Ένα τεράστιο βάρος έχει επιφορτιστεί μια Ελληνίδα από την Πτολεμαΐδα που ζει εδώ και 21 χρόνια στην Ιαπωνία, όντα παντρεμένη με Ιάπωνα, καθώς θέλοντας να καλύψει το τεράστιο κενό της ελληνικής πολιτείας για τους ομογενείς του εξωτερικού και εν προκειμένω της Ιαπωνίας, έστησε ελληνικό σχολείο στο Τόκυο για τα παιδιά των Ελλήνων της Ιαπωνίας.
Πρόκειται για την Φαίη (Φωτεινή) Σαναΐδου, η οποία θέλοντας να μάθουν ελληνικά τα δυο της παιδιά, η 4χρονη Αθηνά- Τζακλίν και ο 11χρονος Σάββας, και μη βρίσκοντας άλλο τρόπο για να το πράξει, αναγκάστηκε να στήσει με δική της πρωτοβουλία ένα σχολείο για να μάθουν τη μητρική γλώσσα του ενός γονιού τους τα παιδιά των 150 περίπου Ελλήνων που ζουν στο Τόκυο, από τους 300 περίπου που ζουν στην Ιαπωνία.
Όντας μεταφράστρια στο επάγγελμα, ανέλαβε και διδάσκει η ίδια τα παιδιά των Ελλήνων, καθώς στην αρχή ξεκίνησε με τα δικά της παιδιά και τα παιδιά των φίλων της, αλλά το σχολείο αυτό έχει στο μεταξύ εξελιχθεί και αναγκάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2010 να προσλάβει και άλλο δάσκαλο, καθώς εκδηλώθηκε ενδιαφέρον και από συγγενείς Ελλήνων της Ιαπωνίας με αποτέλεσμα να λειτουργούν και πλέον τμήματα ενηλίκων, για τις γυναίκες ή τους συζύγους των Ελληνίδων της Ιαπωνίας, αλλά και άλλων ελλήνων της διασποράς, π.χ. Ελληνοαμερικανούς ή Ιάπωνες «τρελαμένους με την Ελλάδα».
Τα πρώτα μαθήματα ξεκίνησαν σε μία ενοικιαζόμενη αίθουσα με 10 παιδιά, κι αυτό στάθηκε αφορμή για «να αρχίσει να δημιουργείται μια ελληνική κοινότητα στο Τόκυο, καθώς δεν υπήρχε οργανωμένη ελληνική παροικία», δήλωσε η κ. Σαναΐδου που βρέθηκε το τελευταίο διάστημα στην Πτολεμαΐδα. Συμπλήρωσε ότι μέσα από το σχολείο αυτό γίνεται προσπάθεια να μάθουν τα παιδιά και οι ενήλικες ό,τι μπορούν για την Ελλάδα: για την ιστορία και τον πολιτισμό της, τις εθνικές γιορτές, για τα ήθη και τα έθιμα, γι’ αυτό και διδάσκει ακόμη και ελληνικούς χορούς στα παιδιά και σε Γιαπωνέζες, ιδιαίτερα όμως ποντιακούς καθώς αυτούς τυχαίνει να γνωρίζει καλύτερα.
Σε κάθε επίσκεψή της στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Εορδαία η κ. Σαναΐδου δεν παραλείπει να παρίσταται σε οποιαδήποτε πολιτιστική εκδήλωση πέφτει στην αντίληψή της για να αντλήσει οπτικοακουστικό υλικό για τους μαθητές του σχολείου, αλλά και για την ιστοσελίδα (blog) που δημιούργησε το Νοέμβριο του 2010 στο διαδίκτυο, το Greek Japan, θέλοντας να αποκτήσουν έναν κοινό τόπο οι Έλληνες της Ιαπωνίας.
«Το blog αυτό με βοήθησε να το στήσω ένας Έλληνας έμπορας ο οποίος διοργάνωσε μια λαχειοφόρο αγορά και μού έδωσε τα χρήματα για τη δημιουργία του και του εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου, γιατί το blog κατάφερε να ενώσει τους Έλληνες που ζουν στην Ιαπωνία, καθώς το επισκέπτονται όλοι οι Έλληνες για να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, ακόμα και για να μάθουν που λειτουργεί ορθόδοξη εκκλησία, ή από που μπορούν να προμηθευτούν ελληνικά προϊόντα στο Τόκυο, όπως για παράδειγμα ελληνικό λάδι».
Η κ. Σαναΐδου εκφράζει τη φιλοδοξία ότι η σελίδα της στο διαδίκτυο μπορεί να γεφυρώσει τις δύο χώρες και όχι μόνο, καθώς το επισκέπτονται και Έλληνες που ζουν σε άλλες χώρες και ιδιαίτερα σε άλλες χώρες της Ασίας.
Αυτό που καταλάβαμε μιλώντας μαζί της είναι ότι η πρεσβεία μας στην Ιαπωνία δεν μπορεί να προσφέρει και μεγάλη βοήθεια σε όλη αυτή την προσπάθεια, τόσο για οικονομικούς λόγους όσο και επειδή πρόκειται για ιδιωτική πρωτοβουλία. Εάν όμως κάποιος ενδιαφέρεται να βοηθήσει την αξιέπαινη προσπάθεια αυτής της ανήσυχης Ελληνίδας μπορεί να το κάνει στέλνοντας βιβλία, DVD πολιτιστικού περιεχομένου και ιδιαίτερα εκπαιδευτικό υλικό για παιδιά νηπιαγωγείου, ελληνικά παραμύθια και διηγήματα, ώστε να έχουν κι αυτά τα παιδιά έναν σύνδεσμο με την πατρίδα των γονιών τους. «Υποστήριξη γι’ αυτό που προσπαθώ να κάνω για τα παιδιά της Ιαπωνίας είναι πληροφοριακό υλικό από την Ελλάδα, αν κάποιος μπορεί να βοηθήσει σ’ αυτό θα του χρωστάμε μεγάλη ευγνωμοσύνη», κατέληξε.
Εάν κάποιος μπορεί και θέλει να βοηθήσει μπορεί να έρθει σε επαφή με την κ. Σαναΐδου στην κάτωθι ηλεκτρονική διεύθυνση:
faysavaidis@ever.ocn.ne.jp
Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ




























