ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ “ΕΛΠΙΔΑ”
Την έναρξη του αγώνα του συνδυασμού της που στοχεύει στο να φέρει «την ελπίδα στη Δυτική Μακεδονία», κήρυξε η υποψήφια Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας με το συνδυασμό “ΕΛΠΙΔΑ”, Γεωργία Ζεμπιλιάδου, στην παρουσίαση των προγραμματικών θέσεων του συνδυασμού της την Κυριακή στην κατάμεστη αίθουσα του “Κοβεντάρειου” Κοζάνης, παρουσία του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, που τής έπλεξε το εγκώμιο.
Εξέφρασε την αισιοδοξία ότι ο αγώνας του συνδυασμού θα είναι νικηφόρος και θα φέρει «την ελπίδα πως κλείνει, επιτέλους, ο κύκλος των χαμένων ευκαιριών και ανοίγουν νέοι δρόμοι. Την ελπίδα ότι Ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε και να χτίσουμε το κοινό μας μέλλον. Ένα μέλλον που θα πατάει στο σταθερό οικοδόμημα της Ευρώπης των Περιφερειών, έναν χώρο που τον ξέρω καλά. Πρώτα στην Ευρώπη των Περιφερειών, με τον θεσμικό μας ρόλο ως Περιφερειακή Αρχή, θα μιλήσουμε απευθείας για τις ίσες ευκαιρίες που πρέπει να έχουν οι Περιφέρειες του Ευρωπαϊκού Νότου.»
Δήλωσε πως στόχος είναι «να κάνουμε συμμαχίες για να διεκδικήσουμε ό,τι περισσότερο μπορούμε για τον τόπο μας», υπογραμμίζοντας πως «Αυτή η δυνατότητα που ανοίγει δρόμους και δημιουργεί ευκαιρίες, δεν αξιοποιήθηκε καθόλου το προηγούμενο διάστημα από την Περιφέρειά μας και ελάχιστα και από τη χώρα μας συνολικά. Ιδιαίτερα που η κρίση τα άλλαξε όλα και εμείς πρέπει πάλι όλα να τα αλλάξουμε για να βγούμε απ’ αυτήν. Και φυσικά πρέπει να μιλήσουμε, σοβαρά, για ανάπτυξη. Και ανάπτυξη σημαίνει τρία πράγματα: πόροι- άνθρωποι- σχέδιο.
Στο σημείο αυτό μάλιστα άσκησε κριτική στη σημερινή περιφερειακή αρχή, λέγοντας: «Μέχρι σήμερα οι πόροι δεν μάς έλειψαν. Μάλιστα είχαμε και έναν παραπάνω απ’ ό,τι οι άλλες περιφέρειες. Τον Τοπικό Πόρο. Όμως οι πόροι αυτοί κατασπαταλήθηκαν και σκορπίστηκαν αποδίδοντας ελάχιστα. Ούτε οι άνθρωποι μας έλειψαν. Οι άνθρωποί μας είναι ικανοί και άξιοι. Άνθρωποι που ξέρουν να παράγουν και να προοδεύουν, αρκεί να είναι και να λειτουργούν ενωμένοι. Κάποιοι φρόντισαν για το αντίθετο. Να τούς χωρίζουν και να τους διαιρούν.»
Η κ. Ζεμπιλιάδου μίλησε καθαρά για έλλειψη σχεδίου της περιφέρειας, λέγοντας ότι «η Περιφέρεια καταρρέει. Φτωχαίνει κάθε μέρα και περισσότερο. Χρειάζεται άμεσα και επιτακτικά ένα σχέδιο για την ανάπτυξη της. Δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουμε έτσι. Η Δυτική Μακεδονία πρέπει και μπορεί να πάψει να είναι τελευταία σε όλους τους τομείς. Κι ο συνδυασμός μας αυτό ακριβώς θα φέρει.» Κάνοντας δε αναφορά σε τραγικές πρωτιές της περιφέρειάς μας στην ανεργία και την ύφεση είπε: «Αν ρωτήσει κανείς το σημερινό Περιφερειάρχη τον κ. Δακή για το ποιος φταίει για όλα αυτά θα απαντήσει με μεγάλη ευκολία πως φταίει η ύφεση, το μνημόνιο, η οικονομική κρίση που πλήττει τα τελευταία χρόνια τη χώρα μας και φυσικά και την περιοχή μας.» Θύμισε ωστόσο «πως η Δυτική Μακεδονία, και ο Νομός Κοζάνης βέβαια, ήταν απ’ τις πρώτες, περιοχές της χώρας που μπήκαν σε ύφεση απ’ το 2008. Την περίοδο δηλαδή που ο κ. Δακής ήταν Νομάρχης Κοζάνης. Και την ώρα που οι επιχειρήσεις στραγγαλίζονταν από έλλειψη ρευστότητας και έκλειναν η μία πίσω από την άλλη ο κ. Δακής έκανε καμπαναριά.»
Κριτική άσκησε και για τα έργα που θα βοηθούσαν στην ανάσχεση της ύφεσης και της ανεργίας καθώς και αναπτυξιακά ήταν και θέσεις εργασίας δημιουργούσαν, αλλά «έμειναν μισά. Αυτή τη τακτική, ακολούθησε δυστυχώς και στη θητεία του στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση ο κ. Δακής με αποτέλεσμα να μην κουνιέται τίποτα στη Δυτική Μακεδονία.
Κανένα αναπτυξιακό έργο δεν ολοκληρώθηκε. Ο διευρωπαϊκός κάθετος άξονας της Εγνατίας μέχρι τη Φλώρινα και τα σύνορα της Νίκης μένει μισός. Το τμήμα του δρόμου Κοζάνης Λάρισας δεν το άγγιξαν καν ή για να είμαι ακριβής απαιτήθηκαν 8 χρόνια για να διαπλατυνθεί ένα κομμάτι δύο χιλιομέτρων!!!
Τα αρδευτικά έργα παραμένουν μισοτελειωμένα. Ο δρόμος Γρεβενά – Βασιλίτσα, κομβικής σημασίας για το χιονοδρομικό κέντρο, “παγωμένος”. Το Πανεπιστήμιο επίσης παγωμένο. Θα μπορούσε να ξεκινήσει τουλάχιστον ο δρόμος σύνδεσης και οι υποδομές στο πλαίσιο ενός συνεχιζόμενου έργου. Οι δράσεις ανακούφισης της φτώχειας μηδενικές. Οι δράσεις για την ανεργία περιορισμένες στα αναποτελεσματικά πεντάμηνα.»
Σημείωσε ότι τις επόμενες μέρες θα γίνει εξειδίκευση του προγράμματος του συνδυασμού της για όλους τους τομείς, μέσα από διαβούλευση με τους φορείς και τους πολίτες «για να καταλήξουμε σε ένα τελικό συνεκτικό σχέδιο και θα πρόκειται για ένα σχέδιο που θα είναι δεσμευτικό για την παράταξη από όποια θέση και αν βρεθούμε στις εκλογές.» Για την υλοποίησή του, τόνισε, απαιτούνται συγκεκριμένα βήματα, ένδεκα τον αριθμό, που αφορούν:
Την ολοκλήρωση και αξιοποίηση των οδικών αξόνων
Την ολοκλήρωση φραγμάτων και αρδευτικών έργων
Την κατασκευή δημοπρατηρίων αγροτικών προϊόντων
Την αξιοποίηση της τηλεθέρμανσης για τη δημιουργία θερμοκηπίων
Τη δημιουργία φορέα πιστοποίησης αγροτικών προϊόντων
Τη δημιουργία δυναμικών ενώσεων γεωργών
Την προώθηση των προϊόντων μας στις μεγάλες αλυσίδες των σούπερ μάρκετ
Τη σύνδεση της αγροδιατροφής με τον τουρισμό
Την κατασκευή δύο, τουλάχιστον, πρότυπων κτηνοτροφικών πάρκων
Την υποστήριξη και την καλύτερη οργάνωση της δραστηριότητας της εκτροφής γουνοφόρων ζώων
Την υλοποίηση ολοκληρωμένων παρεμβάσεων για τον τομέα του μαρμάρου
Την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος για την κατάρτιση γύρω από τα θέματα της παραγωγής, της τυποποίησης και της προώθησης προϊόντων
Την παροχή ρευστότητας σε όλες τις επιχειρήσεις του πρωτογενή τομέα με εγγύηση από τον τοπικό πόρο για τις Π.Ε. Κοζάνης – Φλώρινας και από το ΕΣΠΑ για τις Π.Ε. Καστοριάς – Γρεβενών
Τόνισε ότι «αυτή η συνολική μας πρόταση για τον πρωτογενή τομέα με την υλοποίησή της δίνει περίπου 10.000 θέσεις μόνιμης και σταθερής εργασίας. Αυτή η πρόταση δεμένη συνεκτικά σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα Αναγέννησης της υπαίθρου στην Περιφέρεια, που θα συνδέεται με τα ολοήμερα σχολεία της υπαίθρου, τις συγκοινωνίες και κυρίως την χωροταξική της ανασυγκρότηση με δυναμικές ομάδες χωριών, μπορεί να αποτελέσει μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που μπορούμε να διεκδικήσουμε να χρηματοδοτηθεί ολοκληρωμένα από ένα σύνολο τομεακών προγραμμάτων και πόρους απευθείας από την Ε.Ε.»
Η κ. Ζεμπιλιάδου επισήμανε πως είναι «ένα πρόγραμμα που θέλει δουλειά και να σπάσεις αυγά. Να δυσαρεστήσεις κάποιους ανθρώπους, λίγους, για να ωφελήσεις τελικά τους πολλούς.» Υπογράμμισε τέλος πως για να βαδίσει ο τόπος στο δρόμο της ανάπτυξης, μόνο ένας τρόπος υπάρχει: «Να είμαστε ενωμένοι» και «με Δυτικομακεδονική συνείδηση» και έκλεισε την ομιλία της με μία διαπίστωση και μια υπόσχεση: «Ο τόπος μας έχει πλούτο και μάλιστα πολύ. Εγώ μια υπόσχεση σάς δίνω. Θα φέρουμε και άλλο πλούτο.»
Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ