Εκτός λειτουργίας τέθηκαν 7 ατμοηλεκτρικές μονάδες της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία, λόγω της έναρξης των 48ωρων απεργιακών κινητοποιήσεων που κήρυξε από τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, αντιδρώντας στο ξεπούλημα της μεγαλύτερης δημόσιας επιχείρησης της χώρας μας.
Συγκεκριμένα, εκτός συστήματος βγήκαν από το βράδυ της Κυριακής η 4η μονάδα του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, οι μονάδες 1 και 2 του ΑΗΣ Καρδιάς, οι μονάδες 1 και 4
του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, ο ΑΗΣ Μελίτης και η 1η μονάδα του ΑΗΣ Αμυνταίου- Φιλώτα, συνολικής ισχύος 2.130ΜW, ενώ εκτός συστήματος έχουν τεθεί σε όλη τη χώρα 9 μονάδες (Λαύριο και μία στη Μεγαλόπολη), η συνολική ισχύς των οποίων αγγίζει τα 3.000ΜW σύμφωνα με τους απεργούς, ενώ για 2.500ΜW εκτός συστήματος κάνει λόγο σχετικό δελτίο Τύπου της ΔΕΗ.
Στο μεταξύ, η καθολική αντίθεση φορέων, εργαζομένων και κατοίκων της Δυτικής Μακεδονίας στην περεταίρω μετοχοποίηση της ΔΕΗ, εκφράστηκε στο μεγάλο συλλαλητήριο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής στην Κεντρική Πλατεία της Πτολεμαΐδας, στο οποίο συμμετείχαν ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, δήμαρχοι και εκπρόσωποι φορέων της περιοχής.
Ανοιχτό παραμένει πάντως το ενδεχόμενο νέας συνάντησης της ΓΕΝΟΠ με το υπουργείο την Τετάρτη ή την Πέμπτη.
Κάλεσμα σε δυνατό και ανυποχώρητο αγώνα, «στην πιο μεγάλη μάχη», απηύθυνε στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος, ο οποίος μίλησε για την έναρξη μιας «λυσσαλέας μάχης με το κεφάλαιο, την τρόικα και το μνημόνιο» και τόνισε ότι οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ δεν έχουν καμία άλλη επιλογή παρά «να σταματήσουν τις βάρβαρες και αντιλαϊκές πολιτικές τους που φράζουν το μέλλον και μετατρέπουν τους εργαζόμενους σε σύγχρονους δούλους» και πρόσθεσε: « Πολλοί άνθρωποι στη ζωή τους αργότερα μετάνιωσαν που την κρίσιμη στιγμή δεν βρέθηκαν εκεί που έπρεπε. Εμείς, και να είναι σίγουρη η κυβέρνηση, δεν θα μετανιώσουμε γιατί θα ήμαστε εκεί. Όρθιοι, αγέρωχοι θα κάνουμε το χρέος και το καθήκον μας απέναντι στην επιχείρηση που φτιάχτηκε με το υστέρημα του ελληνικού Λαού».
Στην οργή των εργαζομένων ενάντια στη βάρβαρη κι απάνθρωπη επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι, αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας της ΓΕΝΟΠ Κώστας Κατσαρός, τονίζοντας: «οι κυβερνήσεις αλλάζουνε αλλά με τον ανασχηματισμό αλλάξανε μόνο πρόσωπα. Η πολιτική παραμένει ίδια. Άρα και εμείς συνεχίζουμε τους αγώνες μας. Με το μεσοπρόθεσμο διαλύουν και ξεπουλάν την επιχείρηση, διαλύουν το ασφαλιστικό» και κάλεσε τον υπουργό Οικονομικών κ. Βενιζέλο, «που είναι ο κύριος υπεύθυνος για τη νομιμότητα του ασφαλιστικού μας, να πάρει άμεσα θέση», ενώ κάλεσε επίσης την ελληνική κοινωνία να συμπαρασταθεί στον αγώνα ενάντια στο ξεπούλημα της ΔΕΗ. Ζήτησε τέλος την κατανόηση του κόσμου για τυχόν διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, αφού «απεργία χωρίς να υπάρχουν διακοπές δεν είναι δυνατή».
Στην μαχητικότητα και αποφασιστικότητα της ΓΕΝΟΠ αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος της ΣΑΔ Λευτέρης Παλούκας, υπογραμμίζοντας ότι το συνδικάτο δεν θα επιτρέψει να περάσει το ξεπούλημα της ΔΕΗ, αλλά και ότι πρέπει να βρεθούν όλοι μπροστά στις πύλες των εργοστασίων για να προστατέψουν τα δικαιώματα των εργαζομένων, της επιχείρησης και της κοινωνίας.
Την αντίθεσή του στη νέα μετοχοποίηση της ΔΕΗ τόνισε ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής, επισημαίνοντας ότι « το ζήτημα των εξελίξεων στον ενεργειακό τομέα είναι ζωτικής σημασίας για την πατρίδα μας. Ειδικότερα όμως για εμάς τους Δυτικομακεδόνες, ως το ενεργειακό κέντρο της πατρίδας μας και στον ευρύτερο βαλκανικό χώρο, τα ζητήματα αυτά είναι ζωτικής σημασίας για το αύριο του τόπου και της κοινωνίας μας». Τόνισε μάλιστα ότι «ως τοπική κοινωνία σε κανένα δεν δώσαμε λευκή επιταγή για να διαχειριστεί αυτά τα ζητήματα. Ως περιφέρεια και περιφερειακό συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας έχουμε και θέση και άποψη και πρόταση και παρέμβαση σε πολυεπίπεδα σημεία και μέχρι σήμερα το έχουμε κάνει». Σημείωσε μάλιστα ότι στον προεκλογικό αγώνα των τελευταίων εθνικών εκλογών αλλά και σε οποιοδήποτε εκλογικό αγώνα «από κανένα δεν τέθηκε ζήτημα μείωσης του πλειοψηφικού πακέτου στη ΔΕΗ Α.Ε.. Επομένως, τα ζητήματα είναι μείζονα και έχουν να κάνουν και με την υπευθυνότητα μας και τη στάση έναντι της κοινωνίας αλλά και την ενότητα του αγώνα για ένα καλύτερο αύριο».
Την έντονη αντίθεσή τους στην ιδιωτικοποίηση και μετοχοποίηση της ΔΕΗ με την πώληση του 17% των μετοχών της, εξέφρασαν στις ομιλίες τους και οι δήμαρχοι της ευρύτερης περιοχής και συγκεκριμένα οι δήμαρχοι: Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου,
Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας, Φλώρινας Γιάννης Βοσκόπουλος, Αμυνταίου Μάκης Ιωσηφίδης και Σερβίων- Βελβεντού Βασίλης Κωνσταντόπουλος.
Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ