Πρόσκληση συμμετοχής στις εκλογικές αρχαιρεσίες του Σωματείου Συνταξιούχων ΔΕΗ Εορδαίας που πραγματοποιούνται τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου απηύθυνε την Πέμπτη η απερχόμενη διοίκηση στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση του σωματείου, όπου εγκρίθηκε πανηγυρικά ο διοικητικός και οικονομικός απολογισμός.
Ο απερχόμενος πρόεδρος Κων/νος Ανδρεάδης, τόνισε την ανάγκη η νέα διοίκηση που θα εκλεγεί να ασχοληθεί ενεργά με τα σοβαρά προβλήματα της ΔΕΗ ενόψει της περαιτέρω απελευθέρωσης του κλάδου της ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και των σοβαρών προβλημάτων του ασφαλιστικού τους φορέα και τη σοβαρή έλλειψη προσωπικού στο ασφαλιστικό ταμείο των εργαζομένων της ΔΕΗ (ΤΑΥΤΕΚΩ), καθώς, όπως ανέφερε, το πολυϊατρείο της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα αντιμετωπίζει σοβαρή έλλειψη ιατρών και ιδιαιτέρως διοικητικού προσωπικού, το οποίο μάλιστα παρά την ηρωική προσπάθεια που καταβάλλει δεν μπορεί να ανταποκριθεί στον μεγάλο φόρτο εργασίας.
Μόνο θετικό στοιχείο, σύμφωνα με τον κ. Ανδρεάδη, είναι ότι μετά από τις πιέσεις που άσκησε το σωματείο, καθώς έληξαν τον Μάιο του 2010 οι συμβάσεις των γιατρών, εγκρίθηκε η πρόσληψη 8 γιατρών με 4ωρη απασχόληση διαφόρων ειδικοτήτων (παθολόγος, μικροβιολόγος, καρδιολόγος, 2 οδοντίατροι, ουρολόγος και νευρολόγος). Ανακοίνωσε μάλιστα ότι το ταμείο θα προχωρήσει και στην υπογραφή συμβάσεων με γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων οι οποίοι θα εξετάζουν στα ιδιωτικά ιατρεία ασφαλισμένους της ΔΕΗ και θα πληρώνονται από το ταμείο.
Ο κ. Ανδρεάδης τόνισε όμως ότι, δυστυχώς, δεν βλέπει στον ορίζοντα λύση στο μεγάλο πρόβλημα πληρωμής διαφόρων δαπανών από το ταμείο, λέγοντας ότι παραμένουν απλήρωτα τα φαρμακεία από την 1η Αυγούστου 2010 και οι φαρμακοποιοί έχουν προειδοποιήσει ότι εάν δεν ολοκληρωθούν οι εργασίες πληρωμής μέχρι 28 Φεβρουαρίου από 1η Μαρτίου οι ασφαλισμένοι της ΔΕΗ θα υποχρεωθούν να πληρώνουν τα φάρμακα που προμηθεύονται.
Ιδιαίτερα σοβαρό χαρακτήρισε το θέμα της καταβολής του εφάπαξ σε όσους βγήκαν στη σύνταξη, καθώς οι οφειλές για εφάπαξ ανέρχονται σε 114 εκ. ευρώ ενώ ο προϋπολογισμός του ταμείου το 2011 για όλη τη χώρα ανέρχεται σε 40 εκ. ευρώ. Αντίστοιχο πρόβλημα, είπε, υπάρχει και με την καταβολή της διαφοράς παρακράτησης του 10% του εφάπαξ και της σύνταξης καθώς αυτή τη στιγμή τρέχουν οι λίστες του Δεκεμβρίου του 2008, με αποτέλεσμα όλοι οι άλλοι συνταξιούχοι να είναι σε λίστα αναμονής.
Το πιο δύσκολο είναι το θέμα της συμπλήρωσης του προϋπολογισμού του ΤΑΥΤΕΚΩ ώστε να μπορέσει να πληρώσει τις υποχρεώσεις του, πρόσθεσε, προκειμένου να μπορέσουν να πληρωθούν και μια σειρά άλλες δαπάνες όπως φάρμακα, λουτροθεραπείες κλπ., καθώς εντείνεται η ανησυχία των συνταξιούχων και των ασφαλισμένων ότι γύρω στο καλοκαίρι το ταμείο θα αναγκαστεί να κηρύξει στάση πληρωμών.
Και για άλλη μια φορά, μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο, κάλεσε τη διοίκηση του ΤΑΥΤΕΚΩ να παραιτηθεί διότι είναι ανίκανη.
Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ































