Το μέλλον της ΔΕΗ, αλλά και η ανατροπή των εργασιακών και ασφαλιστικών σχέσεων των εργαζομένων βρέθηκαν στο επίκεντρο του 10ου γενικού συμβουλίου του Σωματείου Ενέργειας/ΔΕΗ «Σπάρτακος», που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στην Σχολή των Ορυχείων της ΔΕΗ, παρουσία στελεχών της επιχείρησης, ενώ εγκρίθηκαν ο απολογισμός δράσης του σωματείου και ο προγραμματισμός δράσης για το επόμενο διάστημα.
Πλούσιο χαρακτήρισε τον απολογισμό του συνδικάτου ο πρόεδρος του «Σπάρτακου» Γιώργος Αδαμίδης, επισημαίνοντας ότι ανέπτυξε πολλές δράσεις και έδωσε αρκετές μάχες το διάστημα που πέρασε για το συμφέρον της ΔΕΗ, των εργαζομένων της και την περιοχής και τόνισε ότι θα συνεχίσει τον αγώνα καθώς το μέλλον της περιοχής είναι συνυφασμένο με το μέλλον της ΔΕΗ. Εξέφρασε μάλιστα την άποψη ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα αναφορικά με τη ΔΕΗ.
Ο κ. Αδαμίδης έκανε επίσης αναφορά στη σφοδρή επίθεση που δέχονται τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, λέγοντας ότι τα μέτρα που υπαγορεύει το μνημόνιο οδηγούν στα χρόνια της βαρβαρότητας, της εξαθλίωσης και της αναξιοπρέπειας και τόνισε ότι τα θέματα αυτά. ασφαλιστικό, η διατήρηση του 51% στη ΔΕΗ και ενδεχόμενη πώληση μονάδων είναι αδιαπραγμάτευτα, είναι «κόκκινες γραμμές» για το συνδικάτο.
Μονόδρομο χαρακτήρισε την αντίσταση στα αντεργατικά και αντιασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης ο γενικός γραμματέας του «Σπάρτακου» Κώστας Βασιλειάδης, επισημαίνοντας ότι είναι αδιαπραγμάτευτο να αλλάξει χέρια το πλειοψηφικό πακέτο (51%) μετοχών της ΔΕΗ που ανήκει στο δημόσιο.
Στους στόχους που περιλαμβάνει το πρόγραμμα δράσης που παρουσίασε εντάσσεται η κατασκευή νέων σύγχρονων αντιρρυπαντικών μονάδων σε Πτολεμαΐδα και Μελίτη με καύσιμο εγχώριο λιγνίτη και η κατασκευή 6ης μονάδας στον Αγίου Δημητρίου και 3ης μονάδας στο Αμύνταιο «για να έχει μέλλον η περιοχή», με παράλληλη ανάπτυξη επιχειρήσεων που θα έχουν άμεση σχέση με τις δραστηριότητες της ΔΕΗ, την ανάπτυξη και χρήση ΑΠΕ, φωτοβολταϊκών πάρκων από την επιχείρηση και αποκατάσταση του περιβάλλοντος στα ορυχεία, καθώς όπως ανέφερε «είναι κάτω του μετρίου».
Σε επαγρύπνηση κάλεσε τους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής ο αναπλ. πρόεδρος του «Σπάρτακου» Πέτρος Ταταρίδης και όχι μόνο για την κατεδάφιση του εργασιακού και ασφαλιστικού, αλλά και επειδή οι εξελίξεις που έχουν σχέση με το ενεργειακό και τη ΔΕΗ είναι δυσοίωνες. Επισήμανε ότι «σε μια δεκαετία θα ερημώσει ο τόπος μας», διότι με βάση τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης «θα έχουμε κλείσιμο μονάδων, 14 από τις 16 όταν η προοπτική είναι να ανοίξουν μόνο δύο νέες μονάδες, με αποτέλεσμα να χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας, πολλά χρήματα από την τοπική αγορά και οι εργαζόμενοι θα βρεθούν σε ακόμα χειρότερη θέση». Απηύθυνε λοιπόν πρόσκληση στο λαό να ξεσηκωθεί για μια ΔΕΗ που θα ανήκει 100% στο δημόσιο, με αποκλειστικότητα στην παραγωγή, μεταφορά και διανομή ηλεκτρικής ενέργειας, για ΔΕΗ στην υπηρεσία του λαού.
Τις εργασίες του «Σπάρτακου» χαιρέτησε ο διευθυντής του ΛΚΔΜ (Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας) Παναγιώτης Νικολακάκος, ο οποίος κάλεσε όλους, στελέχη, εργαζόμενους και συνδικαλιστές να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων «γιατί είναι δύσκολοι οι καιροί που διανύουμε», όπως είπε. Αναφερόμενος δε στο θέμα του περιβάλλοντος είπε ότι «όλοι πρέπει να έχουμε κουλτούρα και να ενδιαφερόμαστε για να προστατεύουμε το περιβάλλον».
Προτροπή να συνεχίσει να είναι ενοχλητικός ο «Σπάρτακος» απηύθυνε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων της ΔΕΗ στο Δ.Σ. της επιχείρησης Γιάννης Καραβασίλης. Τόνισε ότι το επόμενο διάστημα το συνδικάτο πρέπει να αναπτύξει πλούσια δράση «γιατί η ΔΕΗ βρίσκεται στο στόχαστρο από τα μεγάλα ντόπια και ξένα συμφέροντα» και πρέπει το συνδικαλιστικό κίνημα ενωμένο να αποκρούσει αυτές τις επιθέσεις που θίγουν το μέλλον της επιχείρησης, αλλά και να παλέψει για την βελτίωση της καθημερινότητας των εργαζομένων και να απαιτήσει περισσότερες προσλήψεις για την περιοχή.
Τα συγχαρητήριά του για την πρωτοβουλία του «Σπάρτακου» να διοργανώσει παράλληλα με το γενικό του συμβούλιο ημερίδα αναφορικά με τους περιβαλλοντικούς ρύπους εξέφρασε ο δήμαρχος Αμυνταίου Κώστας Θεοδωρίδης, επισημαίνοντας ότι οι εκπομπές ρύπων των δύο μονάδων του ΑΗΣ Αμυνταίου είναι πολύ πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια, γι’ αυτό και επιβάλλεται η διεκδίκηση κατασκευή νέας μονάδας στο Αμύνταιο.
Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ