Την Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2008 ο Ροταριανός Όμιλος Κοζάνης και ο Όμιλος Ροταράκτ
στην συνεστίασή τους φιλοξένησαν τον
Μάκη Ιωάννογλου,
μέλος της «Πανελλήνιας ΄Ενωσης Οινοχόων Ελλάδας», των «Δρόμων του κρασιού της Βόρειας Ελλάδος» και του «Παγκόσμιου Διατροφικού κινήματος SLOW FOOD», ιδιοκτήτη της ψαροταβέρνας «Η ΤΡΑΤΑ», εισηγητή σε σεμινάρια του εξωτερικού για την μεσογειακή διατροφή, ως επίσημο ομιλητή με θέμα:
«Γεύσεις και Πολιτισμός».
Εκτός των μελών των Ομίλων στην συνεστίαση παραβρέθηκαν ,η Βοηθός Διοικητή της Περιφέρειας 2481 κα Ρόμτσου Στέλλα από τον Ρ.Ο. Βέροιας, η κα Μαρκοπούλου Ευαγγελία σύζυγος του ομιλητή , ο κος Χαρμπής Στέφανος μετά της συζύγου του Στέλλας Μαρκοπούλου.
Με το πέρας της ανάγνωσης των ανακοινώσεων από τον Γραμματέα του Ομίλου Αντώνη Πακαλίδη, ο Πρόεδρος κ. Δερμιτζάκης στο πεντάλεπτο της ροταριανής ενημέρωσης ανέλυσε το φετινό σύνθημα της χρονιάς του Διεθνούς Ρόταρυ
«ΚΑΝΕ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΣΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ».
Κάλεσε όλα τα μέλη να συμβάλλουν στις προσπάθειες του Ρόταρυ ώστε σε κάποια γωνιά του κόσμου , μέσα από τα προγράμματα που έχουν εκπονηθεί, συνάνθρωποί μας να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα, αυτονόητα για εμάς τους υπόλοιπους, όπως να έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό.
Στην συνέχεια κάλεσε στο βήμα τον ομιλητή κ. Ιωάννογλου Μάκη να αναπτύξει το θέμα της ομιλίας του.
«Γεύση: Στοιχείο πολιτισμού, αλλά και ποιότητας ζωής. Ο τρόπος που σε κάθε χώρα, σε κάθε χώρο, στρώνεται ένα τραπέζι, τα φαγητά που περιλαμβάνει, οι γεύσεις που αναδεικνύει, σκιαγραφούν με ακρίβεια τον πολιτισμό, την παράδοση και τις συνήθειες της κοινωνίας στην οποία ανήκουν οι άνθρωποι που κάθονται γύρω από αυτό για να απολαύσουν.
Το φαγητό είναι η μετουσιωμένη αγάπη που μεταμορφώνει τους πάντες.
Το είδαμε άλλωστε στην «πολίτικη κουζίνα»,όπου οι γευστικές μνήμες του πρωταγωνιστή έπαιξαν το ρόλο τους στο να γίνει η πιο εμπορική ταινία του ελληνικού σινεμά. Τα γευστικά «γούστα» των ανθρώπων διαμορφώνονται ανάλογα με την πολυμορφία των πολιτισμών, τις εδαφολογικές συνθήκες, το φύλο του καθενός, τις διαθέσιμες τροφές κάθε περιοχής, το οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον, αλλά και των θρησκειών.»
Αναφέρθηκε στις διατροφικές ιδιαιτερότητες διαφόρων θρησκειών όπως του Χριστιανισμού , του Βουδισμού, του Μωαμεθανισμού κ.λ.π.
«Στην ιστορία της ελληνικής μαγειρικής δεν υπάρχει άλλο ιστορικό γεγονός, το οποίο να άλλαξε την κατεύθυνση της κουζίνας μας τόσο, όσο η μικρασιατική καταστροφή. Οι Μικρασιάτες μάγειροι ήταν οι κληρονόμοι του βυζαντινού γαστρονομικού πλούτου. Οι μικρασιάτες ζούσαν κυριολεκτικά σε ένα σταυροδρόμι της γεύσης, κληρονόμοι όχι μόνο της μακρινής αρχαίας και βυζαντινής παράδοσης αλλά αποδέκτες των θησαυρών της ανατολής των μπαχαρικών, του εξωτισμού, του κοσμοπολίτικου πνεύματος.» Φθάνοντας στην σημερινή εποχή τόνισε την κακή διατροφή που έχει επιβληθεί εξαιτίας της αλλαγής των ωραρίων αλλά και των συνηθειών και πρότεινε:
«Μια άκρως ενδιαφέρουσα και αποτελεσματική λύση είναι σήμερα η επιστροφή του καταναλωτή στα προϊόντα που παράγονται με μεθόδους βιολογικής καλλιέργειας ή εκτροφής. Γιατί δεν απειλούν την υγεία μας και την υγεία των παιδιών μας. Έχουν υψηλή διατροφική αξία . Έχουν καλύτερη γεύση. Συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος. Εξοικονομούν ενεργειακά. Ενισχύουν το μικρομεσαίο αγρότη.»
Η μεσογειακή κουζίνα ήταν ένα από τα κεφάλαια που ο ομιλητής έδωσε ιδιαίτερη έμφαση.
«Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πραγματική μόδα ο υγιεινός τρόπος ζωής και διατροφής. Εκατοντάδες είναι τα βιβλία που κυκλοφορούν διεθνώς, άλλα να ενημερώσουν σωστά και να προτείνουν πραγματικά μια υγιεινή διατροφή και άλλα όχι. Όλα όμως τα βιβλία αυτά, αλλά και οι επιστημονικές έρευνες έχουν ένα κοινό σημείο, τη γενική αποδοχή της μεσογειακής διατροφής, ως της πιο ελαφριάς, υγιεινής και προτεινόμενης δίαιτας. Οι λόγοι είναι απλοί. Καμιά άλλη διατροφή σε παγκόσμιο επίπεδο δεν είναι τόσο ισορροπημένη και δεν παρουσιάζει τόσο μεγάλη ποικιλία σε προϊόντα, που απλώς κάνουν καλό στην ανθρώπινη υγεία.»
Για το τέλος ο κ. Ιωάννογλου είχε μία γνευσιγνωστική αναφορά για το κρασί. « Ο ρόλος που παίζει το κρασί στη ζωή μας είναι πολυσύνθετος. Συμμετέχει στο διαιτολόγιο των ανθρώπων, επιδρά υγιεινά στην ανάπτυξη τους, όταν δε γίνεται κατάχρηση και την ίδια στιγμή είναι στοιχείο ψυχαγωγίας, τόσο με την αρχαία της έννοια -αγωγή της ψυχής-όσο και με την έννοια του κεφιού και της χαράς. Το κρασί και η τροφή δεν ευφραίνει μόνο την καρδία του ανθρώπου, αλλά απαλύνουν τα πάθη, ζεσταίνουν τα αισθήματα, γλυκαίνουν το βλέμμα, ευρύνουν το πνεύμα, ανανεώνουν τη συντροφικότητα, εμπεδώνουν τις φιλίες και βοηθούν το χαμόγελο. Ανοίγουν τις πύλες της καρδιάς. Ετοιμάζουν το ανθρώπινο σώμα να δεχτεί κάθε μήνυμα τέχνης, αγάπης, πνεύματος ανάτασης, έρωτα.»
Έδωσε παραδείγματα για το πώς ένα μενού με κρέας γίνεται πιο νόστιμο με το αντίστοιχο κρασί ή μενού με ψάρι και το ανάλογο κρασί, διάφορα είδη τυριών με ποια κρασιά θα ήταν γευστικά καλύτερα.
Ο Πρόεδρος ευχαρίστησε τον ομιλητή για την παρουσία του στην συνεστίαση, του απένειμε το λάβαρο του Ομίλου και έδωσε τα συγχαρητήρια του για την πληθώρα των γνώσεων του στα θέματα της γευσιγνωσίας.
Για την επόμενη Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2008 έχει προγραμματιστεί ομιλία ροταριανής ενημέρωσης
με ομιλητή τον Πρόεδρο του Ομίλου κ. Δερμιτζάκη Αθανάσιο.
Ώρα προσέλευσης 21:00 στο εστιατόριο «ΠΛΑΤΑΝΟΣ».