Την άσκηση του δικαιώματος της αρνησικυρίας από ελληνικής πλευράς στο επικείμενο συμβούλιο υπουργών των χωρών- μελών της Ε.Ε. για την εκχώρηση των ονομάτων της φέτας και των ελαιών Καλαμάτας, ζητά με ερώτησή του προς τους αρμόδιους Υπουργούς ο βουλευτής Κοζάνης κ. Γιώργος Κασαπίδης.
Παράλληλα, ζητά και την απόδοση ευθυνών για την αρνητική αυτή εξέλιξη για τα συμφέροντα της χώρας που θίγει άμεσα εκατοντάδες χιλιάδες παραγωγούς και εμπλεκόμενους εργαζομένους στην παραγωγική διαδικασία των δύο αυτών προϊόντων.
Παρακάτω ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Οικονομικών και Εξωτερικών:
«Δεύτερο αναπάντεχο πλήγμα δέχεται ο αγροτικός κόσμος της χώρας. Μετά την πρόταση για εκχώρηση του ονόματος της φέτας στον Καναδά, όπως αυτή περιγράφεται στα τελικά κείμενα των διμερών διαπραγματεύσεων Ε.Ε. – Καναδά (CETA, October 18, 2013), στο ίδιο κείμενο γίνεται λόγος και για την εκχώρηση του ονόματος της ποικιλίας ελαιών Καλαμάτας στους Καναδούς!!!
Επειδή τόσο η φέτα όσο και οι ελιές Καλαμάτας είναι δύο από τα πιο φημισμένα αγροτικά προϊόντα παγκοσμίως, εμβληματικού χαρακτήρα για την πατρίδα μας,
Επειδή με την εκχώρηση που επιχειρείται θίγονται άμεσα τα συμφέροντα εκατοντάδων χιλιάδων παραγωγών και εμπλεκομένων εργαζομένων στην παραγωγική διαδικασία των δύο αυτών προϊόντων στο εσωτερικό της χώρας.
Επειδή ο τζίρος από το σύνολο των προϊόντων που προκύπτουν κατά την παραγωγική διαδικασία των τελικών προϊόντων της φέτας και των ελαιών Καλαμάτας στο εσωτερικό της χώρας ξεπερνά κατά πολύ το 1 δις ευρώ.
Επειδή τα δύο αυτά πολύτιμα προϊόντα είναι ανεκτίμητης αξίας και στοιχεία του προαιώνιου ελληνικού πολιτισμού ο οποίος και δεν παζαρεύεται!!!
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Ποιοι υπουργοί διαχειρίστηκαν τις υποθέσεις αυτές και ποιες ενέργειες έκαναν για την ανατροπή της πορείας τους προς την αρνητική κατάληξη, η οποία προς το παρών δεν απεφεύχθη για τη χώρα;
2. Τι οφέλη αποκομίζει η Ελλάδα, τόσο από την εκχώρηση χρήσης του ονόματος της φέτας όσο και των ελαιών Καλαμάτας στους Καναδούς;
3. Προτίθεστε να ασκήσετε το δικαίωμα της αρνησικυρίας (veto) στο επικείμενο συμβούλιο υπουργών χωρών – μελών της Ε.Ε. ώστε να μην επικυρώσετε με θετική ψήφο, αν δεν αποσυρθούν, τις εθνικά επιζήμιες διατάξεις για τη φέτα και τις ελιές Καλαμάτας;»