολη λύση. Την απόσπαση ενός αναισθησιολόγου από το Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας- από τους τρεις υπάρχοντες, στο Νοσοκομείο Κοζάνης με αποτέλεσμα αντί να λύσουν ένα πρόβλημα να δημιουργήσουν ταυτόχρονα προβλήματα και στα δύο Νοσοκομεία. Έτσι λοιπόν οι ίδιοι που μέχρι πρότινος θεωρούσαν ότι στην Πτολεμαΐδα για την εύρυθμη λειτουργία του Αναισθησιολογικού Τμήματος χρειάζονται 4 αναισθησιολόγοι και για τον λόγο αυτόν προκήρυξαν επανειλημμένως θέση επικουρικού γιατρού αναισθησιολόγου, χωρίς να υπάρξει ανταπόκριση από κανέναν στο αίτημα, αποφάσισαν ξαφνικά ότι μπορεί να λειτουργήσει με δύο αναισθησιολόγους.»
Η ΕΙΝΔΥΜ επισημαίνει μάλιστα τα εξής: «Γεννώνται πολλά ερωτήματα βεβαίως στα οποία κάποιος θα πρέπει να δώσει απαντήσεις. Είναι δυνατόν ένα Νοσοκομείο με πλήρως αναπτυγμένα τμήματα στον χειρουργικό τομέα να μπορεί να καλυφθεί με δύο αναισθησιολόγους , οι οποίοι καλούνται να εφημερεύουν για 15 ημέρες τον μήνα, χωρίς να δημιουργούνται κίνδυνοι για τους ασθενείς που περιθάλπουν; Και αν ναι ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη για οτιδήποτε συμβεί;
Ένα σύστημα που ήδη λειτουργεί προβληματικά λόγω των μνημονιακών πολιτικών που έχουν επιβάλλει την αποψίλωση των Νοσοκομείων σε προσωπικό, ιατρικό και νοσηλευτικό, έχει σαν αποτέλεσμα την οριακή του λειτουργία που καταρρέει μόλις συμβεί και ασθενήσει κάποιος από το προσωπικό. Το αποτέλεσμα είναι να γίνεται πλέον προβληματικό. Και τότε παρεμβαίνουν οι “ιθύνοντες” για να το κάνουν επικίνδυνο.»
Η ΕΙΝΔΥΜ κάνει μνεία και στη χρονική στιγμή που συμβαίνουν όλα αυτά, δηλαδή με τις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση προ των πυλών, όπου «Όλοι υπόσχονται ότι θα λύσουν τα σοβαρά προβλήματα.» Τούς καλεί λοιπόν «να πάρουν θέση για τα προβλήματα που ταλανίζουν τα δύο Νοσοκομεία και να πιέσουν να δοθούν λύσεις μόνιμες και αξιοπρεπείς. Ιδού λοιπόν πεδίον δόξης λαμπρό για να αποδείξουν ότι και θέλουν και μπορούν να βοηθήσουν επιτέλους αυτόν τον τόπο.»
Για «χτύπημα στην καρδιά του Μποδοσάκειου, καθώς αποδυναμώνεται πλέον ο πιο δυναμικός χειρουργικός τομέας της Δυτικής Μακεδονίας», έκαναν χθες λόγο γιατροί του Μποδοσάκειου, αφού μονάχα για χθες ήταν προγραμματισμένα 8 χειρουργεία. Παράλληλα, οι γιατροί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την επισφάλεια όσων χρειαστεί να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση, αλλά και για την σωματική και ψυχική υγεία του αναισθησιολόγου που αποσπάται στο νοσοκομείο Κοζάνης, λόγω επαγγελματικής εξουθένωσης, αφού καλείται να εφημερεύει επί 11 συνεχείς ημέρες και στα δύο νοσοκομεία, εκτός φυσικά από το να εργάζεται τα πρωινά στο Μαμάτσειο. Κι αυτό, την ώρα που ο Νόμος απαγορεύει- για λόγους ασφαλούς αναισθησίας- να είναι περισσότερο από 6 ώρες ο αναισθησιολόγος στο χειρουργείο.
Το πλέον σημαντικό ωστόσο, όπως επισημαίνει και ο πρόεδρος της ΕΙΝΔΥΜ Χρήστος Κατσίνας, είναι ότι με την απόσπαση του ειδικού αναισθησιολόγου του Μποδοσάκειου με εξειδίκευση στην επείγουσα ιατρική, και συγκεκριμένα του επιμελητή Β΄, Σάββα Γιασσά, στο Μαμάτσειο νοσοκομείο Κοζάνης, καταργείται ουσιαστικά και η λειτουργία του Ιατρείου Πόνου που στήθηκε μετά κόπων και βασάνων στο Μποδοσάκειο πριν λίγα μόλις χρόνια και στο οποίο βρίσκουν ανακούφιση καρκινοπαθείς και πάσχοντες από χρόνιες οστεοαρθροπάθειες, καθώς οι δύο εναπομείναντες αναισθησιολόγοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν και στις ανάγκες του ιατρείου αυτού.
Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι ενώ ο αναισθησιολόγος του Μποδοσάκειου που αποσπάται στο Μαμάτσειο, έχει κριθεί ικανός για τη θέση του επιμελητή Α΄, όχι μία αλλά δύο φορές, η εκλογή του δεν επικυρώνεται από την κοινή διοίκηση των δύο νοσοκομείων- για αδιευκρίνιστους λόγους- παρόλο ότι η έγκριση αυτή θα άνοιγε το δρόμο για την προκήρυξη και της τέταρτης θέσης αναισθησιολόγου που προβλέπεται στο οργανόγραμμα του Μποδοσάκειου νοσοκομείου.
Το στοιχείο αυτό μάλιστα προξενεί μεγάλη εντύπωση μεταξύ του ιατρικού προσωπικού του Μποδοσάκειου, μέλη του οποίου επισημαίνουν ότι αν και τα δύο νοσοκομεία της Π.Ε. Κοζάνης είναι ισοδύναμα πλέον σε κλίνες- στα “χαρτιά” μονάχα, το νοσοκομείο στερείται την τέταρτη θέση αναισθησιολόγου που έχει ανάγκη, καθώς σε αυτό πραγματοποιούνται οι περισσότερες χειρουργικές επεμβάσεις από όλα τα νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας. Συγκεκριμένα, από τις αρχές του 2014 μέχρι 23 Απριλίου είχαν γίνει 900 χειρουργεία, την ώρα που στο Μαμάτσειο νοσοκομείο δεν ξεπέρασαν το ίδιο διάστημα τα 350 χειρουργεία, τα περισσότερα μάλιστα με τοπική αναισθησία καθώς στην πλειοψηφία τους ήταν οφθαλμολογικά.
Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ