Το Σάββατο, 5 Μαρτίου 2011, ο Πολιτιστικός Ποντιακός Σύλλογος Κομνηνών συνόδευσε το χορευτικό συγκρότημα των Μωμόγερων του στους Σοφάδες Καρδίτσας, όπου πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία στην πλατεία της κωμόπολης Αποκριάτικες εκδηλώσεις με πανελλαδικές συμμετοχές.
Το έθιμο τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Κοζάνης Γεώργιος Φίλιογλου και η συγγραφέας Παρθένα Τσοκτουρίδου, η οποία παρουσίασε το έθιμο τονίζοντας πως το θεατρικό αυτό σατιρικό δρώμενο προήλθε από τις γιορτές των μεγάλων Διονυσίων και ήταν αφιερωμένο στις γιορτές προς τιμή του Διόνυσου.
Η συγγραφέας εξήγησε το έθιμο κι έκλεισε την ομιλία του λέγοντας, ανάμεσα στ’ άλλα, ότι «οι νεότερες γενιές έχουμε χρέος να διατηρήσουμε και να διασώσουμε την παράδοση των Μωμόγερων δίνοντας μάχες με τα δικά μας μηνύματα για τη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, η οποία συνεχίζεται στους αιώνες των αιώνων στην ιστορία και στον πολιτισμό ως διαθήκη που μας άφησαν οι πρόγονοι μας, σε ένδειξη φόρου και σεβασμού στη μνήμη τους».
Η διοργάνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου των Σοφάδων ήταν εντυπωσιακά άψογη και η φιλοξενία ζεστή και καλά οργανωμένη. Οι Κομνηνιώτες φιλοξενήθηκαν στο ξενοδοχείο «ΤΕΜΠΗ» στα λουτρά του Σμόκοβου παίρνοντας πρώτα ένα τζαγκούζι. Κατόπιν μετέβηκαν στο Πνευματικό Κέντρο Σοφάδων, όπου προηγήθηκε δεξίωση προς τιμήν όλων των καλεσμένων συλλόγων κι ακολούθησε τιμητική γνωριμία με ανταλλαγές βιβλίων και παραδοσιακών εδεσμάτων. Οι Κομνηνιώτες δώρισαν βιβλία της συγγραφέως τους Παρθένας Τσοκτουρίδου και ποντιακά εδέσματα.
Η Αποκριάτικη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Σοφάδων, έκλεισε με γλέντι ως αργά το βράδυ και οι φιλοξενούμενοι των Συλλόγων συμμετείχαν με τα παραδοσιακά τους όργανα στο κέφι του αποκριάτικου γλεντιού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το καρναβάλι των Μωμόγερων συνόδεψαν 21 άτομα από τα Κομνηνά, εκ των οποίων τα 12 ήταν μέλη του χορευτικού συγκροτήματος και 2 της μουσικής ορχήστρας. Στη λύρα ήταν ο Γεώργιος Καλογιαννίδης και στο νταούλι η Φανή Κατωτοικίδου. Επίσης, τρία από τα μέλη του Δ.Σ. συνόδεψαν το καρναβάλι των Κομνηνών, οι Σάββας Καραμανλίδης, Τσιλφίδου Μαρίας και Νικόλαος Χατουτσίδης.
Οι Κομνηνιώτες προτού επιστρέψουν στα Κομνηνά, επισκέφθηκαν την Κυριακή 6 Μαρτίου, το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης και το Εκκλησιαστικό Μουσείο Ρεντίνας Καρδίτσας και έπειτα στάθηκαν για λίγο στην πλατεία των Τρικάλων χορεύοντας με την τοπική κοινωνία της πόλης τους παραδοσιακούς τους ποντιακούς χορούς μέσα σε ένα κλίμα φαιδρότητας και αστειοτήτων.
ΚΟΥΛΑ ΠΟΥΛΑΣΙΧΙΔΟΥ