Η αποστολή της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης του γνωστού facebook, προσφέρει στους ανθρώπους την δυνατότητα να επικοινωνήσουν, να μοιραστούν δεδομένα και να συνδεθούν σε μια ανοικτή κοινωνία.
Η πρακτική αυτή επικυρώνει ενώσεις με ομάδες, συμμετοχή σε διάφορες εκδηλώσεις, περισσότερο on-line, δημιουργία «φίλων» και πολλά άλλα, που έρχονται σε αντίθεση με την φιλία, αγάπη και κοινωνία με την πρόσωπο με πρόσωπο σχέση.
Οι σχέσεις που αντικατοπτρίζουν στο facebook τις περισσότερες φορές είναι εικονικές, αγνώστων ανθρώπων μεταξύ τους. Ο αυξανόμενος αριθμός χρηστών, ειδικά από τους νέους, είτε είναι μαθητές, ώθησε και στην δημιουργία ιστοσελίδων, ομάδων στο facebook, ακόμα και κολέγια, σχολεία, πανεπιστήμια και περισσότερο και εκκλησίες.
Αλλά ποια είναι η πραγματικότητα όμως στην σχέση εκκλησίας και facebook.
Σε ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο του Jesse Rice, The Church of Facebook: How the Hyperconnected Are Redefining Community 2009, διερευνάται η κοινότητα ή η κοινωνία στους διαδικτυακούς τόπους και μας φανερώνει όλα όσον αφορά την φιλία, τον Θεό και την ανθρώπινη συμμετοχή.
Ο Jesse Rice, συγγραφέας, μουσικός, σύμβουλος και λόγιος προσπαθεί να δείξει στους ανθρώπους πώς να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία, μεταμορφώνοντας την ζωή τους.
Σε αυτό το βιβλίο διερευνά τη ανάγκη ενός ανθρώπου να συνδεθεί με άλλους, το πώς οι άνθρωποι γίνονται φίλοι, τον χρόνο τον οποίο ξοδεύουν στο facebook και πως τελικά μια άμεση σύνδεση επηρεάζει τις σχέσεις τις πραγματικής ζωής. Δεν είναι βέβαια ένα χριστιανικό βιβλίο κηρύγματος ή η περιγραφή ωραίων χριστιανικών ιστοριών.
Ο συγγραφέας χρησιμοποιεί μελέτες ειδικών εμπειρογνωμόνων που βοηθούν στις πρωταρχικές ερωτήσεις σχετικά με την έννοια της κοινότητας και ποιοι ανήκουν σε αυτήν.
Κεντρικό θέμα του βιβλίου είναι, «τι είναι κοινότητα και γιατί την χρειαζόμαστε;», μέσα σε έναν κόσμο που κινείται μεταξύ εικονικής και πραγματικής σχέσης. Το ερώτημα δεν είναι υπέρ ή κατά του facebook, αλλά πόσο ελκύει η πολυπλοκότητα της κοινωνίας έναν άνθρωπο.
Το ζήτημα δεν είναι το facebook, αλλά η καταναλωτική νοοτροπία στην δημιουργία των σχέσεων. Με άλλα λόγια, ακόμα και να θέλει κάποιος να απορρίψει το facebook, αυτό θα βρίσκεται πάλι στους ίδιους τους χρήστες.
Με εκατομμύρια χρήστες το facebook, αλλάζει και διαμορφώνει τον τρόπο με τον οποίο σχηματίζονται οι σχέσεις των προσώπων, επηρεάζει την αντίληψη που δημιουργούμε για τους άλλους και φανερώνει μια εικονική ταυτότητα. Ωστόσο στο facebook επιχειρείται μια σχέση με την κοινωνία, μια οικειότητα, μια σύνδεση. Τρία πράγματα είναι βασικά:
Πρώτον, αυτό που τονίζει ο Ο Jesse Rice είναι ότι το Facebook είναι μια ριζοσπαστική δύναμη.
Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα οι χρήστες του αυξήθηκαν ραγδαία, γιατί όμως αναρωτιέται ο ίδιος.
Όπως εξηγεί οι άνθρωποι δημιουργήθηκαν με μια βαθιά ανάγκη να νιώσουν μια σχέση με τον κόσμο και με τους ανθρώπους γύρω τους, Χωρίς αυτήν την έννοια η σύνδεση και κάθε μορφής σχέση καταρρέει. Από αυτήν ακριβώς την επικοινωνία μέσω του Facebook οι άνθρωποι δημιουργούν τον δικό τους «οίκο» στον οποίο μπορούν να μοιράζονται πολλά πράγματα με του άλλους, παιχνίδια, φωτογραφίες, τραγούδια απόψεις, πολιτικά, κοινωνικά, κ.λ.π.
Δεύτερον, κυρίως στους νέους, αυτοί οι «οίκοι» επηρεάζουν βαθύτατα τους πραγματικούς οίκους. Γράφει ο Ο Jesse Rice ότι το προφίλ χρησιμεύει ένα είδος αυτοπροσωπογραφίας. Είναι μια συνεχής ενημέρωση.
Τρίτον, μια προσαρμοσμένη συμπεριφορά σε μια κοινότητα κοινωνικής δικτύωσης, φίλοι και ομάδες μπορεί να είναι πραγματική ή είναι μια online σύνδεση; Είναι αρκετά λεπτή η διάκριση μεταξύ online και πραγματικών σχέσεων. Ο ίδιος προσφέρει μια σειρά από διαφόρους τρόπους με τους οποίους οι χρήστες μπορούν να προσαρμόζονται και να συμμετέχουν.
Η πρόκληση και οι επιπτώσεις για την σχέση του facebook και της Εκκλησίας για τον συγγραφέα είναι ενδιαφέρουσα. Αναφέρει ο ίδιος ότι πρόκληση για την εκκλησία είναι το ίδιο το Ευαγγέλιο, η αγάπη που σαρκώνεται. Η πρόκληση της εκκλησίας είναι να μάθει τους ανθρώπους πως κανείς ενσαρκώνει το ευαγγέλιο μέσα από ένα ψηφιακό κόσμο.
Προτείνοντας κάποιες πρακτικές λύσεις για την χρήση του facebook από τους χρήστες του, ο συγγραφέας προσπαθεί να οικοδομήσει ουσιαστικές σχέσεις. Μέσα από μια σειρά παραδειγμάτων αναδεικνύει την πραγματικότητα.
Ο αριθμός φίλων, τα σχόλια, η δημιουργία του προφίλ, η ενημέρωση της κατάστασης για την Εκκλησία πρέπει να οδηγεί στις βαθύτερες συνδέσεις που είναι η συμμετοχή στην εν Χριστώ κοινωνία, μέσα στον λατρευτικό και λειτουργικό χώρο της. Από τις εικονικές στις πραγματικές σχέσεις.