Η θέση της γυναίκας στην κοινωνία έχει αλλάξει πολύ τα τελευταία χρόνια. Οι γυναίκες έχουν περισσότερα δικαιώματα απ’ ότι παλιότερα. Είναι ενεργοί πολίτες καθώς μορφώνονται, εργάζονται, παίρνουν μέρος σε διάφορες οργανώσεις και εκδηλώσεις, έχουν το δικαίωμα του ‘‘εκλέγειν’’ και ‘‘εκλέγεσθαι’’ κ.α. Η γυναίκα στην εποχή μας αποκτά πολλούς ρόλους, όπως για παράδειγμα της συζύγου, της μητέρας, της εργαζόμενης, της κόρης, της φίλης κ.λ.π., ενώ παλιά ο κύριος ρόλος της ήταν αυτός της σπιτονοικοκυράς. Η γυναίκα ήταν υποταγμένη στον άνδρα, ο οποίος τη μεταχειριζόταν σαν ένα αντικείμενο, αδιαφορώντας πλήρως για τα συναισθήματα και τη γνώμη της. Η κατάσταση αυτή όμως έχει αλλάξει! Η γυναίκα πλέον έχει ίσα δικαιώματα με τον άνδρα και αποφασίζει μόνη της για τη ζωή της. Αυτό όμως συμβαίνει μόνο στις αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες. Ο κόσμος στις υποανάπτυκτες χώρες είναι τελείως διαφορετικός. Και το γυναικείο φύλο εκεί βρίσκεται στο ‘‘στόχαστρο’’!
Ανήλικες νύφες!!!
Σε χώρες όπως στην Ινδία οι γυναίκες ζουν πραγματικά έναν εφιάλτη. Δεν λαμβάνεται υπόψη η γνώμη τους και το χειρότερο, ο γάμος γι’ αυτές είναι καθορισμένος από τις οικογένειές τους, δίχως αυτές να μπορούν να αντιδράσουν. Από πολύ μικρή ηλικία οι πατεράδες τους τις παντρεύουν, με αποτέλεσμα να χάνεται η ευκαιρία τους για μόρφωση. Είναι τραγικό να βλέπεις ένα 6χρονο κοριτσάκι να παντρεύεται έναν άνδρα 25 ετών, αλλά ακόμα και η εικόνα ενός 16χρονου κοριτσιού παντρεμένου, είναι κάτι ασυνήθιστο για μας. Κι όμως μπορεί να είναι απίστευτο, αλλά είναι αληθινό!.
Εσύ που διαβάζεις το άρθρο (αναφέρομαι και στα δύο φύλα) έχεις σκεφτεί τον εαυτό σου σ’ αυτήν την ηλικία παντρεμένο/η με παιδιά; Νομίζω πως όχι. Κάνω λάθος; Γι’ αυτά τα κορίτσια όμως είναι κάτι δεδομένο κι όσο κι αν κλάψουν, όσο κι αν προσπαθήσουν να αλλάξουν τη γνώμη των οικογενειών τους, δεν καταφέρνουν τίποτα. Η μοίρα τους είναι προκαθορισμένη και δεν μπορεί να αλλάξει! Βέβαια, σε κάποιες περιπτώσεις, ορισμένα τολμηρά κορίτσια, τα οποία δεν άντεξαν αυτήν την καταπίεση, ‘‘πήραν την κατάσταση στα χέρια τους’’ και κατάφεραν να αλλάξουν το μέλλον τους. Με ποιόν τρόπο; Κάποιες από αυτές έφυγαν, ‘‘το έσκασαν’’ από το σπίτι τους ενώ άλλες, ζητώντας τη βοήθεια κάποιων ειδικών, οι οποίοι ασχολούνται με τέτοιου είδους καταστάσεις, πήραν διαζύγιο. Αντιτάχθηκαν έτσι στα ήθη και τα έθιμά της κοινωνίας τους και έγιναν πρότυπα προς μίμηση για πολλά άλλα κορίτσια τα οποία φοβόντουσαν να αντιδράσουν. Κατά τη γνώμη μου, οι Ανήλικες αυτές Νύφες, όπως αποκαλούνται, είναι πραγματικά ηρωίδες!
Αξιοσημείωτο είναι επίσης, πως στην Ινδία εκπαιδεύονται υγειονομικές υπάλληλοι, οι λεγόμενες «Σατίν» , οι οποίες παρακολουθούν τις οικογένειες στη περιοχή τους και ένα από τα καθήκοντά τους είναι να υπενθυμίζουν στους χωρικούς ότι οι πρόωροι γάμοι δεν συνιστούν μόνο εγκληματική πράξη άλλα προξενούν μεγάλο κακό στα παιδιά τους. Πολλοί γονείς, οι οποίοι συνεχίζουν να οργανώνουν τέτοιου είδους γάμους, πολλές φορές οδηγούνται στον εισαγγελέα και καταλήγουν στη φυλακή! Με αυτόν τον τρόπο σιγά σιγά οι παράνομοι γάμοι θα εξαλειφθούν και τα κορίτσια θα έχουν το δικαίωμα στην μόρφωση!!!
Αγγελοπούλου Αρίστη Γ1΄