Τις πολύ σοβαρές ελλείψεις προσωπικού στα ορυχεία της Δ.Ε.Η. τονίζει κατηγορηματικά ο Βουλευτής Κοζάνης κ. Γιώργος Κασαπίδης με ερώτησή του προς τον αρμόδιο Υπουργό.
Σε συζήτηση κατά τη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής στη Βουλή ο Γενικός Διευθυντής Ορυχείων της ΔΕΗ κ. Νικολακάκος αποκάλυψε υποστελέχωση 1850 εργαζομένων που έχει καταστροφικές συνέπειες στη λειτουργία των ορυχείων, όπως τη μη επάνδρωση οχτώ από τα σαράντα κύρια και πανάκριβα μηχανήματα εξαίρεσης λιγνίτη αφενός και αφετέρου και κυριότερα την πρόκληση πληθώρας εργατικών θανατηφόρων και μη ατυχημάτων, εξαιτίας του αυξημένου φόρτου εργασίας που επωμίζονται οι λιγοστοί εργαζόμενοι.
Στη βάση των αποκαλυπτικών στοιχείων από τα πιο επίσημα χείλη για την κατάσταση στη λειτουργία των ορυχείων, ο κ. Κασαπίδης ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό την άμεση και ουσιαστική πλήρωση των κενών με αντίστοιχο μόνιμο και με δεξιότητες προσωπικό.
Παρακάτω ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης προς τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής κ. Ιωάννη Μανιάτη:
«Τρομακτικές διαστάσεις τείνει να πάρει το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού στα ορυχεία της ΔΕΗ, με αρνητικότατες συνέπειες για τη δημόσια επιχείρηση και τους εργαζομένους. Το πρόβλημα είναι εντονότερο στη Δυτική Μακεδονία, όπου, ερωτηθείς σχετικά ο Γενικός Διευθυντής Ορυχείων της Δ.Ε.Η. κ. Νικολακάκος, απάντησε ότι λόγω έλλειψης μόνιμου προσωπικού είναι σα να μη λειτουργεί το ένα στα τέσσερα ορυχεία της περιοχής Κοζάνης- Πτολεμαΐδας- Αμυνταίου!!!
Κατά την τοποθέτησή του στη συνεδρίαση της επιτροπής, ο κ. Νικολακάκος ανέφερε τον αναγκαίο αριθμό εργαζομένων για την εύρυθμη λειτουργία των ορυχείων της ΔΕΗ ανά τη χώρα και ότι αυτός ενώ ανέρχεται σε 5.400 άτομα, στην πραγματικότητα δουλεύουν με 3.550. Το τρομακτικό έλλειμμα των 1.850 εργαζομένων, για την ομαλή και ασφαλή λειτουργία των ορυχείων, όπως τόνισε, καλύπτεται μερικώς με 1200 περίπου εκτάκτους ενώ οι υπόλοιπες αναγκαίες θέσεις παραμένουν κενές!!! Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με το Γεν. Διευθυντή Ορυχείων, να μην επανδρώνονται 8 από τα 40 κύρια και πανάκριβα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται για την εξόρυξη του λιγνίτη!!!
Πέραν των άλλων την τεράστια αυτή έλλειψη προσωπικού στα ορυχεία, την πληρώνουν ακόμα και με την ίδια τους τη ζωή Δυτικομακεδόνες εργαζόμενοι, θύματα εργατικών ατυχημάτων εξαιτίας της τεράστιας πίεσης κατά τη διάρκεια του ωραρίου τους. Μάλιστα την τελευταία τριετία τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας ανήλθαν σε 144 εκ των οποίων ένα ήταν θανατηφόρο.
Επειδή η σημαντική υποστελέχωση των ορυχείων σε ανθρώπινο δυναμικό δημιουργεί πρόσθετο εργασιακό φόρτο και πίεση στο υπάρχον προσωπικό, σε ένα τομέα με μεγάλο βαθμό επικινδυνότητας και πολλά θανατηφόρα και μη εργατικά ατυχήματα,
Επειδή από τα πιο επίσημα χείλη γίνεται λόγος για καταστροφικές συνέπειες στα ορυχεία και στη ΔΕΗ κατ’ επέκταση,
Επειδή η έλλειψη προσωπικού συνεπάγεται και μειωμένη επάνδρωση και αχρησία κύριων πανάκριβων μηχανημάτων των ορυχείων,
Επειδή, σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή Ορυχείων της ΔΕΗ κ. Νικολακάκο, τουλάχιστον 600 θέσεις εργασίας, από το κενό των 1.850 συνολικά, πρέπει να καλυφθούν από μόνιμους υπαλλήλους με δεξιότητες, ώστε να αποφευχθούν καταστροφικές συνέπειες για τα ορυχεία,
Επειδή η Δυτική Μακεδονία και η Π.Ε. Κοζάνης, πέραν των θετικών και αρνητικών επιπτώσεων από τη δράση της ΔΕΗ στην περιοχή, τελικά πληρώνουν τη μονοδιάστατη ανάπτυξη τους, εδώ και 40 χρόνια τώρα γύρω από τη δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού, μεταξύ άλλων και με το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας μεταξύ των περιφερειών και νομών ολόκληρης της Ευρώπης!!!
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
1.Ποιος ευθύνεται για την καταστροφική υποστελέχωση στα ορυχεία της ΔΕΗ και την ουσιαστική απαξίωση των υποδομών και της δυνατότητας παραγωγής της επιχείρησης;
2.Εκτός από το φόρο αίματος των εργαζομένων στα ορυχεία, σε τι ποσό αποτιμάται ημερησίως η οικονομική ζημία της ΔΕΗ από την υπολειτουργία τους;
3.Είναι στις προθέσεις η άμεση και ουσιαστική πλήρωση των κενών στα ορυχεία με το αντίστοιχο μόνιμο προσωπικό;
4.Αν ναι θα προβείτε σε πρόσληψη μόνιμου ή έκτακτου προσωπικού; Ποιο το χρονοδιάγραμμα;
5.Προτίθεται η Κυβέρνηση και οι αρμόδιοι υπουργοί, να ασχοληθούν επιτέλους σοβαρά με την πιο προβληματική περιφέρεια της Ευρώπης σε θέματα ανεργίας, ιδίως των νέων, οι οποίοι και μεταναστεύουν, επιτείνοντας ακόμα περισσότερο και το φλέγον θέμα του δημογραφικού στην ακριτική αυτή γωνιά της πατρίδας μας;»